Pravila za postavitev mize
Jedilni pribor je zelo pomemben pri vseh družabnih priložnostih.
Jedi daje določen užitek in jo predstavi na pravi način, s pogledom na mizo pa svojim gostom pošljete pomembno sporočilo. Postavite mizo v skladu z bontonom in vaši gostje bodo navdušeni nad detajli in pozornostjo, ki ste jo namenili pripravi, saj jim dajete določeno spoštovanje ... Naredite vse neumno in zagotovo boste pustili nekoliko slabši vtis, kot si želite, in morda žrtev "zlobnih" komentarjev po kosilu ali večerji.
Pri pogrinjanju mize je izjemno pomembno razlikovati, za katero priložnost ste organizirali dogodek. Priprave mize za neformalna in uradna srečanja ali praznične priložnosti se bistveno razlikujejo.
Priročna postavitev mize za neformalna kosila in večerje
Za vsakodnevno kosilo ali večerjo je dovolj poznati osnovna pravila pri pripravi mize
- Postavite podstavek
- Krožnik postavite na sredino podstavka
- Postavite brisačo na levo stran krožnika, nato pa vilice na brisačo
- Na desno stran najprej položite nož (rezilo obrnjeno proti krožniku) in nato žlico desno od noža
- Kozarec postavite na zgornjo desno stran med krožnikom in nožem.
Za nekoliko bolj formalna srečanja in priložnosti, kjer je vključenih več vrst hrane, se najprej postavi najplitejši krožnik, nato jušni krožnik ... Desno od kozarca za vodo postavimo kozarec za vino ali kakšno drugo pijačo. Če za vsakega gosta uporabite posamezen komplet soli in popra, ga postavite nad podstavek.
Postavitev praznične mize
Za formalna srečanja, kot je elegantna večerja za družbo s tremi hodi hrane, je za mizo potrebno veliko več truda. Največja razlika med neformalno in formalno mizo je uporaba dodatnih krožnikov in jedilnega pribora, ki se običajno ne uporabljajo, in dejstvo, da podstavka ni priporočljiva (razen če je okrogla, saj vam to daje dodaten občutek formalnosti). Vsekakor je dobro, če je jedilni pribor lahko oko prijeten okras na mizi.
- Krožnike položite na sredino, na vrhu pa zložite najmanjši krožnik
- Krožnik za kruh položite levo od glavnih krožnikov z nožem ali vilicami za maslo na njem
- Prtiček in vilice položimo na levo stran (vilice razvrstimo po velikosti ... Najmanjša je za solato, za njo pa vilice za glavno jed). Vilice lahko položite na prtiček ali med prtiček in krožnik (če želite biti bolj ustvarjalni, lahko prtiček elegantno zložite na krožnike).
- Na desno stran položite nože in žlice. Najprej na desni je jušna žlica, nato žlica za glavno jed. Nato položite solatni nož in nož za glavno jed.
- Na krožnik položimo desertno žlico in vilice
- Na desni strani nad noži in žlicami postavite kozarce za vodo ali kakšno drugo pijačo.
- Če uporabljate več dodatkov (npr. komplet soli in popra), jih položite čez posodo za sladice.
Celotno ponudbo jedilnega pribora najdete TUKAJ!
Po večerji in med njo sledijo pohvale (in včasih tudi kritike).
Med večerjo ali po njej lahko na eleganten način pokažete, ali potrebujete odmor, ali ste pripravljeni na več hrane ali kako ste (ne)zadovoljni s postreženo hrano ...
- "Pavza" - jedilni pribor, nameščen na krožniku proti vrhu, kot da tvori zgornje stranice piramide, z rezilom noža obrnjenim navznoter in zobci vilic navzgor ali navzdol.
- "Končano" - Jedilni pribor leži na krožniku drug poleg drugega, z ročaji obrnjenimi navzdol. Konci jedilnega pribora v nobenem primeru ne smejo biti na koncih krožnikov ali na mizi.
- "Vse je bilo super" - Jedilni pribor je zložen vzporedno v vodoravnem položaju na sredini krožnika, z ročaji na desni strani.
- "Hrana ni bila dobrega okusa" - Jedilni pribor je razporejen skoraj enako kot 'jedilni pribor', vendar se jedilni pribor križa na vrhu krožnika.
- "Pripravljeni na več" - Jedilni pribor, nameščen v križu; z vodoravno - navpično prekrižanimi nožem in vilicami.
P.S. Ne pozabite na krožnike!