Kot smo že ugotovili v uvodu, so noži najbolj pomembno orodje v kuhinji
Nože potrebujemo v vseh situacijah in če jih pravilno ne vzdržujemo, so lahko zelo nevarni ker se rezilo lahko obradi.
In vsi vemo da je nož z obrabljenim rezilom bolj nevaren kot nož z oštrim rezilom?
Za čišćenje kuhinjskega noža ne uporabljajte pomivalni stroj
Vroča voda in zrak v kombinaciji z kemikalijami lahko zelo hitro poškodujejo vaš kuhinski nož. Iz podobnega razloga tudi ni dobro uporabljati kombinacijo detergenta in vroče vode, če ročno čistite nož.
Priporočamo da po končani uporabi nož splaknete z hladno ali pa mlako vodo in da ga obrišete s čisto kuhinjsko krpo. Če je nujno, lahko tudi uporabite gobico in prašek.
Kdaj to naredite ga še pustite nekaj časa na kuhinjskem pultu da se popolnoma posuši.
Pravilno shranjevanje nožev
Tudi vi imate predal poln nožev, ki so stisnjeni eden poleg drugega z drugimi kuhinjskimi pripomočki? Če ste vložili denar v dobre nože in veliko časa v njihovo čišćenje je resnično škoda da niso shranjeni na primernem mestu ker se bodo noži z drgnjenjem ob ostale stvari poškodovali, a lahko se tudi vi porežete kdaj nekaj iščete…
Potrebujete magnetno držalo nožev ali pa leseno stojalo v katerima so noži.
Ne odpirajte pločevinke z nožima in ne režite vroče meso
Ali ste vedeli da se z rezanjem vročega mesa jeklo širi v in da se rezilo lahko zlahka poškoduje ko pride do stika s kostjo?
Naš nasvet je da vedno počakate da se meso vsaj malo ohladi in bodite previdni na kateri podlagi režete. Lesene deske so boljša rešitev kod steklene ali pa keramične plošče ki lahko poškodujejo rezilo noža.
Zelo pomembno je tudi vedeti da noži niso odpirači za pločevinke, zato jih ne uporabljajte v te namene, ker imamo tudi pripomočke za to
Redno brusite nož
In seveda, NAJPOMEMBNEJŠE je da redno brusite nož. Kuhinjske nože lahko brusite na različne načine, a če potrebujete orodje za to… Lahko ga najdete v naši ponudbi
Po nekaj letih bo nož ki je redno brušen imel manj obrabljeno rezilo kot nož ki ni bil redno nabrušen.
Še nekaj pomembnih nasvetov pri čiščenju kuhinjskih nožev…
- če je mogoče, večkrat na leto očistite vsak del noža
- Če ima nož zložljive dele, je treba nož redno mazati s specijalnimi mazivi
- kadarkoli želite postrgati zelenjavo z deske, obrnite nož in s hrbtenico noža postrgajte hrano
Vsi ti nasveti imajo velik vpliv na kakovost nožev. Torej sledite vsaj del njih in boste občutili razliko.