
Ne glede na to ali praznujete svojo prvo ali deseto obletnico s svojim pomembnim partnerjem, ste verjetno že razmišljali o svojih idejah za Valentinovo večerjo. Sestavljanje popolnega menija za valentinovo večerjo je lahko velik pritisk za vas in vašega partnerja, vendar vam ne manjka načinov kako navdušiti osebo ki jo imate najraje z večerjo ob svečah.
Naši predlogi jedi za Valentinovo
- Zrezek in cvetača s kaprami
- Spomladanske vegetarijanske testenine
- Solata iz rdečih citrusov z jagodami, hruškami in granatnim jabolkom
- Čokoladne espresso torte brez moke
"Na tem svetu so različne vrste ljubezni, a nikoli iste ljubezni dvakrat" - F. Scott Fitzgerald.
Ljubezen je darilo. Na valentinovo si poskusite vzeti trenutek in razmisliti o načinih na katere različne vrste ljubezni odmevajo v vašem življenju – in se ozreti naprej na nove načine kako lahko vsak dan zacveti v vas.
In medtem ko 14. februarja zagotovo lahko večerjate zunaj, je nekaj posebnega v pripravi romantične večerje doma medtem ko v ozadju igrajo vaše najljubše ljubezenske pesmi in srkate kozarec rdečega vina.
Kako pogosto pozabimo na dobro zabavo ne da bi to načrtovali? Vzemite si čas za skupno kuhanje in naredite izkušnjo vznemirljiv del tako, da zgrabite kozarec vina, prižgete melodije za improvizirano plesno zabavo in dobro izkoristite svoje sposobnosti. Izkoristi svoj čas v kuhinji in zmenek ne bo nikoli več enak!
Skupno kuhanje obroka je zabavna dejavnost za valentinovo, še posebej, če iščete preprosto idejo za zmenek. Romantične večerje v udobju vašega doma poskrbijo za prijetno vzdušje, večer pa naredijo poseben.
Prinašamo recepte za večerjo za ljubitelje mesa, morskih sadežev, testenin in tiste ki se prehranjujejo vegetarijansko, rastlinsko ali vegansko. Na koncu dneva pa bo vaš partner navdušen nad vsem kar mu skuhate.
Vaš valentinov jedilnik je v celoti odvisen od vašega okusa in okusa vaših partnerjev. Preverite lahko kaj je lokalno na vašem območju, če želite imeti jedilnik ki odraža ta letni čas. Pri hodih se lahko odločite za večerjo in sladico ali pa se odločite za predjed, glavno jed, pijačo in sladico. Na jedilnik lahko dodate tudi afrodiziake a ne glede na to kaj izberete nikoli ne pozabite na sladico!
Kaj skuhati za Valentinovo?
Tukaj je nekaj idej:
Zrezek in cvetača s kaprami
SESTAVINE
- 1 velika glava cvetače, očiščena in narezana
- olivno olje
- sol in poper
- 2 zrezka približno 250 g
- 1 limona
- 1 majhen rdeč čili, drobno narezan
- drobno sesekljan svež peteršilj
- 2 žlici kaper, grobo sesekljanih
- rozine, sesekljane
1. KORAK - Pečico segrejte na 220°c. Na velikem obrobljenem pekaču stresite narezano cvetačo z 2 žlicama olja ter 1/2 čajne žličke soli in popra. Pecite do mehkega približno 15 minut, nato pa pecite do zlato rjave barve 3 do 4 minute.
2. KORAK – Medtem segrejte 2 čajni žlički olja v veliki ponvi na zmernem ognju. Zrezek začinite s pol čajne žličke soli in popra ter kuhajte do želene pečenosti (3 do 4 minute na stran za srednje pečeno). Prenesite na krožnike.
3. KORAK – Z lupilcem za zelenjavo odrežite 3 trakove lupine limone in jo nato narežite na tanke rezine. V manjši posodici zmešamo lupinico, čili, peteršilj, kapre, rozine, kis in 2 žlici olja. Postrezite čez zrezek in cvetačo.
