Kaj kuhati za kosilo?
Vsak dan razmišljate, kaj bo jutri za kosilo?
Niste edini! Svoje gospodinje ste vprašali, kaj bi radi jedli? Gotovo ste dobili oboževan odgovor "ne vem" ali "ne zanima me!" Na žalost še nismo odkrili recepta za jed "Ne vem" in "Ne zanima me", niti odgovora na to milijonsko vprašanje.
Da bi olajšali vse, vam ponujamo nekaj idej in receptov, kako kuhati ves teden. Zavrzite vse izgovore, polirajte svoje lončke, ponve in krožnike in gremo.
Ponedeljek
Dan v tednu, ki ga nihče ne mara ... in ga je še vedno treba kuhati! Skoraj vsem ostane nekaj mesa z nedeljskega kosila in bila bi prava škoda, če bi ga vrgli stran in ga lahko uporabite za okusno kosilo, pripravljeno v samo 30 minutah. Za pripravo potrebujete posodo za kuhanje, v katero vlijete vodo, nekaj kapljic olja, malo soli in kuhajte špagete zelo hitro in enostavno. Meso z nedeljskega kosila narežite na trakove, segrejte v skledi in prelijte s smetano za kuhanje, dodajte svoje najljubše začimbe in vse skupaj zmešajte s predhodno kuhanimi testeninami, postrezite v krožniku za testenine in potresemo z malo parmezana.
Torek
Krompirjeva in mleta musaka je jed, ki ji nihče v gospodinjstvu ne bo nasprotoval.
Vse, kar potrebujete, je predhodno ogreta pečica, vatrostalni pekač, 4-6 tanko narezanog krompira, 500 g mletega mesa, 1 čebula, ščepec soli in nepogrešljiva žlička vegete. V ponvi prepražite čebulo in meso, ki mu dodate malo soli. V namaščen pekač razporedimo narezan krompir, po vrhu dodamo meso in drugo polovico krompirja. Vse skupaj prelijemo z 1 jajcem, pomešanim s 300 ml mleka, in pečemo 45 minut.
Postrezite s koščkom solate! Dober apetit.
Sreda in četrtek
Eno kosilo v dveh dneh - popolna kombinacija!
Za sredo predlagamo enolončnico in obrok "na žlico" sredi tedna je primeren za vse.
Hitro vzemite ekspres lonce in preprosto skuhajte poln lonec fižola, stročnice, ohrovt ali por in količina bo zagotovo dovolj za dva dni;)
Če želite nekoliko eksperimentirati, predlagamo, da poskusite pozabljeno enolončnico.
Čez noč namočite 25 dag leče v mrzli vodi in naslednji dan 30 minut kuhajte v vreli vodi. V drugi posodi prepražimo čebulo, dodamo korenje in krompir ter sol in poper po želji, ter leči dodamo korenje in krompir ter zalijemo z vodo da vse pokrijemo. Kuhajte 30 minut in razveselite moške družinske člane, tako da leči dodate nekaj dobrih domačih klobas na lečo proti koncu.
Petek
Ribe - hrana, ki jo pogosto pozabimo jesti vsaj enkrat na teden. Upamo, da vas bomo opomnili, da boste zaužili ribe, s pripravo katerih ni veliko dela. Priporočamo vam, da izberete morskega lesa (ali tistega, ki vam je najljubši :) očistite in posušite zunanjost in notranjost z vpojnim papirjem. Pred peko ga prerežemo po dolžini in potresemo z malo soli in popra. Postavite ga na peki papir, v pekač in v pečico, predhodno segreto na 200 °C. Pečemo približno 50 minut, in občasno mažemo z oljem. Medtem ko se riba lepo peče v ponvi wok, pripravite zelenjavno stransko jed z ribami.
Sobota
Cheat day – dan varanja! Uživajte in si privoščite odmor pri pripravi pice! Naj bo okrogla, kvadratna, slavonska ali zelenjavna, iz pekača ali s krožnika za pico, zagotovo liže prste!
Nedelja
Piščanca, svinjina ali zrezek, krompir, mlinci ali njoki… lahko v tem vrstnem redu! Nedeljsko kosilo vsekakor vključuje fino domačo juho!
Po juhi je fino praženo meso zelo prijetno, ne glede na to, ali se odločite za piščanca, svinjino, teletino, jagnjetino ...
Če imate priložnost, predlagamo, da izbrano meso pečete skupaj s krompirjem, korenčkom, gobami in papriko pod peko, če peke nimate, bo v pečici odlično!
S predlogom sedemdnevnega menija nismo mogli najti recepta, kako kuhati "Ne vem" in "Ne zanima me", poskušali pa smo vam dati nekaj idej.