Zanimivosti o ajvarju
Ajvar je prežet s tradicijo in vsaka družina in regija ima svoje edinstvene recepte za ajvar. V babičini stari kuharski knjigi smo našli recept za ajvar naše babice in komaj smo čakali da ga poskusimo!
Ajvar se je po drugi svetovni vojni razširil po Balkanu ko je bilo to območje združeno v Jugoslavijo. Za razliko od kebabov, ki jih je glede na lokacijo veliko variant ima ajvar od recepta do recepta manj razlik.
Ajvar pripravljamo jeseni z bogatim pridelkom rdeče paprike ki jo na ognju zoglenimo, olupimo in zmešamo s pečenimi jajčevci, česnom, oljem in kisom. Lahko ga konzerviramo in uživamo v preostalem delu leta.
Ajvar običajno postrežemo k mesu na žaru, lahko pa ga uživamo tudi samostojno ali kot namaz.
Bima kuharica razkrije skrivni recept: babičin recept za ajvar
Sestavine za recept za babičin ajvar:
- 2 kilograma rdeče paprike (približno 5 srednje velikih paprik)
- 1 srednji jajčevec
- 5 žličk sveže sesekljanega česna (približno 5 srednje velikih strokov)
- 1/4 skodelice sončničnega ali oljčnega olja
- 1 žlica belega kisa
- 1 čajna žlička soli - plus več po okusu
- Sveže mleti črni poper po okusu
Prižgite oglje v žaru. Ko so vsi oglji prižgani in prekriti s sivim pepelom jih razporedite na eno stran. Postavite rešetko za peko in pustite da se segreje 5 minut. Pred peko očistite in naoljite rešetko.
Kaj potrebujem za pripravo ajvarja?
- Prijemala
- Posoda
- Cedilo
- Rezalni nož
- Žar - rešetka
Začnimo kuhati babičin ajvar:
Paprike položite na vročo stran žara in jih pecite dokler ne počrnijo 10-15 minut. Papriko prenesite v veliko skledo, pokrijte s plastično folijo in pustite stati dokler se dovolj ne ohladi da jo lahko obdržite, približno 20 minut. Papriki odstranimo zoglenelo kožo, semena in sredico.
Medtem ko se paprike ohlajajo kožo jajčevcev prebodemo z vilicami. Jajčevce položite na hladno stran žara. Pokrijte in kuhajte približno 30 minut, dokler lupina ne potemni in se naguba in jajčevci enakomerno zmehčajo ko jih pritisnete s kleščami. Odstranite jajčevce z žara in pustite stati dokler se dovolj ne ohladijo, približno 10 minut. Jajčevcu odrežemo vrh in ga po dolžini prerežemo. Meso jajčevca izdolbite z žlico – kožo zavrzite.
Pečeno rdečo papriko, jajčevce in česen položite v kuhinjski robot opremljen z jeklenim rezilom. Grobo zmeljemo ali po želji. Dodamo olje, kis in sol ter mešamo, dokler se ne poveže in dokler se paprika ne naseklja - dokler zmes ne postane kompaktna - po želji.
Omako prestavimo v posodo za kuhanje. Na srednje močnem ognju rahlo zavrite, nato zmanjšajte toploto na srednje nizko in med občasnim mešanjem kuhajte 30 minut.
Odstranite z ognja in začinite s soljo in poprom po okusu. Pustite da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa takoj uporabite ali prestavite v kozarce za zimnico.
Polnjenje (sterilizacija in pasterizacija)
Kozarce in pokrove morate pred uporabo sterilizirati, sicer se vaš ajvar zelo hitro pokvari. Najprej jih operite da se prepričate da so čisti, nato pa jih za 30 minut postavite v pečico na 100 °C. Ko ste pripravljeni na polnjenje kozarcev uporabite rokavice.
Ko so kozarci napolnjeni je potrebno ajvar pasterizirati da preprečimo vstop bakterij in pokvarili vaš trud. Odprte kozarce postavimo v pečico ogreto na 100°C, za približno 20 minut, da se na ajvarju naredi skorjica. Preventivno lahko takrat vlijete malo olja ki bo služilo kot pregrada med bakterijami in ajvarjem.
Po končani pasterizaciji kozarce dobro zapremo in vrnemo v ugasnjeno a še toplo pečico ali pa jih razporedimo v škatlo ali lonec in pokrijemo s plastmi kuhinjskih krp in brisač. Pustite da se ajvar ohladi do 48 ur nato pa ga do uporabe shranite na hladnem in temnem mestu.
Kozarec ajvarja v temnem in hladnem prostoru zdrži do dve leti. Odprt kozarec ajvarja hranimo v hladilniku.
Bima kuharica odgovarja na najpogostejša vprašanja o ajvarju:
Kako narediti ajvar v stanovanju?
Ajvar v stanovanju je zelo enostaven za pripravo z enakimi sestavinami. Razlika je le v pripravi paprike in jajčevcev. Papriko lahko popečete v pečici ali na plinskem štedilniku ali jo skuhate v loncu. Paprike takoj po peki/kuhi za nekaj minut položimo v plastične vrečke da se zmehčajo in tako lažje olupimo kožo. Ko se malo ohladi vsako papriko olupimo in ji odstranimo semena ter jo damo v večji cedilo ali mrežasto zgoščenko, dvignjeno od površine da se čim bolje odcedi (za odcejanje potrebujemo vsaj 3 ure). Jajčevce lahko tudi spečemo v pečici ali skuhamo, nato pa jih tako kot papriko kratek čas hranimo v vrečki in jih nato olupimo ter pustimo da se odcedijo. Preostali postopek je enak zgornjemu receptu.
Kako spečemo papriko za ajvar?
Papriko za ajvar lahko pečete na različne načine. Tradicionalno se peče na odprtem ognju, da ajvar dobi prijeten okus po dimu. Če nimate možnosti pečenja na žaru lahko papriko vsekakor popečete na plinskem štedilniku ali v pečici.
Kako dolgo se ajvar kuha?
Kuhanje ajvarja je zelo odvisno od recepta ki ga upoštevate in količine sestavin ki jih uporabite. Nekatere ajvarje vrejo 30 minut, druge pa tudi do 5 ur – seveda ob stalnem mešanju.
Koliko olja gre v ajvar?
Med kuhanjem ajvarju postopoma dodajamo olje. Odvisno od želene teksture.
Koliko ima ajvar kalorij?
Odvisno od uporabljenega recepta je lahko število kalorij v ajvarju od 80 do 120.
Kako speči jajčevce za ajvar?
Jajčevce pečemo na enak način kot papriko. Jajčevce pred peko prebodemo z vilicami.
Kako najbolje ohraniti ajvar?
Ajvar hranimo v hladnem in temnem prostoru. Steklenice morajo biti dobro zaprte da ne pridejo bakterije iz zraka.
Kako prepoznati kakovostno papriko za ajvar?
Poper ki se uporablja za pripravo najboljšega ajvarja mora biti popolnoma zrel in nepoškodovan, mesnat in suh. Izberite ploščate paprike ki jih je enostavno speči samo z dveh strani in jih je zato enostavno olupiti.
Najboljše paprike za ajvar so:
- Paprika Amfora
- Kurtovska vrata
- Paprika Red Horn/ Spike
Dober apetit!