Nenavadne kavne različce
Ah, kava. Tista čarobna zrna, ki jih s čarobnimi procesi spremenimo v pijačo, ki nam življenje pomeni. Pijača, ki nam je v težkih dneh pogosto reševalna in odmik od vseh skrbi, ki nas pestijo. Če si težko predstavljate, kako preživeti dan brez kave, ne skrbite, niste sami. Kava je ena najbolj priljubljenih pijač na svetu in se pije povsod. In ravno zato obstaja na tisoče načinov pitja, za katere se vam zdi, da so čudni, vznemirljivi, nenormalni ali se preprosto odločite - poskusiti moramo! Ne glede na to, ali pijete kavo na italijanski način, instant, espresso, klasično turško, s sladkorjem in mlekom ali temno kot duša prvega - nekateri običaji, ki jih bomo omenili, vas bodo zagotovo presenetili. Kako se kava pije v določenih delih sveta?
Mexico: Cafe de olla
Cafe de olla ali nekoč preprosto imenovana mehiška kava je tradicionalna mehiška pijača, ki obstaja že dolgo. Vsebuje mešanico treh začimb - nageljnove žbice, janeža in cimeta - in minimalno predelanega sladkorja, imenovanega piloncillo. Tradicionalno je cafe de olla narejen v glinenem loncu, imenovanem "olla", in postrežen v podobnih glinenih skodelicah.
Grčka: FRAPPÉ
Ime se vam morda sliši znano, vendar ta grški način pitja ni enak Frappucinu. Pravzaprav se precej razlikuje od njega. Ta osvežilna poletna pijača je narejena iz instant kave, vode, sladkorja in mleka. Precej pretresljivo, da na vrhu ustvari lepo in okusno peno, nato pa ga prelijemo po kockah ledu. Idealno za pitje ob poslušanju zvokov valov v ozadju.
Hong Kong: YUANYANG
V Hong Kongu na kavo gledajo precej drugače kot pri nas. Mogoče smo jim čudni in nenavadni. Yuanyang je mešanica domačega čaja z mlekom in svežo kavo. Mlečni čaj je pravzaprav črni čaj, pomešan s kondenziranim mlekom, zaradi česar je ta pijača kremasta in sladka. Ne sliši se slabo, kajne?
Njemačka: PHARISÄER
Ljubitelji sladke kave. Brez sladkorja ne gre. Tisti, ki kavo pripravljajo kot sladico, ne kot pijačo. Nemška pijača pharisäer je po vašem okusu. Če želite kavi dodati tudi rum, boste odslej imeli izgovor tudi za to. Ta kava je narejena iz ruma in stepene smetane, nato pa jo zmešamo s sladkorjem in postrežemo s stepeno smetano na vrhu. Običajno se uporablja temno pražena kava in močni rum. Je to kava ali koktajl? :)
Jugoistočna Azija: KOPI LOWAK
V objavi smo omenili, da bodo tukaj zelo nenavadne in čudne kave. Če do zdaj niste navdušeni, bi morala naslednja kava to spremeniti. To je ena najdražjih kav na svetu in ne verjamete, da je narejena iz kavnih zrn, ki jih je prej prebavila azijska cibetka. Ja, dobro ste videli. Ta kava je bila zelo eksotična, v zadnjem času pa jo lahko vse pogosteje pijete pri nas. Glede na ceno kave, Cibetke se držijo v nečloveških razmerah. Zato dobro razmislite ali jo je vredno piti?!
Vijetnam: CÀ PHÊ TRỨNG
Cà Phê Trứng se imenuje tudi vietnamska kava z jajcem. Ne boste verjeli, vanjo gre jajce. Se pravi, rumenjak, pomešan s sladkanim kondenziranim mlekom. Mešamo 10 minut, dokler ne dobi zelo lahke in kremaste teksture, nato pa dodamo kavo. Sliši se čudno, a ljubitelji tovrstne kave trdijo, da je zelo okusna.
Irska: Irish Coffee
Vemo, slišali ste za irsko kavo. Vendar je s tega seznama preprosto nismo mogli izpustiti. Kava, ki je bila prvič narejena leta 1943 in je priljubljena še danes, zato ni čudno, zakaj. Irska kava je mešanica vroče kave, tradicionalnega irskega viskija, rjavega sladkorja in smetane. Bolj kot kavo bi jo lahko imenovali "posebna" sladica. No… Na zdravje!
