Če najprej pomislite, ko slišite frazo "zdrav obrok", so živila, kot so losos, avokado, chia semena, mandlji in kozice - si lahko oddahnete. To ne bo eden tistih blogov. V redu, morda bomo receptu tu in tam dodali malo tune ali nekaj špargljev, vendar bomo večinoma pisali o jedeh, katerih sestavine lahko dobite v kateri koli trgovini, verjetno pa jih že imate v hladilniku. Zdaj, ko ste se vi in vaša denarnica sprostili, na kratko povzemimo, kaj boste našli spodaj.
Naša definicija zdrave hrane je zelo preprosta. To so jedi, bogate s hranili, vendar ne nujno nizkokalorične, ki imajo različne koristi za vaše telo, so okusne in enostavne za pripravo. Zelenjave, sadja, mesa, rib in morskih sadežev bo v izobilju, a vseeno bodo to dobre stare jedi, ki jih vsi poznamo in uživamo. Če potrebujete le še preprost recept, s katerim boste preprosto, hitro in poceni pripravili svojo najljubšo jed - ste na pravem mestu! Sliši se strel, in premaknimo se!
Polnjene paprike
Verjamemo, da ni osebe, ki ni slišala za polnjene paprike. Jed, ki navduši s svojim vonjem, okusom in videzom. Vonj polnjene paprike se sliši daleč. Tako zelo, da ste sosedom nenadoma nekoliko bolj všeč in pravočasno nekaj potrebujejo. Na srečo so polnjene paprike vedno pripravljene v zadostnih količinah. Če imate domačo papriko in sveže mleto meso, ne vemo, zakaj sploh obstaja dvom glede današnjega kosila? Predpasniki okoli vratu, posode v roke in gremo. Prej začnete, prej boste uživali v najboljši simbiozi flore in favne.
Sestavine:
- 700 g paprike
- 500 g mletega mesa po vaši izbiri
- 1 jajce
- 150 g riža
- 1 glava rdeče čebule
- 1 strok česna
- 1/2 litra debelega paradižnikovega soka
- 1 1/2 litra vodo
- poper
- sol
- Lovorjev list
- 50 ml olja
- 50g moke
- 1 žličica sladke paprike
Po izbiri:
- Feferon
- Slanina
Najprej dajte kuhati omako v katero boste kasneje dodali polnjene paprike. Vzemite večji lonec s prostornino najmanj 5 litrov in vanj dajte olje ali maščobo ter dodajte moko. Mešajte, podobno kot za prežganko.
Pražimo na majhnem ognju, dokler moka ne obarva, in dodamo rdečo papriko. Paprike na kratko prepražimo, nato dodamo paradižnik, omako in vodo. Med dodajanjem vode nenehno mešajte, da v omaki ne ostanejo grudice.
Dodajte lovorjev list in po potrebi začinite.
Riž skuhajte na pol in pustite, da se ohladi.
V skledi zmešajte mleto meso z jajcem, čebulo, česnom. Po okusu dodajte sol in začimbe.
Napolnite paprike, vendar ne do vrha, saj se bo meso med kuhanjem še bolj razširilo.
Papriko damo v omako in kuhamo 80 minut. Zdaj lahko dodate slanino in pekočo papriko. Naj bo jeza po vašem okusu.
Potresemo s peteršiljem in uživamo v okusnem obroku.
#3 Sarme iz kislega zelja
Vsaka polnjena paprika potrebuje sarmo! Večni tekmovalec, ki oboževalce prisili, da svojo najljubšo jed skuhajo še bolje in okusneje. Seveda se tudi mi ne pritožujemo, zato, ker smo že napisali recept za polnjene paprike, zakaj ne bi sarme? Ena tistih jedi, ki se jih mnogi zaradi dolge in zapletene priprave bojijo pripraviti. Odkrili vam bomo skrivnost - priprava sarme sploh ni zapletena. Seveda ga je treba nekaj časa skuhati, vendar boste na začetku opravili svoj del in potem le uživali v vonju sarme, ki se širi po hiši. Ko pride jesen, je pravi čas, da začnete razmišljati o pripravi te tradicionalne jedi, kot nalašč za hladnejše dni. Recept je za 12 sarm, zato sestavine po potrebi podvojite.
Sestavine:
- Glava kislega zelja
- 800 g mletega mesa
- 50 g riža
- 1 čebula
- 150 g suhega mesa (npr. Vrat)
- sol
- poper
- rdeča paprika
- jajce
Riž za nekaj minut namočite v topli vodi. Pripravite mešalno posodo in vanjo zmešajte riž in mleto meso. Dodamo čebulo, sol, poper in jajce. Vse skupaj dobro premešamo.
Pripravite 12 zeljnih listov in v vsakega položite mešanico, ki ste jo naredili prej. Zavijte v zvitke in jih tesno zaprite z vseh strani. V lonec damo tudi preostanek zelja in ga narežemo na trakove. Suho meso tudi narežemo na koščke.
Na dno lonca razporedite malo narezanega zelja. Vanj dodajte nasekljano suho meso. Sarme previdno razporedite drug ob drugem, praznine pa zapolnite s preostalim narezanim zeljem. Če nimate dovolj velikega lonca, sarme razporedite v dve vrsti. Zalijemo z vodo, tako da so vse sestavine pokrite, in kuhamo približno dve uri. Ko voda izhlapi, jo dodajte med kuhanjem, da kislo zelje vedno pokrije. Zelo pomembno je, da jih ne mešate, da ne razpadejo, ampak le občasno rahlo pretresite lonec.
In to je to! Med kuhanjem nekajkrat poskusite, če manjkajo začimbe in se poskusite vzdržati, da ne boste takoj pojedli vsega. Ker vsi vemo, da je sarma naslednji dan še boljša!
RABITE NOVO POSODO? PRITISNITE TUKAJ IN OGLEJTE PONUDBO...