
Na božični večer se družine po vsem svetu zberejo da skupaj praznujejo Božič, hrana pa ima v tem prazniku še posebej pomembno vlogo. Ena izmed tradicionalnih jedi ki se pogosto pripravljajo na božični večer, je polenovka. Bakalar na božični večer je jed z bogato zgodovino in okusom, ki vedno osvoji srca in brbončice.
Za pripravo polenovke na božični večer je treba dobiti posušeno polenovko, ki jo pred pripravo namočimo, da odstranimo odvečno sol. Polenovko namakamo v vodi, vodo čez dan večkrat zamenjamo. Ta postopek traja nekaj dni, da se trska popolnoma očisti soli.
Ko je polenovka pripravljena za pripravo jo običajno skuhamo v vodi z dodatkom oljčnega olja in česna. Oljčno olje daje jedi bogat okus in aromo. Polenovka je kuhana, dokler se ne zmehča in zlahka zdrobi z vilicami.
Jed običajno postrežemo na božični večer kot glavno jed družinskega kosila ali večerje. Bakalar na božični večer pogosto kombiniramo s krompirjem ali drugimi prilogami po želji. Običaj je, da se vsa družina zbere za mizo in skupaj uživa v tej okusni jedi.
In kot narekuje tradicija so jedi na božični večer praviloma puste brez mesa ki obeležujejo čas pričakovanja rojstva Jezusa Kristusa. Polenovka je torej idealna izbira, saj je ribja jed in se odlično prilega tej tradiciji.
Če je bakalar na božični večer pripravljen z ljubeznijo in skrbnostjo, bo prava poslastica za vso družino. Božični večer je čas za uživanje v družinskem druženju, tradiciji in okusni hrani, ki povezuje generacije. Ne glede na to, ali ste tradicionalist ali eksperimentator, je polenovka na božični večer jed, ki vam bo všeč, tradicija pa vas bo združila za mizo in ustvarila nepozabne spomine.
Spodaj so ostale jedi po izboru Bima!
Iščete najboljše recepte za božični večer?
Ne glede na to kako praznujete, vam ponujamo nekaj izvrstnih receptov ki bodo zadovoljili še tako zahtevne brbončice. Želite osupljiv osrednji del? Naši recepti za pečeno govedino, začinjeno raco in glazirano šunko bodo zagotovo prišli prav.
V noči pred božičem je nekaj preprosto čarobnega. Morda so to kupi daril, zavitih pod borovcem, ali krožnik božičnih piškotov ki je ostal Božičku. Kakor koli že v zraku je čutiti vznemirjenje ko se pripravljamo na začetek počitnic.
Ne glede na to ali gostite veliko božično zabavo ali bolj sproščeno družinsko kosilo, bo naš seznam idej za božično večerjo pomagal da bo večer uspešen. Našli boste vse od predjedi za božično zabavo do božičnih koktajlov. Seveda smo ohranili preproste recepte, saj vemo da boste tudi vi zaposleni s pripravo velikega božičnega zajtrka.
Kaj je boljšega za začetek kot z božično večerjo za vas in vaše najdražje?!
Niste prepričani kje začeti? Olajšali vam bomo izbiro, preizkusite nekaj naših priporočil.
Ne glede na to kateri jedilnik na božični večer izberete, se bodo vsi dobro podali k vašim najljubšim božičnim sladicam ob spremljavi božičnega filma – to je večer ki ga vaša družina ne bo nikoli pozabila!
Kaj se kuha na božični večer?
Za začetek prinašamo nekaj receptov za preproste in hitre, a okusne predjedi. Hitro so pripravljeni, a bodo vašemu božičnemu večeru dodali poseben čar.
Pašteta iz tune
Tunina pašteta je popolna hitra in okusna predjed ki bo zadovoljila vsakogar. Sledite tem preprostim korakom in navdušite goste s svojimi kulinaričnimi veščinami. Ne glede na to ali ste izkušen kuhar ali začetnik, je ta pašteta prava izbira za hiter in okusen prigrizek. Uživajte v tunini pašteti in razveselite svoje brbončice!
