Dobrodošli na naš blog posvečenem Gin-u!
V tem blogu vam bomo odgovorili na vaša vprašanja povezana z ginom, na primer kako je pripravljen, s katerimi sestavinami ga lahko obogatite in kako ga postrežemo.
Posredovali vam bomo tudi zanimive informacije o zgodovini gina, kako se je razvijal skozi čas in kakšne so njegove hranilne lastnosti. Ne glede na to ali ste izkušen ljubitelj gina ali ste šele začeli s svetom koktajlov, upamo da boste v našem blogu našli koristne nasvete in navdih.
Kaj je Gin?
Gin je destilirana alkoholna pijača iz žitaric in aromatizirana z zeliščnimi snovmi. Najbolj poznan je po okusu bora zaradi glavne sestavine, brinovih jagod. Obstajajo različni slogi, od slavnih londonskih suhih ginov do sodobnih ginov, ki so manj borovi in bolj dostopni. Gin je nizozemska stvaritev, Angleži pa so ga popularizirali po vsem svetu.
Danes ga pridelujejo in uživajo po vsem svetu; Največ gina porabijo Španija, Belgija, Nizozemska in Velika Britanija. Je glavna sestavina klasičnega martinija in ključnega pomena za ikonični gin in tonik, vendar obstaja veliko odličnih receptov za koktajle ki prikazujejo botanični duh.
Iz česa je narejen gin?
Gin je narejen na različne načine iz sestavin zeliščnih koktajlov, kar ima za posledico široko paleto različnih stilov in blagovnih znamk.
Edina skupna sestavina vsem ginom so brinove jagode.
Gin sprva prihaja iz žitaric, običajno pšenice ali ječmena preden pridelovalci dodajo rastline in vodo. Žgane pijače morajo imeti prevladujoč okus po brinovih jagodah da jih lahko kategoriziramo kot gin. Poleg zrn in brinovih jagod proizvajalci dodajajo rastline, zelišča in začimbe ki dajejo poseben okus. Citrusi, rožmarin in semena so pogoste rastline ki sestavljajo sestavine gina.
Vrste gina
Obstajajo tri glavne vrste gina: destilirani gin, redestilirani gin in sestavljeni gin.
- Destilirani gin je narejen iz kaše ali fermentirane alkoholne osnove. Podobna je tehniki proizvodnje viskija. Redestilirani gin izhaja iz druge destilacije nevtralne alkoholne pijače.
- Tako destilirani kot redestilirani gin dobi svoje okuse iz poparka svežih ali posušenih brinovih jagod in drugih rastlin. To sta dve najpogostejši vrsti gina v ZDA. Če upravljate bar imate verjetno enega ali oba.
- Sestavljeni gin je tretja vrsta gina ki je redkejša in cenejša. To je mešanica nevtralnega alkohola z izvlečkom brinovih jagod ali esencami za doseganje arome.
Slogi gina
Na voljo je več vrst gina ki jih lahko uživate samostojno ali v kombinaciji z drugimi sestavinami. Več jih je kombiniranih z drugimi sestavinami za izdelavo nekaterih najbolj priljubljenih koktajlov, vključno z martinijem in gin tonikom.
Genever Gin
Genever je prvotni slog gina ki izvira iz 16. stoletja na Nizozemskem. Je kot viski ker so zrna sladna. Zrno začne kaliti, nato pa se postopek ustavi da se proizvede močan okus. Brin in zelišča dodajo okus ginu Genever, vendar manj kot druge vrste. Destilarne dodajajo zelišča, vključno z brinom, nageljnovimi žbicami, kumino, ingverjem in muškatnim oreščkom.
Glavna razlika med ginom Genever in drugimi vrstami gina je da prevladujoč okus ni brin. Ima izrazit okus z manj citrusov in več zemeljskih lastnosti. Gin Genever ima bogat okus in aromo kar pomeni da se dobro ujema s koktajli s podobnimi okusi kot je Old Fashioned.
London Dry Gin
London Dry Gin izvira iz Anglije danes pa ga proizvajajo destilarne po vsem svetu. To se običajno uporablja za recept za Martini ali recept za gin in tonik ki ga večina ljudi povezuje z ginom. Beefeater, Bombay Sapphire in Tanqueray so priljubljene znamke žganih pijač London Dry.
