
Morda niste vedeli da je mojito star 500 let in je najljubša pijača poletja.
Ta koktajl, imenovan "magični čar" poživlja ljudi skozi stoletja. To ni čudno, saj je bil drag celo Ernestu Hemingwayu.
Mojito je koktajl sestavljen iz belega ruma, limete, mete, rjavega sladkorja in mineralne vode. Lahko se naredi na različne načine.
Spodaj bom z vami delil nekaj preprostih receptov ki jih lahko preprosto pripravite doma. Naj vas okusi poletja osvežijo z mojitom!
Seznam opreme za Mojito recepte:
- Kozarci (za vse recepte)
- Drveni mužar (ali lesena žlica) (za vse recepte)
- Nož (za vse recepte)
- Deska za rezanje (za vse recepte)
- Lonec(za Mojito Jello Shots)
- Žlica za mešanje (za Mojito Jello Shots)
- Melon ball ali žlica (za Mojito Jello Shots)
- Hladilnik (za Mojito Jello Shots)
- Posoda za mešanje (za Mojito Jello Shots)
- Servirna skleda (za limetine lupine, za Mojito Jello Shots)
- Shaker za koktajle (ali kozarec s pokrovom za ledeno kavo Mint Mojito)
- Servirni kozarec (za ledeno kavo Virgin Mojito in Mint Mojito)
- Aparat za kavo, Kafetijera(French press za ledeno kavo Mint Mojito)
To opremo boste potrebovali za uspešno pripravo vseh naštetih receptov.
Vse, kar potrebujete za pripravo čudovitih mojitov in drugih osvežilnih pijač na enem mestu! S klikom na spodnji gumb naročite potrebno opremo iz naše spletne trgovine.
Poiščite vse za mojito koktajle
Recept za Mojito
Sestavine:
- 5 listov mete (plus več za okras)
- 60 ml belega ruma
- 30 ml svežega limetinega soka
- 15 ml preprostega sirupa
- Led
- Soda ali gazirana voda
- Rezine limete za okras
Navodila:
- Pripravite meto: 5 metinih listov položite na dno shakerja za koktajle. Rahlo jih zdrobimo v možnarju ali z leseno žlico, dokler ne zadišijo. Ne zmečkajte jih popolnoma, le malo jih stisnite da sprostijo dišavo.
- Dodajte tekoče sestavine: v stresalnik dodajte 2 unči belega ruma, 1 unčo svežega limetinega soka in ½ unče preprostega sirupa.
- Shake: Dodajte pest ledu v shaker in dobro stresajte, dokler se sestavine ne ohladijo in zmešajo.
- Precedite in postrezite: Mešanico precedite v kozarec, napolnjen z ledom. Na vrh dodajte nekaj gazirane vode ali gazirane vode.
- Okrasite in prilagodite: okrasite koktajl z rezinami limete in nekaj listi mete. Koktajl poskusite in prilagodite okusu – če želite bolj kislega, dodajte več limetinega soka, če želite slajšega, dodajte več preprostega sirupa.
Uživajte v osvežujočem Mojitu!
Recept za jagodni mojito
Sestavine:
- 3 jagode (narezane na rezine)
- 10 listov mete
- 60 ml limetinega soka
- 30 ml preprostega sirupa
- 60 ml svetlega ruma
- 90 ml soda vode
- 1 skodelica leda
Navodila:
- Na dno visokega kozarca (Collinsov kozarec) damo 10 listov mete, nekaj rezin jagod in 30 ml enostavnega sirupa. Z leseno mešalko ali hrbtno stranjo lesene žlice rahlo pretlačite meto in jagode, dokler se ne povežejo in sprostijo svoje arome.
- Dodajte led: Zdrobljenim sestavinam dodajte led, tako da je kozarec napolnjen do polovice.
- Dodajte tekočino: 60 ml limetinega soka in 60 ml svetlega ruma prelijte z ledom.
- Napolnite s soda vodo: na vrh nalijte 90 ml soda vode.
- Okrasite in postrezite: Koktajl okrasite z rezinami jagod in dodatnimi listi mete.
Postrezite takoj in uživajte!
Nasveti:
Če nimate lesenega mužara si lahko pomagate s hrbtno stranjo lesene žlice ali kakšnim drugim lesenim pripomočkom.
Uživajte v osvežujočem jagodnem mojitu!
Recept za Virgin Mojito (Nojito)
Sestavljen je iz:
- 60 ml sveže stisnjenega limetinega soka
- 30 ml preprostega sirupa (ali medenega sirupa)
- 10 listov mete
- 1-2 limeti (narezani)
- 120 ml soda ali gazirane vode
- Led
Navodila:
- Na dno kozarca damo polovico metinih listov, 60 ml limetinega soka in 30 ml preprostega sirupa. Meto rahlo zdrobite s hrbtno stranjo lesene žlice ali mešalnika, dokler ne spusti svoje arome.
- Dodajte led: Kozarec napolnite z ledom.
- Dodajte soda-vodo: Napolnite kozarec s 120 ml soda-vode ali gazirane vode.
- Okrasite in postrezite: Pijačo okrasite z rezinami limete in vejico mete. Takoj postrezite s slamico in uživajte!