Sestavine:
- Konzervirana tuna: Tuna je glavna sestavina te paštete, zato izberite kakovostno tunino v konzervi. Uporabite lahko tuno v kosih ali kosih.
- Trdo kuhan rumenjak: trije trdo kuhani rumenjaki dodajo pašteti kremasto strukturo.
- Olivno olje: dodajte tri žlice oljčnega olja za bogat okus.
- Kapre: Velika žlica kaper prinese pašteti pikanten okus in teksturo.
- Kumare: Pet majhnih kumaric doda svežino in hrustljavost.
- Česen: Trije stroki česna bodo pašteti dodali okus.
- Gorčica: Dve majhni žlički gorčice bosta okrepili okus.
- Kisla smetana: Dve do tri žlice kisle smetane naredijo pašteto kremasto.
- Limonin sok: nekaj kapljic limoninega soka osveži pašteto.
Priprava:
Pripravite vse sestavine. Kumare in česen predhodno sesekljajte da bo mešanje lažje.
Vse pripravljene sestavine gredo v blender. Mešajte dokler se sestavine popolnoma ne združijo in grobe sestavine zdrobijo v prah.
Če se zmes izkaže za pregosto, dodajte malo oljčnega olja ali kisle smetane da dosežete želeno gostoto.
Če je zmes preredka dodajte še tunino da dosežete želeno gostoto.
Plošča s sirom
Sirna plošča je priljubljena poslastica ki jo pogosto postrežemo na različnih srečanjih in praznovanjih. Sestavljanje popolne sirne plošče zahteva skrbno izbiro sirov, zelenjave in oreščkov da dosežemo bogat in raznolik okus.
Pri aranžiranju sirnega krožnika na desko razporedite različne vrste sirov, okoli njih razporedite različno zelenjavo in oreščke da ustvarite privlačen videz. Postrezite ga z rezinami svežega kruha ali krekerji. Glede na pestrost okusov in tekstur bo sirna plošča zadovoljila vse brbončice in bo odlična popestritev vaše mize ob vsakem druženju.
Siri:
- Mehki siri: Vključite mehke sire kot so kremni kozji sir, brie ali camembert. Imajo nežno teksturo in blag, kremast okus.
- Poltrdi siri: Dodajte nekaj poltrdih sirov kot so cheddar, gauda ali edamec. Imajo bogatejši okus in bolj čvrsto teksturo.
- Trdi siri: Vključite nekaj trdih sirov kot so parmezan, pecorino ali manchego. Prinesli bodo intenziven okus in čvrsto teksturo.
zelenjava:
- Češnjevi paradižniki: Češnjevi paradižniki so odlična izbira za sirno ploščo, saj prinašajo svežino in sladkobo.
- Klasična solata: Za osnovo za koščke sira lahko uporabite sveže liste solate, kot je rukola ali mlada špinača.
- Vložena zelenjava: za kontrast okusov dodajte vloženo zelenjavo, kot so kumarice, olive ali marinirane artičoke.
Orehi:
- Mandlji: soljeni mandlji zagotavljajo hrustljavo teksturo in blago slanost ki se odlično dopolnjuje s sirom.
- Lešniki: lešniki dajejo bogat okus po oreščkih ki se odlično poda k številnim sirom.
- Orehi: Orehi so odličen dodatek za dodano hrustljavost in poln okus.
Nadevane postrvi in krompir z blitvo
Ta recept prinaša popolno ravnovesje okusov in združuje bogastvo postrvi s svežino blitve in krompirja.
Sestavine za postrv:
- 4 postrvi
- 1 čebula
- 6 strokov česna
- Svež peteršilj
- Svež rožmarin
- 1 limona
- Sol
- Poper
- Olivno olje
Sestavine za blitvo s krompirjem:
- Niz blitve
- 2 krompirja
- 2 stroka česna
- Sol
- Poper
- Olivno olje
Priprava:
Postrvi skrbno očistimo, nato pa jih temeljito osušimo s kuhinjskim papirjem. Na eni strani vsake postrvi naredimo diagonalni rez vse do kosti. Solimo in popramo jih.
