
V svetu kjer hitrost in naglica prevzameta vsakdanje življenje, nas suhi piškoti spomnijo na vrednost potrpežljivosti, ljubezni in pozornosti, vtkanih v vsak recept.
Ko se spomnimo najslajših trenutkov iz otroštva jih pogosto povežemo z vonjem po sveže pečenem pecivu ki se vije iz kuhinje. Toplina doma, nasmeh babice ko vzame pekač iz pečice in prvi hrustljavi, sladki grižljaj - to so trenutki ki ostanejo za vedno vrezani v naša srca.
Ne glede na to ali gre za drobljive vanilijeve torte ki se topijo v ustih, bogate linzerje z domačo marmelado ali klasične medenjake ki ogrejejo srce v mrzlih zimskih dneh, vsaki suhi piškotek nosi s seboj dozo nostalgije in topline.
V tem blogu bomo raziskovali svet najboljših suhih tort, razkrivali skrivnosti receptov in delili nasvete kako naj v vaši kuhinji zadiši po najlepših spominih.
Masleni piškoti
Sestavine:
- 200 g masla (zmehčanega na sobni temperaturi)
- 100 g sladkorja
- 300 g moke
- 110 g sladkorja v prahu
- 2 rumenjaka
- 1/2 čajne žličke vanilijeve paste ali 2 vanilijeva sladkorja
- Dodaten sladkor za posip piškotov
Dodatki:
- Pečica
- Papir za peko
- Električni mešalnik
- Prozorna folija za hrano
Postopek:
Priprava mešanice:
- V večji skledi z električnim mešalnikom mešamo zmehčano maslo in oba sladkorja (100 g navadnega sladkorja in 110 g sladkorja v prahu), dokler ne dobimo rahle in kremaste zmesi (približno 4-5 minut).
- Dodamo rumenjake in vanilijevo pasto (ali vaniljev sladkor) ter dobro premešamo dokler zmes ne postane homogena.
- Postopoma dodajamo moko in mešamo z lopatko, dokler ne nastane testo. Pazimo da ne mešamo predolgo.
Oblikovanje testa:
- Testo vzamemo na rahlo pomokano delovno površino in ga z rokami na kratko pregnetemo, dokler ne postane gladko.
- Med dvema listoma peki papirja razvaljamo testo na 0,4-0,5 cm debelo.
Rezanje in hlajenje:
- Piškote izrežite po želeni obliki. - Uporabite lahko različne oblike modelčkov
- Piškote previdno preložimo na pekač obložen s papirjem za peko.
- Pekač postavimo za pol ure v hladilnik da se piškoti ohladijo in strdijo.
Pečenje:
- Pečico segrejemo na 160 °C (ventilacijska) ali 180 °C (klasična pečica).
- Pred peko piškote potresemo s sladkorjem.
- Piškote pečemo 10-15 minut, dokler ne postanejo rahlo zlati ob robovih.
Hlajenje:
- Pečene piškote takoj prestavimo na rešetko za hlajenje in jih popolnoma ohladimo.
Nasveti:
- Pazimo da testa ne gnetemo predolgo, da piškoti ostanejo drobtini.
- Če postane testo premehko za delo, ga za nekaj minut vrnite v hladilnik.
- Pekač, na katerega polagamo izrezane piškote naj bo dobro ohlajen, da piškoti med peko ohranijo svojo obliko.
- Piškote shranjujte v nepredušni posodi da ostanejo sveži.
Linški piškoti
Linzer recept: sladek prigrizek
V marsikaterem domu praznična miza ne mine brez linzerjev – piškotov ki nam prinesejo vonj po otroštvu in toplino družinskega druženja. Linzerji so poimenovani po avstrijskem mestu Linz ob Donavi ki slovi po svoji kulturni dediščini, in so ena najstarejših sladic ki jih z enakim navdušenjem uživamo še danes.
Ta recept sega v 17. stoletje ko je bila ustvarjena znamenita Linzertorte, torta iz krhkega maslenega testa in marmelade iz črnega ribeza. Iz istih sestavin so kasneje nastali prvi piškoti bolj praktični za serviranje in okrasitev.
Skozi stoletja se je recept prenašal in prilagajal za seboj pa je ostala bogata gastronomska dediščina.
Sestavine za Linzerje:
- 300 g gladke moke
- 200 g masla
- 100 g sladkorja
- 2 vanilijev sladkor
- 1 jajce
- 50 g marmelade ali marmelade po izbiri (marelične ali slivove)
Priprava:
Priprava testa:
- V skledi ročno zgnetemo moko, maslo, sladkor, vanilijev sladkor in jajce.
