
Če bi mi kdo rekel, da lahko z le nekaj osnovnimi sestavinami ustvarim pravo kulinarično doživetje, bi se najprej spomnila na zeljne krpice. Ta jed, ki naj bi izvirala iz Avstrije (tam jo poznajo kot “Krautfleckerl”), je po mojem mnenju pri nas v Sloveniji popolnoma domača in priljubljena.
Kadar želim nekaj, kar je hitro pripravljeno, nasitno in hkrati neverjetno okusno, se vedno odločim za zeljne krpice. Uporabim sveže zelje in domače krpice iz testenin – rezultat pa je jed, ki zadiši po pristni domačnosti. Čeprav pri kuhanju pogosto dodam še malo slanine, lahko to brez težav izpustite in tako dobite tudi odlični vegetarijanski obrok.
Naj vam zaupam, da so zeljne krpice lahko enakovredna glavna jed ali pa odlična priloga ob mesnih specialitetah. Sama jih najraje pripravim za kosilo ali večerjo, včasih pa jih postrežem tudi na družinskih praznovanjih, ker so preproste, a vedno navdušijo.
*Cene so lahko spremenljive. Za najnovejše informacije o cenah in artiklih kliknite na sliko.
Kako pripraviti najboljše zeljne krpice: nasveti iz kuhinje
Dragi ljubitelji domače kuhinje, danes vam bom predstavila recept za zeljne krpice – preprosto, a izjemno okusno jed, ki vas bo s svojo toplino ogrela v hladnih dneh. Kot vsaka klasična jed, ima tudi ta veliko različic, in vsak kuhar doda nekaj svojega. Z vami bom delila nekaj trikov, da bodo vaše zeljne krpice popolne!
Sestavine
Testenine:
- 300 g ostre moke
- 3 jajca
Zeljne krpice:
- 1 kg zelja
- 2 žlici olivnega olja
- 50 g sesekljane slanine (opcijsko)
- 1 sesekljana čebula
- 1 strok česna
- 1 čajna žlička paprike v prahu
- 1 čajna žlička paradižnikovega koncentrata
- 80 ml belega vina
- Sol, poper po okusu
- Sesekljan peteršilj za posipanje
1. Priprava testenin
- V skledo stresemo ostro moko in dodamo jajca.
- Zgnetemo gladko testo (lahko ročno ali s kuhinjskim robotom).
- Zavijemo ga v folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
- Testo razvaljamo in narežemo na majhne kvadratne krpice.
2. Praženje zelenjave in slanine
- V globoki ponvi segrejemo olivno olje.
- Dodamo sesekljano slanino (po želji) in pražimo nekaj minut.
- Dodamo sesekljano čebulo in cel strok česna ter pražimo do zlato rjave barve.
- Začinimo s papriko v prahu in dodamo paradižnikov koncentrat.
- Pražimo še minuto, da se sprostijo okusi.
3. Dušenje zelja
- Dodamo na tanke rezance narezano zelje in ga pražimo 2-3 minute.
- Prilijemo belo vino in pražimo še 5 minut.
- Pokrijemo s pokrovom in dušimo na nizkem ognju 20-25 minut.
- Občasno premešamo in po potrebi dodamo malo vode.
4. Kuhanje testenin
- Lonec napolnimo z vodo, jo solimo in zavremo.
- Dodamo testenine in jih kuhamo 2-3 minute.
- Testenine odcedimo, prihranimo 250 ml vode od kuhanja.
5. Združitev jedi
- K dušenemu zelju dodamo kuhane testenine.
- Prilijemo 180 ml prihranjene vode od testenin (po potrebi več, da jed ne bo suha).
- Dobro premešamo in pustimo, da se okusi povežejo.
- Postrežemo sveže, posute s sesekljanim peteršiljem.
Postrežba in shranjevanje
Postrežemo sveže, posute s sesekljanim peteršiljem. Odlične so same po sebi, a tudi kot priloga k pečenemu mesu.
Ostanke lahko hranimo v hladilniku do tri dni. Pred serviranjem jih pogrejemo v ponvi in po potrebi dodamo malo vode, da ponovno zaživijo.
Vaši komentarji, moji nasveti
Prebrala sem nekaj zanimivih komentarjev ljubiteljev te jedi:
- Nekateri zelje na hitro prevrejo, da skrajšajo čas praženja.
- Drugi pravijo, da s tem izgubi del okusa, zato ga raje pustijo, da se počasi zmehča na nizki temperaturi.