Čebulo, česen in svež peteršilj drobno sesekljamo. Začinimo s soljo, poprom in oljčnim oljem. S pripravljenim nadevom napolnimo postrvi. V postrv položimo vejico svežega rožmarina.
Čez postrv položimo rezine limone. Nadevane postrvi zložimo v pekač jih pokapamo z oljčnim oljem in pečemo v ogreti pečici na 200 stopinj toliko časa, da se lepo zlato rjavo obarvajo.
Krompir narežemo na kocke in skuhamo.
V ponvi prepražimo česen in dodamo narezano blitvo ter narahlo prepražimo. Dodamo kuhan krompir in ponudimo kot prilogo k ribam.
Purica s mlinci
Kakšna bi bila praznična miza brez dišečega in sočnega pečenega purana, postreženega s mlinci? Ta tradicionalna jed ima posebno mesto na mizah po vsej Lijepi Naši. Toda priprava mletega purana zahteva skrb da meso ostane sočno in zmleto meso popolno.
Sestavine (za 6 oseb):
- Svež puran (cca. 3 kg)
- 2 čebuli
- Svinjska maščoba
- Sol
- 500 g mlinci
Priprava purana:
Purana najprej nasolite znotraj in zunaj ter ga položite na rešetko pečice s pekačem pod pekačem da med pečenjem ujamete kapljice maščobe.
V majhni lonac segrejte štiri žlice masti (ali olja) do vročega. Vročo maščobo enakomerno prelijemo po površini purana. Ta korak je ključen, saj bo zaprl kožne pore in ohranil sočnost med peko.
Čebulo očistimo, narežemo na četrtine in damo v ponev pod purana, nato pa vse skupaj prelijemo s pol litra tople vode.
Približno 3 kg težkega purana pečemo dve uri in ga občasno polivamo z lastno maščobo. Prvih 15 minut pečemo na 240°C, nato temperaturo znižamo na 200°C.
Po dveh urah pečenja purana vzamemo iz pečice in ga namažemo s preostalo maščobo za pečenje.
Priprava mlinčka:
V večji lonec nalijte toliko vode, odvisno od količine mlinci ki pripravljate.
Mlince natrgamo na manjše kose in jih damo v skledo, nato jih prelijemo z vrelo vodo in pustimo tri do štiri minute, da se zmehčajo. Po tem jih dobro odcedimo.
V ponvi segrejemo maščobo za cvrtje in dodamo kuhane mlince ki naj se ne primejo. Dovolj je da mlince na kratko popečete da se ne sprime.
Po okusnem obroku se ne pozabimo posladkati s slastno sladico in poiščimo popolno pijačo za popolno gastronomsko izkušnjo.
Božični Martini
Božični martini so enostavni za pripravo. Vse kar potrebujete je šejker za koktajle in kozarec za martini! To božično martinovo je tam kjer je: sladko, pitno in čudovito praznično! Recept za božični martini je martini z okusom vodke, narejen z brusničnim sokom.
Sestavine:
- Brusnični sok: 100% nesladkan
- Vodka
- Cointreau
- Limonin sok
- Preprost sirup (ali javorjev sirup)
Dodajte vodko, brusnični sok, Cointreau, limonin sok in preprost sirup v mešalnik za koktajle. Stresajte 15 sekund.
Napitek precedite v kozarec in postrezite hladnega!
Da bo videti božično, za okras uporabite sveže brusnice in vejico rožmarina.
Božični tiramisu
Božični večer je poseben dan ki zaznamuje dobro počutje, družinsko toplino in ljubezen. Tiramisu je odlična izbira za ta praznik, saj s svojim kremastim okusom in aromo kave poskrbi za občutek ugodja in praznovanja. Tradicionalna jed kot je tiramisu lahko združi družino za mizo in ustvari nepozabne božične trenutke. Uživajte v vsakem grižljaju te okusne sladice kot sladkem zaključku obroka v tem posebnem letnem času.