- Testo zavijemo v prozorno folijo in pustimo hladiti v hladilniku vsaj eno uro.
Oblikovanje biskvita:
- Ko se testo ohladi ga razvaljamo in z modelčki izrežemo želene oblike.
- Na polovici piškotov izrežemo manjše kroge ali druge oblike da naredimo odprtino, skozi katero se bo pokazala marmelada.
Pečenje:
- Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
- Piškote pečemo približno 10 minut oziroma dokler niso rahlo zlati.
- Pazimo da se ne prepečejo, saj morajo linzerji ostati svetli.
Hlajenje in polnjenje:
- Piškote vzamemo iz pečice in pustimo da se popolnoma ohladijo na sobni temperaturi.
- Nato na piškote brez lukenj nanesemo tanko plast džema ali marmelade. Pokrijte jih s piškoti z luknjami da ustvarite pare.
- Na koncu po želji piškote za dodatno dekoracijo posujemo s sladkorjem v prahu.
Uživajte v pripravi in delitvi teh čudovitih piškotov ki vam bodo prinesli veselje in toplino praznikov. Naj bo vsak grižljaj priložnost za ustvarjanje novih spominov in deljenje ljubezni s svojimi najdražjimi.
Kokosovi piškoti
Kokosovi novoletni piškoti
Sestavine:
- 100 g margarine ali masla (zmehčanega)
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- 130 g ostre pšenične moke
- 120 g kokosove moke
- 1/2 čajne žličke sode bikarbone ali pecilnega praška
- Ščepec soli
- 2 zavitka vanilijevega sladkorja z burbonsko vanilijo ali nekaj kapljicami vanilijevega ekstrakta
Potrebujete:
- Pečica
- Papir za peko
- Električni mešalnik
- Silikonska lopatica
- Kuhinjska tehtnica
- Posode za mešanje
- Folija za peko
Postopek:
Priprava mešanice:
- V veliki skledi zmešajte zmehčano margarino (ali maslo) in sladkor v prahu, da postane kremasto in svetlo.
- Dodamo jajce in vanilijev sladkor (ali vanilijev ekstrakt) ter dobro premešamo.
- V posebni skledi zmešamo pšenično moko, sodo bikarbono (ali pecilni prašek) in ščepec soli.
- Mešanici margarine, sladkorja in jajc postopoma dodajamo suhe sestavine in mešamo z mešalnikom na najnižji hitrosti.
- Dodamo kokosovo moko in nežno mešamo s silikonsko lopatko dokler ne dobimo enotnega testa.
Hlajenje testa:
- Testo pokrijemo s prozorno folijo in za pol ure postavimo v hladilnik.
Oblikovanje piškotkov:
- Pečico segrejemo na 160 °C (ventilacija) ali 180 °C (klasična pečica).
- Pekač obložimo s peki papirjem.
- Testo vzamemo iz hladilnika in z žličko zajemamo kose testa ter jih oblikujemo v 1-2 cm velike kroglice.
- Kroglice položite na pripravljen pekač, med njimi pa pustite razmik.
Pečenje:
- Piškote pečemo v ogreti pečici 7-10 minut oziroma toliko časa, da po robovih zlato zapečejo.
- Piškote pustimo na pekaču, da se ohladijo, nato jih prestavimo na rešetko za hlajenje.
Nasveti:
- Testa ne gnetemo predolgo da piškoti ostanejo rahli in drobljivi.
- Če postane testo med oblikovanjem premehko, ga za nekaj minut vrnemo v hladilnik.
- Piškote shranjujte v nepredušni posodi, da ostanejo sveži.
- Če želite več piškotov je priporočljivo količino sestavin podvojiti.
Enostavni piškoti recept - Čokoladni piškoti
Suho pecivo - Čokoladno veselje
Imate radi domače piškote pa še niste našli pravega recepta? Dovolite nam da vam predstavimo čokoladne piškote "veselje" – preprosto, hitro in odlično okusno. Poigrajte se z receptom in del čokolade nadomestite z oreščki ali suhim sadjem.
Sestavine:
- 115 g masla pri sobni temperaturi
- 110 g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 1 jajce
- 210 g navadne moke
- ½ zavitka pecilnega praška
- ščepec soli
- 100 g čokoladnih kapljic
Priprava:
Mešanje sestavin:
- V veliki skledi z mešalnikom na srednji hitrosti stepajte maslo, sladkor in vanilijev sladkor, dokler zmes ne postane kremasta in svetla, približno 2-3 minute. Čutili boste kako se maslo in sladkor stopita v popolno podlago.
Dodajanje jajc:
- Dodamo jajce in ščepec soli. Na kratko premešamo da se sestavine povežejo.