Kuba: CAFÉ CUBANO
Cafe Cubano ali preprosto kubanska kava je zelo sladka pijača. In ko rečemo zelo sladko, mislimo, da bi nas lahko spravilo v zadrego, če v kavo damo nekaj žličk sladkorja. To je močna kava, pomešana s stepenim sladkorjem. Sladkor se dvigne na vrh kave in ustvari debelo in penasto plast, ki je duša te kave. Če se ne bojite sladkorne bolezni, poskusite!
Španjolska: BARRAQUITO COFFEE
Barraquito je kava, značilna za Kanarske otoke v Španiji. In če rečete, da je bolj koktajl kot kava, se ne boste zmotili. Tradicionalna pijača je narejena v plasteh, od katerih je prva kondenzirano mleko. Sledi Licor 43, liker iz citrusov, vanilije in različnih začimb. Po tem je na koncu na vrsti espresso in nato penasto mleko, kot piko na i pa mu dodamo še kavo, cimet in limonino lupinico. Te kave nikoli ne mešajte, ker so plasti zelo pomembne za okus.
Finska: KAFFEOST
Če ste mislili, da je kava z rumenjakom čudna, počakajte, da slišite, kaj gre v Kaffeost, finsko kavo. Kaffeost pomeni "kava s sirom", zato vam ni treba razlagati, kaj je "skrivna" sestavina. To je suh sir, imenovan juustoleipä, ki ga damo v vročo kavo, kjer absorbira kavo kot goba. Običajno ga postrežemo v leseni skodelici in prelijemo s kavo. Dober apetit, oziroma na zdravje !
Etiopija: Buna
Kava v Etiopiji ni tako čudna, a ker je Etiopija zibelka kave, smo jo morali uvrstiti na seznam. Buna dejansko pomeni etiopska kava in je prav posebna. Zrna se zberejo bolj zelena, nato pa se ocvrtijo v glinenem loncu, imenovanem jebena. Pravi obredi potekajo okoli kave, zato lahko pitje traja tri ure večkrat na dan. Kdo bi šel na počitnice v Etiopijo?
Senegal: Cafe Touba
Malo zahodneje imamo tradicionalno senegalsko kavo Touba. Podobna je filtrirani kavi, a začinjena z morskim poprom, imenovana driska in klinček. Na prvi požirek je videti sladko, če pa ga boste še naprej pili, boste videli, da je pravzaprav pekoča paprika. Prav tako naj bi imel afrodiziak, zato komu je všeč ...
Portugal: Mazagran
Na Portugalskem živijo določeni ljudje. Z določenim življenjskim slogom. Ki imajo poseben način pitja kave. Če bi temu napitku sploh rekli kava. Mazagran je v bistvu ledena kava z limonado. Ledena kava, pomešana s sveže stisnjeno limono, in pri tem je ena zanimivost. Pravijo, da je bila to prva ledena kava na svetu. Izvira iz Alžirije in je danes zelo priljubljen na Portugalskem.
Maroko: Huda Kava
Marokanska vroča kava je prava poslastica. Narejen je v klasičnih strojih s francoskim tiskom iz sveže nabranih kavnih zrn. Nato se zmeša z mešanico začimb, ki vključuje cimet, ingver, kardamom, nageljnove žbice, črni poper in muškatni orešček. Pogosto ga sladkamo s sladkorjem in mlekom in ga običajno pijemo doma, ne pa v restavracijah ali kavarnah.
In, kdo se še vedno drži Turske, in kdo je pripravljen na nekaj novega?
Poslušajmo, ljubitelji kave, kateri od teh se vam zdi najbolj privlačen? Kdo je za enega Kopi Luwaka in kdo bi raje tvegal z enim od teh alkoholikov? Vsekakor pa verjamemo, da karkoli poskusite, ne boste razočarani. Kajti kaj je pravzaprav normalno? Kdo pravi, da se Vietnamcem naša "klasična" kava ne zdi grozna? Najpomembnejše je, da te potiska skozi dan in ti polepša jutra. Uživajte!