Ste vedeli da je pečen fižol preprost in okusen?
Narejen je iz klobas, slanine, čebule in še veliko več. Ta mešanica ustvari bogat okus s fižolom. Odličen je za kosilo ali večerjo tako da bodo vsi zadovoljni.
Fižol v ponvi – Hitro in okusno
Obstaja veliko načinov za pripravo pečenega fižola. Pečen fižol v francoskem slogu je priljubljen.
Vključuje klobase, slanino, čebulo in drugo. Vse skupaj kuhamo počasi da se vsi okusi dobro povežejo.
Tudi pečen fižol je dober za vas. Fižol ponuja beljakovine, vlaknine in še več. Lahko ga naredite bolj zdravega z dodajanjem zelenjave. Je okusen obrok ki je hkrati tudi hranljiv.
Recepti za fižol v ponvi "Cassoulet"
Eden najbolj znanih receptov za pečen fižol je francoski fižol Cassoulet. Uporablja sveže klobase, slanino in zelenjavo.
Dodane so različne začimbe, belo vino in pelati.
Sestavine - recepti za fižol:
- 6 svežih klobas za kuhanje
- 200 g slanine
- 2 čebuli
- 2 stebli zelene
- 2 stroka česna
- 1 žlica prekajene paprike
- ½ šopka timijana
- 200 ml belega vina
- 400 g pelata
- približno 300 ml piščančje ali zelenjavne osnove
- 400 g kuhanega fižola (iz pločevinke)
- 400 g kuhanega belega fižola (iz pločevinke)
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
Priprava:
- Slanino, čebulo in zeleno drobno sesekljamo, česen pa strt. Ločite lističe timijana.
- V veliki ponvi na močnem ognju segrejte olje. Klobasice zapečemo na vsaki strani, vendar jih ne prepečemo do konca. Preložimo jih na krožnik.
- V isto ponev damo slanino, čebulo in zeleno. Na zmernem ognju pražimo 8 do 10 minut da čebula postekleni in slanina hrustljavo zapeče. Dodamo česen, papriko in timijan ter pražimo še 3 minute.
- Zalijemo z vinom in dušimo dokler se ne zmanjša za polovico, približno 5 do 10 minut.
- Vse preložimo v lonec. Dodamo pelate 300 ml gustina, obe vrsti fižola, sladkor in kis. Mešajte, dokler se ne združi in zavrite.
- Dodamo klobase, pokrijemo in kuhamo na majhnem ognju približno dve uri, po potrebi dolijemo še osnovo ali vodo.
Uživajte v francoskem fižolu!
Zdrava hrana v ponvi
Fižol je odličen za vašo prehrano. Polna je beljakovin, vlaknin in drugih pomembnih sestavin. Prav tako vsebuje malo kalorij in maščob. Zato so jedi s fižolom v ponvi lahko ne le okusne, ampak tudi zdrave.
Se vam zdi da je zdrava hrana vedno dolgočasna? Ni nujno da je tako. Lahko uživate v hrani in hkrati skrbite za svoje zdravje.
Pripravite jed s fižolom v ponvi in uživajte v zdravem in okusnem obroku.