- To bo mešanici dalo potrebno strukturo in okus.
Sestavljanje testa:
- Postopoma dodajamo moko in pecilni prašek. Mešajte z leseno žlico, dokler se vse sestavine ne povežejo v gladko testo.
- Testo bo mehko, a oblikovano.
Dodajanje čokoladnih kapljic:
- V testo vmešamo čokoladne kapljice in enakomerno porazdelimo čokolado.
- Začutili boste koščke čokolade ki pronicajo skozi testo in obljubljajo vsak grižljaj sladkega užitka.
Hlajenje testa:
- Pripravljeno testo zavijemo v prozorno folijo in za dve uri shranimo v hladilnik. Tako se bo testo strdilo in okusi povezali.
Oblikovanje biskvita:
- Testo vzamemo iz hladilnika in z rokami oblikujemo kroglice v velikosti oreha.
- Razporedimo jih po pekaču, obloženem s papirjem za peko, med njimi pustimo dovolj prostora saj se bodo med peko razlezle.
Pečenje:
- Pečico segrejemo na 170°C.
- Piškote pečemo približno 10 minut oziroma do zlato rjave barve.
- Ko jih vzamete iz pečice, bodo na otip še malce mehki ko se ohladijo pa se bodo strdili.
Užitek:
Pustite da se piškoti nekaj minut ohladijo na pekaču, preden jih prestavite na rešetko za hlajenje. Postrezite jih s skodelico toplega mleka ali najljubšega čaja in uživajte v vsakem grižljaju.
Čokoladni piškoti veselja so pravi dokaz, da lahko preproste sestavine in malo ljubezni ustvarijo nepozabne okuse. Poigrajte se z dodatki in recept prilagodite svoji domišljiji – vsaka različica prinaša novo dimenzijo sladkosti!
Biskvitna in puding torta brez peke
To pecivo je kot nalašč za otroke, saj ga ni treba peči. Sestavljen je iz plasti piškotov in pudinga ki se nalagajo ena na drugo in nato ohladijo v hladilniku. Je hitro pripravljen in zelo okusen.
Marmorna krogla
Marmorni kuglof je klasika ki jo obožujejo vsi. Kombinacija vanilije in čokolade ustvari lep vzorec v notranjosti torte. Priprava je enostavna, rezultat pa je sočna in okusna torta.
Kuglof iz pomaranč in skute
Ta kuglof je zaradi dodatka svežega sira in pomarančnega soka izjemno sočen. Priprava je preprosta, okus pa osvežilen in blag.
Čokoladna fantazija brez jajc
Čoko fantazija je torta z bogatim okusom čokolade in ne vsebuje jajc. Idealen je za tiste z alergijami ali intoleranco. Priprava je preprosta in hitra.
Navadna rolada z marmelado
Rolada z marmelado je klasična torta ki jo otroci zlahka pripravijo. Mehko biskvitno rolado nadevamo z najljubšo marmelado, zvijemo in narežemo na rezine.
Čokoladne kocke z orehi
Te čokoladne ploščice so bogate in okusne, z dodanimi orehi za dodatno teksturo in okus. Priprava je preprosta, rezultat pa so sočne in hrustljave kocke.
Kuglof iz limone in jogurta
Kuglof z limono in jogurtom je osvežilno pecivo ki je enostavno za pripravo. Jogurt mu da sočnost, limona pa svežino. V zaprti posodi zdrži več dni.
Medeno srce
Medeno srce je sočna torta z bogatim medenim okusom. Priprava je preprosta in hitra, rezultat pa je mehka in dišeča torta.
Sočne kocke z rožičem in jabolki
Te kocke so zaradi dodatka jabolk izjemno sočne. Poseben okus po oreščkih jim da rožič. So enostavni za pripravo in idealni za otroke.
Čopki
Čupavci so majhni piškoti obliti s čokolado in povaljani v kokosu. Otroci jih bodo z veseljem pripravljali in okrasili, še bolj pa pojedli.
Preprosta orehova torta
Ta torta je bogatega okusa po oreščkih in zelo enostavna za pripravo. Otroci bodo uživali v mešanju sestavin in oblikovanju torte.
Čokoladni muffini z Nutello
Čokoladni mafini so vedno priljubljeni, dodatek Nutelle pa jih naredi še bolj okusne. Otroci bodo uživali v polnjenju mafinov in gledali kako Nutella med peko postane tekoča in okusna.
Limonine kocke
Te kocke so osvežilne in enostavne za pripravo. Zaradi bogatega limoninega okusa so popolni za poletne dni.
