Ko odprete novo restavracijo, je vsak element pomemben. Hrana, dekor, pohištvo in osebje pripovedujejo zgodbo o vaši blagovni znamki in vašem poslanstvu. Ti najpomembnejši elementi vključujejo pripomočke, ki bodo izpostavili vašo hrano in predstavili kulinarične sposobnosti vašega kuharja v najboljši luči.
Izberite krožnike:
- Glede na material
- Po obliki
- Po velikosti
Raznolikost posode
Material, ki ga izberete, bo verjetno odvisen od vaše želene stopnje vzdržljivosti.
Porcelan
Številne restavracije izberejo porcelan za svoje krožnike. Izdelana iz finih delcev gline, pečena pri visoki temperaturi. Nastala posoda ni porozna, vendar je trpežna s finim, elegantnim videzom.
Porcelan ima bolj razkošen videz, zaradi česar je odlična možnost za praznične restavracije.
Običajno je tudi najboljši porcelan varen za mikrovalovno pečico in pomivalni stroj. Edina izjema bi bil porcelan z zlatimi, srebrnimi ali platinastimi poudarki. Niso primerni za mikrovalovno pečico, detergenti za pomivanje posode na osnovi citrusov pa lahko sčasoma poškodujejo kovinske poudarke.
Kostni porcelan je tudi možnost za restavracije. Je lahek in je najbolj trpežen keramični jedilni pribor. Toda te prednosti imajo svojo ceno. Čeprav je kostni porcelan dražji, doda lepoto mizi.
Arcopal
Arcopal posode so običajno neprozorne, zelo trpežne in neporozne. Luminarc je najbolj znana blagovna znamka in njihovi prehrambeni izdelki so skoraj neuničljivi. Ne bo se zlahka zlomil ali drobil. Daleč so to najbolj trpežne posode, ki jih lahko kupite.
Lahko se pere v pomivalnem stroju in mikrovalovni pečici. Zaradi svoje izjemno visoke vzdržljivosti je priljubljena izbira za družinske restavracije, kjer lahko otroci rokujejo s krožniki.
Ta material Acropal je znan po svoji vzdržljivosti in trdnosti. Ta trajnost je rezultat proizvodnega procesa. Med izdelavo jedi počasi segrevamo in nato hitro ohladimo.
Če ste se pogovarjali z nekom, ki doma uporablja plošče, bi vam povedal, da je Luminarc zelo ekonomičen in vzdržljiv. To je popoln način za opredelitev te blagovne znamke. Če iščete posodo, ki je odporna na vsakodnevno uporabo, ekonomična in poleg tega lepa, je to vaša najboljša izbira.
Melamin
Tako kot vitrificirano steklo je posoda iz melamina zelo trpežna. Če nenehno zamenjujete polomljen ali razbit porcelan, je ta plastični pribor lahko dobra izbira za vašo restavracijo. Material je odporen na lomljenje in primeren za serviranje toplih in hladnih jedi.
FDA pravi, da je melamin varen za uporabo, njihova študija pa je ugotovila, da se kemikalije v posodi ne bodo prenesle v hrano, dokler se hrana ne segreje na 70 stopinj ali več. To pomeni, da melamin ni primeren za pečice ali mikrovalovne pečice in ga nikoli ne segrevajte s hrano na njem.
Komercialni melamin je zasnovan kot plastična posoda, ki je videti kot porcelan. Našli boste različne barve in vzorce, ki bodo ustrezali temi vaše restavracije. Ta vrsta posode je tudi v različnih cenovnih razredih in je zelo ugodna.
Polikarbonat (tj. plastika)
Cenovno ugodna, trpežna in lahka plastika postaja priljubljena izbira za restavracijske krožnike. Polikarbonatna posoda je še posebej primerna za običajne restavracije v velikih količinah. Na voljo so v različnih barvah in dizajnih ter pogosto posnemajo videz porcelana in druge keramične namizne posode.
Plastično posodo lahko pomivate v pomivalnem stroju in običajno segrevate v mikrovalovni pečici.
