Kako kuhati v ekspres loncu?
- Kaj so ekspres lonci?
- Kako delujejo?
- Zakaj bi jih morali imeti v kuhinji?
Prvo različico ekspres lonca (včasih znan kot pretis pots) je leta 1670 izumil Denis Papin. Ta uporaben izum, večkrat izboljšan, je danes eden najbolj funkcionalnih dodatkov v vaši kuhinji. Ti lonci s posebnim pokrovom vam omogočajo veliko hitrejše in bolj zdravo shranjevanje hrane, saj lahko porabite neprimerljivo manj maščobe, medtem ko bo hrana še vedno okusna.
Izjemno uporabne so, ko ste v stiski s časom, z njimi pa lahko pripravite vse od velikih kosov mesa do odličnih enolončnic.
Način delovanja ekspres lonci
Express lonci so izdelani iz nerjavnega jekla (nerjavno jeklo) z debelim dnom in posebnim pokrovom, opremljenim z gumijastim tesnilom in varnostnim ventilom. Ko se ponev segreje, tekočina v loncu ustvari paro, ki dvigne temperaturo v loncu do 120 stopinj Celzija in tako se hrana kuha veliko hitreje. Sam pokrov se tesno zapre, ko doseže določeno temperaturo in tako prepreči uhajanje pare in vsebine iz lonca.
Varnostni ventil na loncu nadzorovano sprošča manjše količine pare in s tem uravnava temperaturo in s tem tlak v loncu ter tako preprečuje možnost eksplozije (eden najpogostejših razlogov, zakaj se ljudje bojijo uporabljati ekspresni lonec).
Kako uporabljati ekspres lonce
Pri uporabi lonca je lahko maksimalni nivo vlite tekočine do ⅔ lonca, najmanjši pa ne sme biti pod 200 - 300 ml. Pazimo, da določena vrsta hrane med pripravo sprošča tekočino, zato je včasih treba pred kuhanjem dati manj tekočine.
V lonec damo hrano, na primer kos mesa, zalijemo z vodo, solimo ter zapremo in prižgemo ogenj. Ko zavre, se lonec zaklene, tlak v loncu pa lahko spremljate s pipo varnostnega ventila.
Seveda, odvisno od osebnih želja, lahko najprej pustite, da se lonec segreje, nato dodajte del hrane in pustite, da se počasi kuha, nato pa postavite drugo živilo na mesto in nato odprite pokrov. O tem se boste odločili čez čas.
Če se zgodi, da je tlak v loncu previsok, ga boste videli na pipi (najpogosteje je označeno z rdečo). To je tudi pokazatelj, da morate pri pripravi zmanjšati toploto, saj je temperatura previsoka. Najbolje je, da zmanjšate ogenj na najnižjo možno raven, potem ko voda zavre, dokler ne dosežete enakomernega zvoka izpusta pare.
Če nalijete preveč vode, bo lonec izrinil presežek, včasih celo kot tekočino, ne samo paro, zato pazite, kam obrnete izpust pare.
Nekaj opomb:
- ventila ne smete pritisniti, ampak pustite, da lonec sam iztisne paro
- če ima lonec možnost sproščanja pare, lahko pospešite sproščanje pare, vendar ne pozabite obrniti to odprtino
- Zaradi posebnosti dela bo lonec kuhal hrano še 10 minut po tem, ko boste popolnoma ugasnili ogenj. Če želite prenehati s kuhanjem, potem ko ste ga odstranili z ognja, lonec potopite v hladno vodo ali ga postavite pod tok hladne vode.
Kakšno hrano lahko pripravite v ekspres loncu
Skratka, skoraj vse. Še posebej je dober za večlitrske juhe in enolončnice. Riž je pripravljen v nekaj minutah, fižol in čičerika pa sta običajno pripravljena v manj kot eni uri. Kuhanje v ekspres loncu skrajša čas preživet v kuhinji, ustvari nove arome in okuse, naredi hrano bolj zdravo in prihrani energijo.
Začetna uporaba je lahko problematična, saj niste navajeni tako pripravljati hrane. Ko kuhate v običajnem loncu, lahko hrano vedno poskusite, v ekspres lončkih pa tega ni, zato je potrebna praksa dokler se ne izboljšate. Na srečo lahko na internetu najdete kateri koli recept, pogosto pa tudi tabele, ki kažejo, kako dolgo je bilo posamezno živilo kuhano.
Ko se ga navadite uporabljati, bodo ekspres lonci postali nepogrešljiv del vaše kuhinje.