- Dodatek sladkorja pri praženju lahko poudari naravno sladkobo zelja.
- Muškatni orešček? Odličen trik, če želite bolj zaokrožen okus.
Zdaj pa še vi delite svoje izkušnje! Kako jih pripravljate vi? Se držite klasičnega recepta ali imate svoj skrivni trik? Vesela bom vaših komentarjev in predlogov. Pa dober tek!
*Cene so lahko spremenljive. Za najnovejše informacije o cenah in artiklih kliknite na sliko.
Kako pripraviti zeljne krpice?
Vedno začnem z izborom kakovostnega svežega zelja, ki ga narežem na tanke rezance in nato rahlo podušim skupaj s praženo čebulo in kakšno rezino slanine. Medtem doma zgnetem in razvaljam testo za testenine, ki jih narežem na krpice. Te skuham do točke, ko so lepo čvrste, a ne pretrde. Kuhane krpice nato vmešam k dušenemu zelju, po potrebi dodam ščepec začimb in jed je pripravljena za uživanje.
Kako se naredijo zeljne krpice?
Kadar me kdo vpraša, kako se naredijo zeljne krpice, rada poudarim, da je skrivnost v postopku: zelje je treba najprej dovolj dolgo dušiti na nizki temperaturi, da se zmehča in dobi tisti prijeten, rahlo sladek priokus. Prav tako je pomembno, da krpice (testenine) ne razkuhamo. Sama pogosto prihranim tudi kakšen zajem vode od kuhanja testenin, ki jo nato primešam dušenemu zelju, da postane jed še bolj sočna in da se sestavine lepše povežejo.
Kako narediti zeljne krpice?
Moj nasvet je, da najprej pripravite domače testo – ni treba, da je popolno, pomembno je le, da ga dobro razvaljate in narežete na kvadratke ali krpice. Po želji lahko, seveda, uporabite kupljene široke rezance, vendar bo domača izvedba prinesla tisti pravi, pristni okus. Ko so krpice kuhane, jih preprosto zamešate v ponev k dušenemu zelju in imate odlično jed, pripravljeno v približno eni uri.
Zeljne krpice z mletim mesom
Kadar želim jed narediti bolj krepko, v ponev skupaj z zeljem dodam še na hitro prepraženo mleto meso. Najprej prepražim čebulo, nato dodam mleto meso ter začinim s soljo in poprom. Šele nato dodam narezano zelje, malo začimb in vse skupaj dušim. Na koncu primešam kuhane krpice in dobim sit in preprost obrok, ki je idealen za hladnejše dni.
Zeljne krpice z testeninami
Zeljne krpice so v osnovi poznane kot kombinacija zelja in “fleckerl” (kvadratnih koščkov testa), vendar jih lahko prav tako pripravimo s katerekoli oblike testenin. Če sem v stiski s časom, preprosto izberem kupljene široke rezance ali metuljčke. V ključni fazi je pomembno samo to, da testenine ne postanejo premehke, saj da ravno njihova čvrstost jedi dodatno strukturo in okus.
Zeljne krpice s slanino
Moja osebna najljubša različica vključuje čudovito hrustljavo slanino. Najprej jo narežem na koščke in prepražim skupaj s čebulo, da spusti aromatično maščobo. Potem dodam zelje, malo začimb in dušim, dokler vse skupaj lepo ne zadiši. Ko se zelje zmehča, vmešam testenine (krpice) ter po želji dodam še ščepec mlete rdeče paprike ali nekaj paradižnikovega koncentrata. Rezultat so slastne in rahlo dimljene zeljne krpice, ki vedno navdušijo.
Shranjevanje in postrežba
Navadno zeljne krpice postrežem še tople, posute s sesekljanim peteršiljem. Če kaj ostane, jih hranim v hladilniku v zaprti posodi do največ tri dni. Preden jih ponovno pogrejem, lahko dodam kakšno žlico vode ali juhe, da bo jed spet lepo sočna. Postrežem jih lahko kot samostojno jed ali kot prilogo različnim mesnim specialitetam. Odlične so denimo poleg pečenke, reber ali svinjskih zrezkov.
Prepričana sem, da vas bo vonj dušenega zelja z domačimi krpicami takoj spomnil na pristno domačnost in toplo družinsko kuhinjo. Zeljne krpice niso samo krepka in okusna jed, ampak tudi vsestransko uporabna priloga, ki jo boste z veseljem pripravili večkrat.