Če imate posodo iz nerjavečega jekla (inox), verjetno veste, kako težko jo je temeljito očistiti.
Blog Bima vam zato prinaša kopico nasvetov, kako enostavno vzdrževati posodo iz nerjavnega jekla, da bo čim bolj sijoča in obstojna.
Zapečene sledi hrane na posodi
Ena najpogostejših težav pri kuhanju so zažgane sledi hrane. Mrak nam pade na oči vsakič, ko se nam zgodi nesreča, in običajno za nekaj dni pustimo posodo s pečeno hrano v umivalniku in vedno čakamo na drugo žrtev, ki jo očisti.
Prvi dve možnosti čiščenja vam zagotovo poznata. Za pospešitev postopka drgnjenja predlagamo uporabo kisa in sode bikarbone. Morda se sprva sliši čudno, vendar preizkusite naslednje korake in nam sporočite rezultate!
- Dno posode napolnite z vodo
- Zalijemo s približno 2 dcl kisa
- Ponev zavremo in po nekaj minutah odstavimo z ognja
- Dodamo sodo bikarbono (vendar bodite zelo previdni, ker lahko nastane "nered", zato je morda boljša rešitev, da najprej vlijete kis in šele nato sodo bikarbono)
- Izpraznite ponev in naribajte kot običajno
- Oplaknite ponev in to je to
Opomba! - Če imate madeže, ki jih še vedno ne morete odstraniti, naredite pasto iz sode bikarbone in nekaj kapljic vode. Pasto nanesite na madeže, pustite nekaj časa stati in nato drgnite.
Obstajajo tudi drugi, počasnejši in morda manj učinkoviti načini. Če pri roki nimate sode bikarbone, bo postregla.
- Nalijte malo tekočine za pomivanje posode in toliko vode, da prekrijete madeže
- Pustite stati eno uro, nato pa ponev pristavite na štedilnik in segrevajte približno 15 minut
- Ko se tekočina dovolj ohladi, posodo podrgnite in nato dobro sperite
Ocenite, katera možnost je za vas boljša, in nam to sporočite.
Vodni kamen na posodi
Ta nasvet lahko univerzalno uporabite za velik del gospodinjskih aparatov, a ker je tema tega bloga posoda iz nerjavnega jekla – tega se bomo držali!
Tako kot pri pečeni hrani nam bo najbolj pomagal vsestranski kis.
- Zmešajte vodo in kis v razmerju 3:1, vlijte v posodo in počakajte, da zavre.
- Ponev odstavimo s štedilnika, da se ohladi.
- Čiščenje zaključite tako, da posodo sperete s toplo vodo in obrišete s krpo.
Temperaturna poškodba posode
Ste pozabili odstraniti ponev s štedilnika in je vaša svetleča posoda iz nerjavečega jekla postala rjava? Brez skrbi, soda bikarbona spet reši dan!
- Prepričajte se, da je ponev popolnoma suha
- Nalijte več sode bikarbone.
- Nato s suho krpo ali gobico posodo temeljito zdrgnite in nato sperite.
Za trdovratne sledi dodajte malo vode, naredite pasto iz sode bikarbone in postopek ponovite.
Kako skrbeti za svojo posodo
Včasih je preventiva najboljša rešitev. Zato vam prinašamo še nekaj zlatih nasvetov, kako se izogniti težavam v kuhinji.
- Dodajanje soli, preden voda zavre, lahko včasih povzroči manjše poškodbe posode. Da se temu izognete, počakajte, da voda zavre in šele nato dodajte sol.
- Da se hrana ne bi prilepila na posodo, dodajte olje v ponev šele, ko jo dobro segrejete. Če to storite pravilno, bo dno vaše posode postalo statično (tj. nelepljivo) in dno ne bo sprejemalo hrane ... Testirajte in poročajte o rezultatih!
- Pustite, da hrana stoji pri sobni temperaturi približno 30 minut, potem ko jo vzamete iz skrinje. Če zamrznjeno hrano pomotoma položite na vročo ponev, se bo sprijela. Konec koncev je to eden od razlogov, zakaj se morate držati nasveta iz točke številka dve – vroča površina posode se po stiku s hladno hrano skrči.
- Pred čiščenjem katere koli posode iz nerjavnega jekla, če je topla, jo pustite, da se ohladi, sicer lahko pride do trajnih poškodb.
- Kis lahko uporabite za skoraj vse pripomočke, ki vsebujejo vodni kamen. V katero koli posodo preprosto prelijte kis z vodo v razmerju 1:3 in pustite stati. Obstaja tudi možnost z vrenjem za posodo iz nerjavnega jekla (ki smo jo že opisali), a tudi če pustite kis stati brez segrevanja, bo uničil vodni kamen in dobro boste opravili!
Upamo, da ste v blogu Bima tega tedna našli koristne informacije. Če ste že preizkusili katero koli metodo, nam pišite povratne informacije!