Spomladanske vegetarijanske testenine
SESTAVINE
- 300 g. fettuccine
- 300 g špargljev, obrezanih in diagonalno narezanih
- olivno olje
- 2 stroka česna, zdrobljena
- 1 večji por, le beli in svetlo zeleni deli, narezan na polmesece
- 2 žlici. listi svežega timijana
- rdeče paprike zaklada
- sol
- naribane limonine lupinice in 3 žlice soka
- Parmezan, naribajte
1. KORAK - skuhamo testenine in dodamo šparglje zadnji 2 minuti kuhanja.
2. KORAK – v veliki ponvi segrejte 2 žlici olja s česnom, porom, timijanom, rdečo papriko po okusu in 1/4 čajne žličke soli na srednje nizki temperaturi in kuhajte, občasno mešajte, dokler se ne zmehča – 12 do 15 minut.
3. KORAK – Prihranite 1 skodelico vode za kuhanje testenin, nato pa testenine in šparglje odcedite in dodajte porovi mešanici. Dodamo limonin sok, 2 žlici olja in 1/4 skodelice vode za kuhanje testenin, premešamo. Vmešajte parmezan in dodajte več vode za kuhanje, če se testenine zdijo suhe. Po želji prelijemo z limonino lupinico in parmezanom.
Solata iz rdečih citrusov z jagodami, hruškami in granatnim jabolkom
SESTAVINE
- 2 rdeči pomaranči
- 1 rdeča grenivka
- hruška
- maline
- semena granatnega jabolka
- grški jogurt
- 4 čajne žličke medu
- limetina lupina
1. KORAK – Pomaranče, grenivke in hruške narežite na rezine in jih razdelite na krožnike.
2. KORAK – Po vrhu potresemo maline in semena granatnega jabolka.
3. KORAK – Prelijte s ½ skodelice grškega jogurta in pokapajte s 4 čajnimi žličkami medu.
4. KORAK – Po vrhu naribajte lupinico 1 limete.
Čokoladne espresso torte brez moke
SESTEVINE
- 50 g soljenega masla, narezanega na kocke, plus še za mazanje
- 50 g temne čokolade, drobno sesekljane
- 1 žlica espressa v prahu
- 50 g mletih mandljev
- 1 srednje jajce
- 50 g sladkorja
- Sladkor v prahu (neobvezno)
- Jagode za serviranje (neobvezno)
- 10 cm modelčke v obliki srca ali okrogle oblike
1. KORAK - Modelčke namastimo in obložimo s papirjem za peko.
2. KORAK – V majhni kozici stopite maslo in čokolado skupaj na zelo majhnem ognju. Ko se popolnoma raztopi, vmešajte espresso v prahu. Odstavite z ognja in dodajte mlete mandlje.
3. KORAK – Jajce ločite. V čisti posodi stepemo beljak in ko se začne peniti, mu po žlicah dodajamo polovico sladkorja, dokler ne dobimo svetleče in čvrste bele mase, kot meringue. V drugi skledi penasto stepamo rumenjaka s preostalim sladkorjem, dokler se prostornina ne podvoji in postane bledo kremasto rumena. Beljake nežno vmešamo v rumenjake, nato pa vmešamo še stopljeno čokolado.
4. KORAK - Pečico segrejte na 140°C. Testo za piškote enakomerno razdelite v pripravljene modelčke in pecite 20-25 minut.
5. KORAK – Torte morajo biti na vrhu suhe in čvrste na dotik. Če želite preveriti, ali so pečeni, v sredino zapičite zobotrebec ali nož (ne bo prišel ven popolnoma čist, vendar mora biti torta drobtinasta, ne tekoča).
6. KORAK – Pustite, da se ohladi vsaj 10 minut v pekaču in postrezite toplo ali pri sobni temperaturi, po želji posuto s sladkorjem v prahu in/ali smetano ali jagodami.
Upamo da smo vas vsaj malo spodbudili k skupnemu kuhanju, saj je hrana vendarle pot do srca