Kratka zgodovina in uporaba začimb
Začimbe so danes na voljo vsem, vendar so bile skozi svojo bogato zgodovino zelo dragoceno in redko blago. Prva omemba začimb je že v starodavnih mitih, nekoliko "moderne zapise" pa najdemo že pri starih Egipčanih. Vrednost začimb se skozi zgodovino še naprej povečuje, zlasti z razvojem trgovine . Dejstvo, da so se vojne vodile po trgovskih poteh, govori o njihovi vrednosti.
Danes so začimbe obvezen dodatek kuhinji in imamo vse od lokalnega do bolj eksotičnega, ki je na voljo vsem. Razen seveda žafrana, ki je daleč najdražja začimba danes.
Začimba je seme, sadje, koren ali druga rastlinska snov, ki se uporablja za aromatiziranje, barvanje ali konzerviranje hrane. Imajo široko uporabo, zato jih najdete v verskih obredih, medicini, kozmetiki, proizvodnji parfumov ali kot zelenjavo.
Čeprav imajo široko uporabo, je za nas trenutno najpomembnejša uporaba v kuhinji. Nekoč so jih uporabljali za prikrivanje slabih okusov hrane, danes pa jih ob pravilni uporabi obogatijo s hrano in dodajo nove okuse in intenzivnosti svojim najljubšim jedem ali preprosto kot okras.
Začimbe lahko kupite že zmlete ali v kosih, zelišča pa gojite sami. Obstajajo tudi vseprisotne in priljubljene mešanice začimb, ki jih lahko naredite sami.
Uporaba začimb
Številni enačijo začimbe in začinjeno hrano, vendar ni isto.
Začimbe niso vedno začinjene (recimo vanilija, cimet), priljubljene so tudi pri pripravi sladic. Z začimbami ne smemo pretiravati in le skrbno izbrane postajajo vaši zavezniki pri kuhanju. Upoštevajte, da začimbam traja dolgo časa, da sprostijo aromo, zato jih najpogosteje dodamo na začetku kuhanja, da se zmešajo z živili. Začimbe so neizogibne v kuhinjah po vsem svetu, številne jedi in sladice postanejo to, kar so šele, ko vonji in okusi začimb naredijo svojo čaro.
Osnovna razvrstitev začimb
- Začinjene začimbe, ki se najpogosteje uporabljajo za spodbujanje apetita, poleg tega pa pospešijo presnovo in s tem spodbudijo potenje. Pri njih bodite le previdni v količini in pazite, da se ne dotaknete oči. Ta vrsta vključuje vroč čili, papriko, feferone.
- Dišeče začimbe, ki dajejo aromo, ki v jedeh ustvari prijeten vonj, mednje pa spadajo začimbe, kot so klinčki, kardamom.
- Začimbe, ki dodajo barvo kot prej omenjeni in dragi žafran
Shranjevanje začimb
Zaradi velikega števila začimb, ki se danes uporabljajo za izogibanje kaosu v kuhinji, so najbolj uporabne stojala za začimbe in organizatorji, s katerimi lahko lepo organizirate in shranite vse, kar kupite.
Poleg pravilnega shranjevanja začimb je na voljo še nekaj podrobnosti:
- Začimbe imejte čim dlje od toplote, vlage in neposredne sončne svetlobe. Prav tako jih ne postavljajte neposredno nad štedilnik ali v pečico. In še zadnji nasvet - vedno jih vzemite v roko pred uporabo in posujte po kosilu, saj v nasprotnem primeru, če posodo postavite nad lonec, lahko toplota in vlaga poškodujeta začimbe.
- Sama začimbe se sčasoma ne pokvarijo, ampak izgubijo na kakovosti. Nezemeljske začimbe trajajo tri do štiri leta, vendar ne pozabite zapisati datuma, ko ste jih mletli v mlinčku in jih shranili v naše regale, saj so idealni za ohranjanje okusa, organiziranosti in kdaj je čas, da napolnite zaloge, da lahko kupite sveže ob pravem času.
- In končno, kuhinjo lahko vedno okrasite z različnimi posodami za začimbe ali na kakšen drug ustvarjalen način.
Začimbe so navdihujoča tema, v prihodnjih tednih pa vas bomo na naših blogih seznanili z pekočo papriko in razkrili vam bomo, kako narediti vrhunsko omako. Obstaja tudi tema veliko omenjene kurkume in curryja ter odlične curry juhe. In sladkor na koncu - nekaj preizkušenih kombinacij Gina in Tonika z začimbami.
POSODE ZA ZAČIMBE LAHKO NAROČITE TUKAJ...