Sestavine:
- 4 rumenjaki
- 150 g sladkorja
- 500 g svežega sira ali mascarponeja
- 2 vanilijev sladkor
- 500 ml sladke smetane za stepeno smetano
- 400 g biskvita
- 500 ml kuhane turške kave
- Rum ali kavni liker
- Kakav v prahu
Priprava:
Rumenjake kuhamo na pari s sladkorjem dokler ne svetijo. Pustite da se ohladi. Ko se ohladi, vmešamo sir in vanilijev sladkor. Mešajte dokler se vse dobro ne poveže.
Posebej zmešamo sladko smetano za stepeno smetano, nato jo nežno vmešamo v mešanico rumenjakov in sira.
Skuhajte turško kavo in ji po želji primešajte rum ali liker.
Piškote pomočimo v kuhano kavo in jih razporedimo po pekaču ali kozarcih.
Na piškote damo plast kreme, nato spet piškote in spet kremo. Na koncu vse skupaj potresemo s kakavom v prahu in pustimo nekaj ur v hladilniku, da se piškoti dobro prepojijo.
Uživajte!
Pogosta vprašanja:
Kakšni so tradicionalni recepti za jedi na božični večer?
Tradicionalne jedi za božični večer vključujejo polnjenega purana, polenovko, ribjo pašteto, kislo zelje s klobasami ter sladice, kot so orehovci in medenjaki.
Kaj je značilno za božično večerjo in ali obstaja kakšna obvezna jed?
Božična večerja je navadno pustna in sestavljena iz različnih ribjih in površinskih jedi, pripravljenih brez mesa. Ribe so pogosto obvezna jed.
Kako pripraviti tradicionalno belo polenovko za božični večer?
Polenovko na belo pripravimo tako, da polenovko najprej namočimo v vodi, da odstranimo sol, nato pa jo skuhamo s krompirjem in olivnim oljem. Postrežemo ga z olivami, kaprami in oljčnim oljem.
Kakšne so sodobne različice tradicionalnih jedi?
Sodobne različice vključujejo kreativne recepte, kot so vegetarijanski polnjeni jajčevci, avokadova pašteta in pecivo z novimi sestavinami, kot sta kvinoja in sladki krompir.
Kako se lahko vnaprej pripravimo na božični večer, da bomo manj obremenjevani s pripravo hrane?
Ključna je vnaprejšnja priprava. Naredite seznam živil, načrtujte recepte in nakupujte vnaprej, da se izognete gneči v trgovinah dan pred božičem. Nekatere jedi lahko pripravite tudi vnaprej in jih na božični dan samo pogrejete.
Kakšne so alternativne možnosti za nejedce rib ali vegetarijance za božični večer?
Za vegetarijance ali tiste ki ne jedo rib so na voljo alternativni recepti kot so polnjene gobe, vegetarijanske lazanje, kvinojine solate in različne zelenjavne enolončnice.
Zaključek!
Božični večer je poseben dan poln čarovnije in tradicije, hrana pa je ključni del te izkušnje. Ne glede na to ali ste ljubitelj tradicionalnih jedi kot sta polnjeni puran in polenovka ali imate raje sodobne različice je božični večer čas da se družina zbere in uživa v okusnih jedeh.
Pametno načrtovanje in vnaprejšnja priprava lahko močno olajšata organizacijo vaše božične zabave, tako da se lahko osredotočite na uživanje v praznikih. Uživajte v hrustljavih mletih pitah, sočnem puranu, raznolikih sirovih ploščah in vseh drugih jedeh, ki ste jih pripravili z ljubeznijo.
Ne glede na to katere recepte za božični večer boste izbrali, se bodo vsi lepo podali k vašim najljubšim božičnim sladicam, medtem ko boste skupaj gledali božične filme in si izmenjevali darila.
Božični večer je poseben trenutek v letu, zato ga uživajte s stilom in okusom!