Nasveti za popoln Nojito:
Za ta recept ne potrebujete likerja brez alkohola. Če opustite rum, ustvarite enako okusen brezalkoholni koktajl.
Kupite dodatne limete, saj so lahko suhe.
Listi sveže mete so ključna sestavina, zato uporabite ta recept ko imate sveže liste mete.
Namesto soda vode lahko uporabite ingverjevo pivo ali sok limone in limete. Če uporabljate, zmanjšajte količino preprostega sirupa, saj so te gazirane pijače sladke.
Različice z različnim sadjem:
- Jagode: med pretlačenjem in za okras dodajte narezane jagode.
- Ananas: dodajte malo ananasovega soka za ananasov mojito.
- Več limete: Dodajte več svežega limetinega soka za bolj trpek in osvežujoč okus.
- Lubenica: nekaj kock lubenice pretlačite skupaj z limetinim sokom in meto. Okrasite s koščki lubenice.
- Sveže sadje: dodajte sveže sadje, kot so mango, breskve ali drugi citrusi.
Uživajte v osvežujočem Virgin Mojitu!
Sestavine:
- 240 ml vode
- 200 g sladkorja
- 2 paketa želatine brez okusa
- 180 ml limetinega soka
- 2 vejici mete (z listi)
- 120 ml belega ruma (po želji)
- Sveže narezana meta (za dekoracijo)
- 16 limet (razpolovljenih in izkoščičenih)
Navodila:
- 16 limet prerežite na pol in jih z majhnim ostrim nožem in lopatico za melono izdolbite. Pazite, da ne poškodujete lupine. Polovice limete odstavimo.
- Priprava želatine: V kozici na zmernem ognju segrejemo 240 ml vode in 200 g sladkorja. Mešajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi, nato pa odstavite z ognja.
- Vmešajte 2 paketa želatine brez okusa, dokler se popolnoma ne raztopi v mešanici.
- Dodajanje okusa: Dodajte 180 ml limetinega soka in 2 vejici mete (z listi). Pustite stati 12-15 minut, da se arome prepojijo. Nato odstranite metine vejice.
- Dodajanje ruma: Če uporabljamo rum, v mešanico vmešamo 120 ml belega ruma.
- Limetin nadev: Izdolbene limetine polovice napolnimo z mešanico želatine. Po vrhu potresemo sesekljano svežo meto.
- Hlajenje: Polovice limete postavimo v hladilnik in pustimo, da se strdijo vsaj 3 ure.
- Ko se želatina strdi, polovice limete narežite na četrtine ali rezine.
Postrezite in uživajte!
Nasveti:
- Če nimate ruma ali želite brezalkoholno različico, rum enostavno izpustite.
- Za najboljši okus uporabite sveže liste mete.
- Te Jello Shots lahko naredite vnaprej za zabave ali piknike.
Uživajte v osvežilnih napitkih Mojito Jello!
Mint Mojito Iced Coffee
Sestavine:
- 240 ml sveže kuhane močne kave
- 12 velikih listov sveže mete in dodatna vejica za okras
- 1 žlica turbinado sladkorja (ali sladilo po želji)
- 240 ml ledu
- Malo smetane (ali pol in pol, mleko, kokosovo mleko itd.)
Navodila:
- Skuhajte skodelico močne kave na način, ki vam je ljubši (prelivanje, francoska stiskalnica, Aeropress, tradicionalno kapljanje).
- Mešanje mete in sladila: medtem ko se kava kuha, zmešajte metine liste in sladilo v mešalniku za koktajle (ali kozarcu). Uporabite mešalnik (ali konico debele lesene žlice), da rahlo pretlačite meto – toliko, da sprostite metina okusna olja, vendar ne toliko, da bi razpadla na stotine drobnih koščkov, ki se bodo zataknili v vaši slamici.
- Dodajte led: Shaker napolnite z ledom. Nato vročo kavo prelijemo čez led in po želji dodamo malo smetane.
- Dobro pretresite: stresalnik pokrijte in močno stresajte 15 sekund, dokler se popolnoma ne ohladi.
- Ledeno kavo prenesite v servirni kozarec (če uporabljate ločen kozarec). Nato po potrebi dodajte nekaj dodatnih kock ledu, okrasite z vejico mete in postrezite hladno.
Opombe:
Uporabite smetano brez mleka, kot je kokosovo ali mandljevo mleko.
Različice:
Če jo želite poskusiti kot zamrznjeno, zmešano kavo, uporabite hladno kavo namesto vroče in zmešajte vse sestavine do gladkega.
- Eksperimentirajte z različnimi sortami sveže mete, kot je "čokoladna meta".
- Dodajanje čokolade: dodajte žlico kakava v prahu za večji čokoladni okus.
- Dodajanje vanilije: Dodajte pol čajne žličke ekstrakta vanilije za subtilen okus vanilije.
- Dodajanje začimb: dodajte ščepec kajenskega popra za rahlo pikantnost.
- Dodajanje alkohola: Če želite to pijačo spremeniti v koktajl, dodajte malo Bailey's likerja.
Uživajte v svoji osvežilni ledeni kavi Mint Mojito in nam sporočite kako vam je všeč!