London Dry Gin ima močan okus po brinu in sveže note citrusov. Zato limonin pridih poudari citrusne note martinija. Nekateri londonski suhi gini vključujejo sveže ali posušene lupine citrusov pred destilacijo da dajejo citrusom zagon.
Izraz "suh" v London Dry Gin pomeni da ni dodanih umetnih arom, le naravne arome iz rastlin. Drugi gini sladkega okusa verjetno vsebujejo sladki koren.
Bombay Sapphire gin
Bombay Sapphire Gin je čist, osvežujoč gin z okusom citrusov. Okusi brina in popra ki se obložijo na jeziku, vodijo do borovega bodičastega zaključka. Ponuja odličen vstop v kategorijo ginov za ljubitelje vodke.
HENDRICK'S gin
Hendricks Gin je čudovito gladek in vabljiv gin ki je bogat z nočno cvetočimi cvetnimi esencami, ponuja občutljivo ravnovesje toplih popečenih začimb in se zaključi z ostrim izbruhom citrusov.
Plymouth Gin
Za razliko od London Dry Gin ki ga proizvajajo destilarne po vsem svetu, Plymouth Gin prihaja izključno iz mesta po katerem je dobil ime. Plymouth je južno obalno mesto v Angliji od koder je nastalo preden je postalo odličen primer dostave alkohola v prodajalne po vsem svetu.
Plymouth Gin je podoben London Dry Gin, vendar slajši z več citrusnimi elementi. Tipične sestavine vključujejo brin, kardamom, posušeno pomarančno lupino, semena koriandra, korenino irisa in korenino angelike. Zadnja dva sta razlog zakaj spominja na zemeljske elemente.
Old Tom Gin
V zgodnjem 18. stoletju so bile zgodnje različice Old Tom Gina znane kot gin za kado ker so prihajale iz najemniških hiš. Takrat je slovel po slabi kakovosti in okusu. Ljudje so pogosto dodajali sladila kot je sladki koren da bi okrepili okus.
Old Tom Gin je slajši od drugih ginov in ima močnejši okus kot London Dry Gin. Zaradi tega je idealen za uporabo z grenkimi žganimi pijačami in starejšimi recepti iz 19. in začetka 20. stoletja.
Navy Strength Gin
Navy Strength Gin je dobil ime zaradi priljubljenosti pri britanski kraljevi mornarici in visoke vsebnosti alkohola. Navy Strength Gin ima ABV (volumensko vsebnost alkohola) 57 % v primerjavi s povprečnim vrhunskim londonskim suhim ginom 40–45 % ABV.
New Western Dry Gin
Destilarna Christian Kogstad in natakar Ryan Magarian sta leta 2006 soustanovila Aviation Gin, vendar takrat ni bilo imena za njun stil gina. Magarian si je omislil vzdevek New Western Style Gin.
Ustvarili so stil gina brez prevladujočega okusa brina. Namesto tega je izpostavil botanične sestavine ki se tradicionalno dodajajo ginu. Nekatere destilarne so uvedle nove ideje za kombinacije s tem slogom gina.
Recepti za gin | S čim lahko pijem gin?
GIN TONIC
Klasičen in preprost je gin tonik lahek in osvežujoč. To je preprosta mešana pijača, ki zahteva samo dve navedeni sestavini in kanček limete, vse pa so spremljevalci naravnega okusa. To je odlična izbira za vesele urice, večerjo ali kadarkoli si zaželite osvežilne pijače.
GIN & BITTER LEMON
Gin se fantastično poda k citrusom. Grenka limona je priljubljena alternativa med tistimi ki ne uživajo posebej v okusu tonika, in jo je priročno imeti v omari, saj se odlično poda k večini ginov še posebej tistim s citrusi seveda.
GIN & INGVER
Všeč nam je kombinacija gina in ingverjevega piva ki hitro postaja eden najbolj vročih trendov v svetu gina. Dodate ga lahko skoraj vsakemu ginu, čeprav ga imamo najraje z začinjenim ali zimskim ginom, saj poudari vsa tista čudovita zelišča kot so cimet, kardamom in pomaranča. Je tudi idealna mešanica za rabarbarin ingverjev gin. Gin in ingverjevo pivo (s pridihom zelišč za dodaten okus) je tudi prijetna, bolj subtilna kombinacija.
