
Sveža koruza je na trgu na voljo le nekaj tednov na leto. Vendar pa lahko v tem kratkem času uživamo v izobilju te sladke in hrustljave zelenjave. Za pravilno kuhanje in pripravo koruze je pomembno razumeti, kdaj je idealen čas za žetev in koliko časa traja kuhanje tega živila.
Kot mnogi vedo, je koruza najboljšega okusa, ko je sveže nabrana v storžu. Zato je za spravilo koruze v idealnem času pomembno poznati znake zrelosti. Prav tako lahko pravilna tehnika kuhanja bistveno vpliva na sočnost in hrustljavost končne jedi.
Koliko časa je treba kuhati koruzo?
Sladko koruzo previdno in na kratko pokuhamo. Idealen čas je približno 25 minut. To vam daje mehko, sladko sponko.
Za popolno teksturo koruze sledite tem korakom:
- zavihamo ličje iz vrha proti peclju in ostanimo svilnate koruzne laske
- odstranimo tudi grde liste ličja, lepe liste ličja pa shranimo.
- naložimo storže, ki jim bomo dodali lepe liste ličja , zaradi boljšega okusa
- Zalijemo z vodo in zavremo.
- Koruzo (sladkor) kuhamo približno 10-12 minut. Pazite, da se ne izsušijo.
8 do 12 minut je idealno za mehko, sladko in praženo koruzno teksturo.
"Pravilno kuhanje koruze je bistveno za dobro kakovost in okus." - Chef Mihael
Sledite tem preprostim korakom za popolno kuhano koruzo. Vaši domači in gostje bodo navdušeni.
Kako kuhati in shraniti koruzo
Rada pripravljam svežo sladko koruzo, ker je hitra in enostavna. Celo koruzo dam v vodo in kuham približno 25 minut. Če je bila v hladilniku, jo pustim na sobni temperaturi, da se enakomerno skuha.
Namesto soli v vodi koruzo solim šele ob serviranju. Tako preprečite, da bi zrna postala žilava. Preostalo svežo koruzo zavijem v alu folijo in hranim v hladilniku do 3 dni.
Zamrzovanje je še ena dobra možnost. Zamrznjeno koruzo kuham 5-8 minut brez odmrzovanja. Recept za celo koruzo ostaja enak: liste ličja v vodi, pripravljena pa je po 25 minutah.
Prepoznavanje zrelosti koruze
Sezona koruze je za ljubitelje te zelenjave zelo razburljiva. Da bi imeli kakovostno koruzo, morate vedeti, kdaj jo pobrati. Izbira prave vrste koruze je prvi korak.
Skrbno opazovanje storžev vam bo pomagalo določiti zrelost. Storži imajo svetlo zelene liste in zaobljene vrhove. Svilene niti so skoraj suhe. Pod kumino boste videli, da so zrna krem barve.
- Svetlo zeleni listi, ki tesno ovijajo storž
- Zaobljena ali topa konica bata
- Skoraj popolnoma suhe svilene niti
- Kremno rumena ali bela barva zrn
Ne pobirajte storžev z luknjami ali rjavimi pikami. To pomeni, da so nepravilni. dipl. ing. Tihomir Jozinović pravi, da je sladka koruza v kulinariki zelo pomembna. Vsebuje trikrat več saharoze kot druge vrste.
"Sladka koruza vsebuje trikrat več saharoze kot druge vrste koruze."
Za kakovostno koruzo je nujno skrbno spremljanje zrelosti. Tako boste imeli za jutranji obrok vedno najboljše storže.
Želite vsakič popolno kuhano koruzo?
Oglejte si naše vrhunske kuhalnike za koruzo in vsakič uživajte v popolnem obroku!