Zemljana in kamnita posoda
Zemljana posoda je cenovno ugodnejša vrsta keramične posode, ki ponuja težji, debelejši in rustikalen občutek. Ni tako trpežna kot druge vrste keramike in je nagnjena k lomljenju, ponuja pa ročno izdelan videz.
Zemljana posoda se običajno lahko pomiva v pomivalnem stroju, vendar je to porozen material, ki je nagnjen k madežem.
Kamnita keramika je nekoliko bolj trpežna, ker se za utrjevanje materiala v glino doda steklo. Na splošno je lončenina debelejša in jo je mogoče zaključiti z različnimi teksturami glazure, vključno s satenastimi, sijajnimi in mat.
Oba materiala sta primerna za mikrovalovno pečico, pečico, zamrzovalnik in pomivalni stroj.
Drvena
Leseni jedilni pribor ustvarja toplo in prijazno vzdušje, vendar je tudi druga trajna možnost za priložnostne restavracije.
Ta posoda je narejena iz tkanega lesa, ki je zapečaten z lakom. So varne za uporabo v pomivalnem stroju, ne vpojne in odporne na lomljenje. Poleg tega lahko na njih postrežete toplo in hladno hrano.
Okolje
Ko je vaša restavracija še v fazi načrtovanja, je pomembno razmisliti, kaj je tisto, kar želite prikazati v svoji restavraciji. Je to dobra restavracija ali priložnostna restavracija? Ali ciljate na prefinjeno ali na zabavno in trendovsko? Je vzdušje, ki ga iščete, elegantno in prefinjeno ali toplo in barvito? Za fino gastronomsko vzdušje se odločite za porcelanaste krožnike, za sproščeno vzdušje pa arkopalne ali plastične posode. Če želite dobiti trendovski videz, uporabite kvadratne krožnike, za bolj zabavno vzdušje pa dodajte malo barve na mizo.
Torej, na primer, če nameravate odpreti majhno okrepčevalnico ali pekarno / kavarno, bodo klasični beli krožniki in skodelice za kavo zelo dobri. Če je koncept vaše restavracije etničen, kot v mehiški ali italijanski, se lahko odločite za krožnike drznih barv in dizajna. Vaše jedi morajo odražati temo vaše restavracije in dopolnjevati celotno zasnovo vaše restavracije. Nekateri komercialni jedilni pribor lahko celo prilagodite z imenom in logotipom vaše restavracije.
Proračun
Ko odprete restavracijo, se ne morete izogniti proračunskim omejitvam; Vendar, tudi če imate v mislih poseben proračun, morate upoštevati vrednost vseh svojih nakupov. Ne pozabite, da bi lahko z nakupom boljših in trajnejših kosov, ki so malo dražji, dolgoročno prihranili denar. Kakovosten porcelan se pri zlaganju ne praska toliko, ker je dno gladko in bolj odporno na sledi, ki jih pusti posoda. Čeprav so gostinski pripomočki na splošno cenjeni bolj kot domači, je njihova vzdržljivost vredna naložbe. Razlog, zakaj so porcelanasti krožniki dražji od tistih, ki bi jih lahko kupili za svojo kuhinjo, je v tem, da so zasnovani tako, da vzdržijo porabo v restavracijah.
Namjena
Za povprečno restavracijo bo posoda šla iz kuhinje na mizo do pomivalnega stroja in nazaj. Seveda obstajajo izjeme. Če bo vaša restavracija na primer ponujala topel bife, nekatere jedi pa strežejo na grelnih ploščah, razmislite o izbiri jedi, ki prenese veliko vročino. Kupite krožnike in sklede, ki so varni za mikrovalovno pečico ali pečico, ki bodo bolj trpežni in dolgotrajnejši.
Zaključek
Pri izbiri jedi si vsekakor vzemite čas za izbiro pravih možnosti, ki ustrezajo konceptu vaše restavracije. Pomembno je, da je prvi vtis vaših strank – ki upošteva vse, kar vidijo v vaši restavraciji, vključno z jedilnim priborom – nepozaben in jih pusti, da se vedno znova vračajo.