GIN & VERMUT
Nekoliko zavajajoče je vermut imenovati mešanica, a z Gin Martinijem ne morete zgrešiti! Ta koktajl z ginom iz dveh sestavin ni priljubljen le zaradi klasičnega okusa, ampak tudi zato ker je smešno enostaven za pripravo: vzemite 50 ml gina in 15 ml suhega vermuta, zmešajte (ne stresajte!) in precedite v kozarec. Za okras dodajte rezino limone in že ste pripravljeni na požirek. Seveda lahko Martini naredite tako "mokrega" ali "suhega", kot želite tako da spremenite razmerje med ginom in vermutom.
GIN & LIMETA
Limetin sok in celo grenka limeta sta enako vesela prijatelja gina. Če imate doma steklenico gina in nekaj limete, potem si zaslužite Gin Gimlet! Zmešajte gin z limetinim sokom, premešajte, posrkajte in uživajte.
GIN & GRENIVKA
Citrusi spet napadajo! Gin in grenivkin sok sta odlična kombinacija, še posebej če ste ljubitelj trpkih, skoraj grenkih okusov citrusov. Dopolnite s proseccom in pripravili ste si osvežujoč grenivkin koktajl na osnovi gina!
GIN & COCA-COLA
Ste se kdaj spraševali s čim bi zmešali kokakolo poleg ruma? Čeprav te kombinacije v resnici ne bi priporočali z vrhunskimi obrtnimi gini, saj bi močan okus kole preglasil občutljive, subtilne okuse gina in njegove čudovite rastline, dopolnite spodoben vsakodnevni gin z vašo najljubšo znamko kokakole z nekaj stiski. pomaranče ali 15 ml svežega limetinega soka in veliko ledu je lahko osvežilna alternativa!
GIN & MINERALNA VODA
Zelo podoben ginu in toniku je bolj pikantna pijača brez prave sladkobe, a zelo osvežilna in brez rahlo grenkega okusa po kininu ki ga včasih najdemo v toniku. Za dodaten okus sta grenka limeta in soda odlična kombinacija s suhim džinom London, lahko pa dodate nekaj svežih, zdrobljenih listov mete in kanček sladkornega sirupa za osvežujoč gin pridih tradicionalnemu Mojitu! Še več samo 100 kalorij na porcijo je odličen način za nas ki opazujemo na linijo, da uživamo v naši najljubši pijači!
GIN & BRUSNIČNI SOK
Če imate čas in voljo, lahko to naredite tako da zmešate in precedite sveže brusnice, sicer pa je primeren tudi sok iz trgovine. Svojemu ginu in brusničnemu soku radi dodamo kanček sveže limone ali limete, da mu damo dodatno lupino, še posebej če ima vaš sok dodana sladila.
GIN & PARADIŽNIKOV SOK
Paradižnikov sok je bil priljubljen za gin, preden je Bloody Mary na osnovi vodke postala modna!
Če še niste slišali za Red Snapper vam ne bomo zamerili – ta koktajl je že dolgo zasenčil veliki Bloody Mary. Toda z zamenjavo vodke za gin se umirjena klasika spremeni v botanični čudež, poln veselja do gina!
Če je mogoče naredite svoj paradižnikov sok tako da zavrete in precedite nekaj res zrelih, svežih paradižnikov. To bi lahko preskočili, a izdelava lastnega soka ustvari neprekosljiv okus in ima prijetnejšo, redkejšo teksturo kot številni gostejši paradižnikovi sokovi, kupljeni v trgovini, zaradi česar se lahko zdi, kot da pijete omako za testenine!
Za optimalen okus dodajte kanček Worcestershire omake, nekaj melone in nekaj kapljic tabasca! Lahko pa ga poskusite z že pripravljenim začinjenim paradižnikovim sokom.
GIN & KAVA
Za gin podoben klasičnemu espresso martiniju preprosto pretresite vaš običajni espresso z ledom, kančkom kavnega likerja in običajnim kančkom gina, nato precedite v kozarec in voila! Neverjeten nov pogled na to jed za koktajl zabave.
GIN & POMARANČA
Za poletje v kozarcu svojemu ginu preprosto dodajte sveže iztisnjen pomarančni sok za sadni, osvežujoč koktajl. Če najdete sezonske rdeče pomaranče, še bolje – zaradi dramatične škrlatne barve bodo vaši prijatelji želeli poskusiti kar pijete.
