Porcelan? Ali so to tiste kitajske vaze v muzejih, ki se jim ne upamo približati in tisti babičin komplet, ki ga vzame samo za božič? Ja, med drugim. Toda porcelan ni bauk, tega se ne bi smeli bati in ga ne oklevajte pri uporabi. Številni kakovostni kompleti krožnikov, ki jih lahko uporabljamo vsak dan, so narejeni iz porcelana. Poleg tega, da izgledajo odlično, so narejeni iz trdnih in trpežnih materialov, zato jih ne bi smeli obravnavati, kot da so iz stekla. Ne da steklo ni trpežno, ampak razumejte ...
Spodaj ugotovite vse, kar niste vedeli o porcelanu, kako ga najbolje izkoristiti ter njegove druge prednosti in slabosti!
- Kaj je pravzaprav porcelan
- Prednosti pred keramiko
- Kako vzdrževati porcelan
- Kako očistiti porumeneli porcelan
- Kako najbolje uporabiti porcelan
Kaj je pravzaprav porcelan?
Porcelan je vrsta keramike, pridobljena z žganjem mešanice kaolina, kremena in apnenca pri visokih temperaturah. Izvira iz Kitajske in je v Evropo prispela po Svileni cesti ... in tako naprej in tako bližje in tako daljše in tako krajše. Dvomimo, da ste tukaj da preberete imena kitajskih cesarjev pod katerimi je cvetela proizvodnja, in tistih dinastij ki so proizvodnjo izpopolnile. Vas zanima, ali porcelanske posode dejansko potrebujete in ali je res, da jih nekateri uporabljajo tudi, ko ni Božič? Spoiler alert - nekateri ga uporabljajo skoraj vsak dan!
Zakaj ne bi vsak dan uporabljali krožnikov ki imajo poleg lepega in elegantnega, tudi izjemno trdnost in odpornost na visoke temperature? Ne bodo se raztrgali, če jih odložite nekoliko bolj hrapavo in so skoraj boljši od drugih materialov. So sinonim za luksuz in kakovost, zato jih pogosto napačno označujejo kot posodo za bogate. Porcelan bi moral imeti vsako gospodinjstvo, ki ima rad, da je njihova miza lepa in elegantna.
Prednosti porcelana pred keramiko
Takoj se oddaljimo od popravkov - porcelan je vrsta keramike. Če vas ne moti, da bo to besedilo zašlo v sleng vode, ga lahko imenujemo celo keramika na steroidih. Porcelan je izdelan iz istega osnovnega materiala - gline - vendar se od druge keramike razlikuje po sestavi in načinu izdelave. Najprej se peče pri zelo visokih temperaturah in je narejen iz posebne vrste gline - kaolina. Je močnejša od navadne keramike, težje se lomi, manj porozna in ne prepušča svetlobe. Pri proizvodnji keramike je dovoljena določena količina nečistoč, medtem ko je porcelan iz plemenitih materialov izjemne čistosti. Porcelan je plemenit, čist in bel. Oprosti keramika, tukaj smo te počrnili veliko več kot si zaslužiš. Tudi ti imatš veliko svojih lastnosti!
Kako vzdrževati porcelan
Nekatere vrste porcelana lahko operete v pomivalnem stroju pri nizki temperaturi, vsekakor pa priporočamo, da se temu izognete in ga operete ročno. Da, da, nihče ni popoln. Čeprav je trpežen in neporozen, vam pri pranju priporočamo, da greste na varno. Če na krožnikih ostanejo ostanki hrane, priporočamo, da jih namočite v toplo milnico in jih z lahkimi gibi sperite deset minut z mehko gobo. Tudi ročno poslikanega porcelana ne perite v pralnem stroju, saj se bodo okraski obrabili in popolnoma izginili. Lepota ima svojo ceno. Če ima posoda zlato obrobo ali kovinsko dekoracijo, je iz varnostnih razlogov ni mogoče uporabiti v mikrovalovni pečici. Tako posode kot mikrovalovne pečice.
Kako očistiti porcelan
Zgoraj smo pisali, kako oprati porcelan, ta razdelek pa se nanaša na čiščenje madežev ali usedlin, ki so nastale zaradi neuporabe in nepravilnega shranjevanja. Rekli smo že, uporabite svoj porcelan!
- Navlažite skodelico ali krožnik, ki ga želite umiti. Nato jih napolnite do četrtine s sodo bikarbono in nežno razpršite po vsej površini. Najbolje bi bilo, da skodelico samo obrnete, tako da se soda sama porazdeli po vseh obarvanih delih. Pustite počivati pol ure. Nato soda s krpo nežno podrgnite po stenah posode in sperite z vodo.
- Za naslednjo metodo boste potrebovali kis in sol. Notranjost skodelice ali krožnika navlažite s približno 2 žličkama kisa. Dodajte pol žličke soli in kot v prejšnjem primeru skodelico zavrtite tako, da se mešanica kisa in soli enakomerno porazdeli po stenah. Pustite stati 5 minut, nato pa mešanico znova nežno vtrite v stene s krpo. Operite z mlačno vodo.
- Za madeže ali ostanke hrane na ročno poslikanem porcelanu boste morali biti še posebej nežni. Tu ni posebne čarobne formule, vendar boste morali biti natančni in potrpežljivi. Ploščo namočite in z rokami rahlo podrgnite vodo. Z rahlimi gibi nežno odstranite ostanke hrane in ostanke hrane. Nato s čopičem premažite površino plošče za dodaten sijaj in gladko površino.
Kako najbolje izkoristiti porcelan?
Najboljši način za uporabo porcelana je, da ga dejansko redno uporabljate, namesto da stoji v vitrini in čaka na boljše dni. Posoda je tam, da vam polepša vsakdan, ne le posebne dni. Skoraj vsak obrok bo videti bolje postrežen na vrhunskih porcelanskih krožnikih. Poleg tega so porcelanski krožniki odlični tudi za serviranje hrane. Uporabite jih kot sredino mize za praznična kosila, v porcelanskem loncu postrezite juho ali enolončnico, pladnje pa uporabite za serviranje peciva in drugih sladic. Če imate sklede iz porcelana, lahko vanje položite oreščke ali prigrizke. In ko bo čas, da se vaš najljubši porcelan, upokojen, uporabite za okrasitev vašega doma. Porcelan je bil vedno odlična dekoracija za domove, okrašene v retro slogu.
Kaj čakaš? Vzemite svoj porcelanski komplet iz omare!
Že vaše jutrišnje kosilo je lahko brez razloga elegantno. Postrezite ga na porcelanskih krožnikih in razveselite družino ter dajte mizi poseben pridih. Če še nimate porcelanskih krožnikov, je pravi čas, da si priskrbite en komplet. Bima ima veliko ponudbo porcelanskih krožnikov, zato tecite v spletno trgovino in se prepričajte, da imate kakovostno evropsko posodo!
PORCELANSKE KROŽNIKE KUPITE TUKAJ...