Marmorni kolač s češnjami
Ta marmorni kolač z dodatkom češenj je sočen in bogatega okusa. Kombinacija vanilje, čokolade in višnje ga naredi izjemno okusnega.
Narobe obrnjena bananina torta
Bananina narobe obrnjena torta je zabavna za pripravo in zelo okusna. Banane spodaj karameliziramo nad njimi pa zapečemo biskvit. Po peki torto obrnemo in banane postanejo zgornja plast.
Zebra torta
Zebra torta je vizualno privlačna in okusna. Kombinacija temnega in svetlega testa ustvari črte kot zebra. Otroci bodo uživali v pripravi in izdelavi kroja.
Sočen bananin kruh
Bananin kruh je popoln način da porabite prezrele banane. Je sočna, aromatična in zelo enostavna za pripravo.
Mafini s slivovo marmelado
Ti mafini so mehki in polnega okusa. Slivova marmelada doda sladkobo in saden okus. Otroci bodo uživali v polnjenju muffinov z marmelado.
Kakavove kocke
Kakavove kocke so bogatega čokoladnega okusa in zelo enostavne za pripravo. So idealna sladica za ljubitelje čokolade, otroci pa bodo z veseljem delali.
Babičini piškoti - torta na metre
Torta na metre, znana tudi kot »pisani meter« ni le navadna sladica – je torta ki s seboj prinaša toplino in ljubezen družinskega druženja. Ta recept ki se prenaša iz roda v rod je pogosto del družinske tradicije, naučimo pa se ga od babice.
Izdelava te torte je bila več kot kuhanje- to je bil ritual.
Torta na metre ni le slastna sladica- je simbol družinskih vrednot, ljubezni in povezanosti. Vsaka rezina nosi s seboj spomine na toplino babičine kuhinje in vonj po sveže pečenem pecivu ki se širi po hiši.
Sestavine
Za biskvit:
- 6 jajc
- 37 dag sladkorja
- 2,2 dcl olja
- 2,2 dcl vode
- 37 dag moke
- 3/4 pecilnega praška
- 1,5 žlice kakava v prahu
Za kremo:
- 8 dcl mleka
- 2 rumenjaka
- 20 dag sladkorja
- 2 vanilijeva pudinga (dolcela)
- 25 dag margarine za kreme
Za preliv:
- 3 dcl vode
- 2 vanilijev sladkor
- 5 dag sladkorja (kristalnega)
- 1/2 dcl ruma
Za škropljenje:
- 5 dag naribane čokolade
Priprava
Priprava piškotov:
- Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
- V veliki skledi stepemo beljake. Dodamo sladkor in mešamo še toliko časa, da dobimo čvrst sneg.
- Enega za drugim dodajte rumenjake, po vsakem dodajanju premešajte.
- Prilijemo olje in vodo ter previdno vmešamo moko in pecilni prašek.
- Zmes razdelite na dva enaka dela. Eni polovici dodamo kakav in dobro premešamo.
- Zmes vlijemo v dva ozka rebrasta modela (ali pekača za hlebce) in pečemo približno 30 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, ne izstopi čist.
- Piškote vzamemo iz pečice in pustimo da se popolnoma ohladijo.
Priprava kreme:
- V loncu zavremo 7 dcl mleka.
- V preostali 1 dcl mleka umešamo prašek za puding in rumenjake ter dodamo sladkor.
- Ko mleko zavre, počasi dodajamo pudingovo zmes in ob stalnem mešanju dokler se ne zgosti.
- Kremo pustimo da se popolnoma ohladi.
- V ohlajeno kremo vmešamo pripravljeno kremno margarino dokler ne dobimo gladke zmesi.
Priprava preliva:
- V kozici segrevajte vodo, vanilijev sladkor in kristalni sladkor, dokler ne zavre.
- Odstavite z ognja in dodajte rum. Dobro premešaj.
Sestavljanje torte:
- Ohlajene piškote narežemo na rezine.
- Vsako rezino biskvita s čajno žličko narahlo prelijemo z rumovim prelivom.
- Vsako rezino biskvita namažemo s kremo.
- Izmenično povezujemo rezine biskvita - eno rumeno, eno rjavo.
- Ko povežete vse rezine, celotno torto premažite s preostalo kremo.
- Za okras na vrh naribamo čokolado. Po želji jo lahko prelijemo s čokoladno glazuro, vendar je torta tako lepša.
Hlajenje in serviranje:
Torto pred serviranjem dobro ohladimo. Drugi dan je najbolje ali pa vsaj pustite stati čez noč.
Pred serviranjem torto prerežemo diagonalno, da dobimo lepe vzorce temnega in rumenega biskvita.
Tematsko podobni blogi:
Jednostavni suhi kolači recepti