KUHAN GIN ALI VROČI GIN
Kuhan ali vroč gin je priljubljena zimska pijača, pripravljena s segrevanjem gina z različnimi začimbami in dodatki, kot so cimet, ingver, nageljnove žbice, kardamom, limona in med. Ta pijača ima v nekaterih evropskih državah, predvsem v Veliki Britaniji, dolgo tradicijo. Za pripravo kuhanega ali vročega gina najprej segrejte gin v široki ponvi na srednje močnem ognju. Dodamo začimbe in ostale sestavine po želji ter kuhamo približno 10-15 minut. Napitek precedimo skozi cedilo in postrežemo topel. Po želji lahko vsak kozarec okrasite z rezinami limone ali pomaranče. Kuhan ali vroč gin je idealna pijača, ki vas pogreje v mrzlih zimskih nočeh. Uživati!
Ali je gin tonik bolj zdrav kot pivo in vino?
V primerjavi z drugimi alkoholnimi pijačami kot sta pivo in vino, ena porcija gina vsebuje malo kalorij in ogljikovih hidratov. Sama po sebi ne vsebuje dodanih sladkorjev.
- Alkoholne pijače kot je gin, običajno nimajo ogljikovih hidratov, zaradi česar so dobra možnost za pijačo za ljudi s sladkorno boleznijo.
- Gin je priljubljen aperitiv (pijača, postrežena pred obrokom) v več kulturah, za katerega verjamejo da pomaga pripraviti vaš prebavni sistem na obrok. Dejansko je bilo ugotovljeno da pitje alkohola pred obrokom spodbuja apetit.
- Antioksidanti v ginu lahko pomagajo vaši koži. Nekatere raziskave kažejo da lahko brinove jagode proti staranju in protivnetne lastnosti izboljšajo zdravje in potencialno privedejo do daljšega življenja z izboljšanjem pretoka krvi in odstranjevanjem toksinov iz krvi.
- Gin je prepojen z brinovimi jagodami ki jih mnogi štejejo za »superhrano«. Čeprav izraz "superhrana" nima uradne definicije se običajno nanaša na živila z visoko vsebnostjo antioksidantov in drugih zdravju koristnih lastnosti. Ker so brinove jagode polne antioksidantov imajo koristi za zdravje, od zdravja kože do zaščite pred kroničnimi boleznimi kot so rak in bolezni srca.
En kozarec (45 ml) gina vsebuje:
- 97 kalorij
- 0 g ogljikovih hidratov
- 0 g vlaknin
- 0 g beljakovin
- 0 g sladkorja
Kako postreči gin tonik?
Gin tonic je ena izmed najbolj priljubljenih pijač na svetu, postrežejo pa jo na poseben način ki bo poudaril okus in aromo te pijače.
Tu so koraki za pripravo in postrežbo popolnega gin tonika:
- Kozarec: Gin tonik tradicionalno postrežemo v kozarcu za gin tonik ki mora imeti veliko prostornino. Ta kozarec omogoča da se okusi in arome pijače bolje izrazijo, led in tonik pa ostaneta na mestu.
- Led: v kozarec dodajte nekaj kock ledu. Poleg tega lahko dodate ledene kroglice ki bodo preprečile da bi se pijača razredčila.
- Gin: V kozarec z ledom dodajte 50 ml gina. Izberite kakovosten gin, saj bo ključna sestavina vašega gin tonika.
- Tonik: Tonik prelijte po džinu, dokler ne napolnite kozarca do vrha. Vedno uporabljajte svež tonik, saj lahko star tonik vpliva na okus in kakovost pijače.
- Arome: Na koncu dodamo arome ki izboljšajo okus in aromo pijače. Limona ali limeta sta priljubljena dodatka, lahko pa uporabite tudi kumare, pinjole ali kardamom.
Gin tonik postrežemo v visokem kozarcu za gin tonik, z nekaj kockami ledu in 50 ml gina. Prelijemo s svežim tonikom in dodamo aromatične dodatke za boljši okus in aromo.
Za konec pa vam želimo da uživate v odlično pripravljenem gin napitku!
Nalijte svoj gin tonic v star, žlebičast kozarec in občutite kako vaša sreča in razpoloženje padeta hitreje kot limonina lupina na dno kozarca!
Opustite stare kozarce in poiščite nove, sodobno oblikovane kozarce za gin da se vrnete v igro - Kliknite na: