Kdaj je velika noč?
Letos je velika noč 9. aprila. Velika noč je najpomembnejši verski praznik v življenju katoličanov, ki praznuje zmago življenja nad smrtjo, dobrega nad zlim, luči nad temo, usmiljenja nad grehom.
To je praznik novega življenja Jezusa Kristusa. Priprava na veliko noč vključuje okrasitev doma z okraski, upoštevanje verskih običajev, blagoslov jedi, spoštovanje tradicije in pripravo velikonočnih jedi.
Praznične mize si preprosto ni mogoče predstavljati brez kuhane šunke, jajc, francoske solate in "bidrice". Da bo vaša jed čim bolj okusna je zelo pomembno da jo skuhate v ustrezni posodi. Za popolno velikonočno mizo lahko najdete inox lonce in komplete posode ki bodo ohranili sočnost jedi.
Velike noči si ni mogoče zamisliti brez vonja po velikonočnih tort in peciv. Pripravite svojo najljubšo torto in pustite da vaša družina in prijatelji uživajo v vsakem grižljaju. S pomočjo naših kalupov vam bo priprava lažja.
Velika noč je pomemben krščanski praznik ki ga praznujejo v mnogih državah z različnimi tradicijami in običaji, vključno z obilnimi in okusnimi obroki. Velikonočna hrana se lahko razlikuje tudi glede na kulturo, tradicijo in regijo. Ponekod po svetu tradicionalne velikonočne jedi vključujejo:
- Velikonočna šunka
- Kuhana jajca
- Kruh
- Mlinci ali pire krompir
- hren
- Solata z redkvicami
- Meso (jagnjetina, teletina, svinjina ali piščanec)
- Različne vrste peciva in sladic (npr. velikonočni kruh, korenčkovo pecivo, kokosovo pecivo, preste, kuglofi, velikonočni pirhi)
Ponekod po svetu je tradicionalno tudi uživanje hladnih jedi kot sta narezek ali losos, drugje pa imajo prednost tople jedi kot so enolončnice. Veliko ljudi praznuje Veliko noč tudi z uživanjem zelenjave kot so fižol, grah in zelje.
Pomembno je vedeti da se hrana ki jo jemo na veliko noč lahko razlikuje glede na regijo, kulturo in osebne želje. Vsekakor so velikonočne jedi običajno okusne, obilne in družabne ter so priložnost da se družina in prijatelji zberejo in skupaj praznujejo.
Kako kuhati šunko za veliko noč
Velikonočna večerja ni popolna brez šunke na sredini mize. Ne samo da mehke rezine mesa privabljajo vso družino, ampak je to pravzaprav zelo preprosta jed za pripravo.
Obstajajo tri osnovne vrste šunke ki jih morate poznati. Vse šunke niso ustvarjene enake zato je pomembno da pred nakupom natančno veste kaj kupujete.
- Sušena šunka: te šunke so temno rožnate ali rožnate barve in se pogosto prodajajo pripravljene za uživanje. Nekateri zahtevajo kuhanje, zato preverite oznako. Šunke ki jih je treba skuhati so označene z navodili za kuhanje.
- Sušena in prekajena šunka: te šunke so popolnoma enake sušeni šunki z dodanim korakom dimljenja šunke.
- Sveža šunka: kot že ime pove je to nekuhan kos šunke ki ga je treba pred zaužitjem skuhati in ima enako barvo in teksturo kot sveža nekuhana svinjska pečenka. Ta sorta ni tako pogosto postrežena v praznični sezoni.
Pakirane šunke so že termično obdelane in primerne za neposredno uživanje, priporočljivo pa jih je tudi dodatno prekuhati.
Šunka naj se kuha toliko ur kolikor tehta potem ko jo operemo v hladni vodi in ji odstranimo kožo.
Vode v kateri se kuha ni treba soliti, lahko pa ji dodamo nekaj lovorovih listov in popra za okus.
Za poseben okus lahko tretjino vode nadomestimo z belim vinom.
Po kuhanju naj se šunka ohladi v vodi v kateri se je kuhala da ohrani sočnost, vodo pa lahko kasneje vržete.
Ohlajeno šunko shranjujte v hladilniku v čim večjih kosih zavito v aluminijasto ali živilsko folijo, ostanki šunke pa bodo ostali sveži tri do štiri dni.
Kako kuhati jajca za Veliko noč
Nepogrešljiv del velikonočne mize so prav gotovo pisanice (kuhana jajca).
Ponujamo vam nekaj trikov kako skuhati jajca da ne počijo in da bi jih lažje olupili.
- Za lažje lupljenje vodo med kuhanjem rahlo posolimo.
- Žličko kisa v vodi da jajčka med kuhanjem ne počijo. Na pokanje vpliva tudi močna sprememba temperature. Približno dve uri pred kuhanjem jih je treba vzeti iz hladilnika.
- Trdo kuhano jajce je treba kuhati 10 do 12 minut.
- Če so jajca zelo sveža jih bo po kuhanju težje olupiti, zato je dobro med kuhanjem dodati pol žlice sode bikarbone. To bo dvignilo pH vrednost vode in zmehčalo lupino.
Kuhana jajca lahko hranimo v hladilniku največ en teden.
Kako okrasiti mizo za Veliko noč
Ali ne bi bilo super če bi velikonočni zajček poskrbel za pogrnitev mize za velikonočni zajtrk?
Adijo dolgemu seznamu opravil! Vsaka sveža ideja – od čudovitih cvetličnih sredin do velikonočnih voščilnic in prtičkov – vam bo dala dober razlog da za vedno opustite iskanje dekoracije za velikonočno mizo.
Ure in ure ste že barvali jajčka, sestavljali velikonočne košarice in izbirali ljubka darila in oblačila za otroke. Pogrnitev mize vas lahko popelje v velikonočni duh.
Ne glede na to ali gostite formalno družinsko zabavo ali sproščen popoldanski bife je vedno dobro razmisliti o praznovanju prihoda pomladi z očarljivimi mizami in okraski.
- Polepšajte videz mize s svežim spomladanskim cvetjem v okrasnih vazah.
- Na stojalo za torte dodajte malo zelenja in postrezite velikonočna jajca.
- Prinesite fini porcelan za posebne priložnosti.
- Postrezite sladkarije, kot so čokoladna jajca in čokoladni zajčki.
- Nepogrešljiv detajl vsake mize so tudi kovinski svečniki.
Za dodatno vzdušje lahko naredite torte in jih okrasite z motivi zajčkov ali piščančkov. Torte lahko naredite tudi v modelčkih ali s pomočjo kovinskega rezalnika oblikujete piškote v obliki zajca, jajca ali piščanca. Naredite lahko tudi mafine in jih nadevate v papirnate modelčke z velikonočnimi motivi.
Jajca lahko položite v primerne velikonočne košarice, sama jajca pa okrasite s pisanimi barvami. Čokoladna jajčka in zajčki bodo služili tudi kot velikonočni okraski za otroke ki jih bodo navdušili s svojimi motivi in okusom.
Torte za Veliko noč
Tradicija velikonočne hrane od darovanja velikonočnih jajc do uživanja toplega peciva je že leta pomemben del našega velikonočnega praznovanja. Pomagali vam bomo najti popolno idejo za velikonočno praznično mizo od otrokom prijaznih dobrot do bogatih tort in domačega peciva.
Velikonočna torta - recept
Pri tortah Veliko noč nekako bolj zaznamujejo kremaste torte kot trdi piškoti. Spodaj vam predstavljamo pisano torto ki bo všeč vsem, od najmlajših do najstarejših.
Sestavine:
Biskvit
- 6 jajc
- 7 žlic sladkorja
- 7 žlic moke
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilijev sladkor
- pest čokoladnih ostružkov (ali naribane čokolade)
Krema
- 2 rumenjaka
- 2 čokoladna pudinga
- 6 žlic sladkorja
- 1/2 litra mleka
- 10 dag mletih lešnikov
- 40 dag evrokrema (poljubnega, lahko tudi mešanega belo/črnega)
- 2 dcl kisle smetane
- 15 dag margarine
- 1/2 l smetane za stepanje
Priprava biskvita
- Ločimo beljake in rumenjake.
- Rumenjake s sladkorjem in vaniljo penasto umešamo, nato postopoma dodajamo moko in pecilni prašek.
- Na koncu vmešamo še čokoladne ostružke in čvrsto stepene beljake.
- Vlijemo v tortni model obložen s papirjem za peko, stranice namastimo in pomokamo ter pečemo pri 180℃ približno 40 minut.
- Pečen biskvit pustimo da se malo ohladi v modelu, nato pa ga zvrnemo na rešetko. Ločimo peki papir in popolnoma ohladimo. Hladen biskvit prerežemo na tri enake dele.
Priprava kreme
- Zmešajte rumenjake in sladkor, nato dodajte prašek za puding in približno 1 dl mleka ki ste ga vzeli iz 1/2 l priložene količine.
- Preostanek mleka zavremo nato pa v vrelo mleko zakuhamo puding. Kuhajte nekaj minut dokler se ne zgosti. Puding ob stalnem mešanju ohladimo, da se na vrhu ne naredi skorjica.
- V ohlajen puding z mešalnikom vmešamo evrokrem, kislo smetano in mlete lešnike ter na koncu še margarino.
- Posebej zmešamo stepeno smetano.
Postopek
- biskvit (namočen z malo mleka)
- rjava krema
- tretjino smetane za stepanje
- biskvit
- krema
- stepeno smetano
- biskvit
- krema
- stepeno smetano
- Pustite malo stepene smetane in jo premažite po torti.
- Okrasite jo lahko s pisanimi perlicami in čokoladnimi jajci.
V nadaljevanju vam predstavljamo še nekaj posebnega in tradicionalnega peciva ki ga pripravljamo za Veliko noč.
Velikonočni kruh
Velikonočni kruh se tradicionalno peče v obliki venčka ki simbolizira trnovo krono ki jo je Jezus Kristus nosil na križanju. Trije skupaj zviti kosi testa predstavljajo tri elemente Svete Trojice: Očeta, Sina in Svetega Duha. Kruh pečemo z barvanimi jajci neposredno v testu ali z belimi jajci ki jih po peki lahko okrasimo.
Golobji kruh
Izvira iz Lombardije v severni Italiji ta kruh v obliki goloba podoben panettonu je okrašen z lupino citrusov in suhim sadjem, nato pa prelit s prevleko iz sladkorno-orehovega sirupa ter posut z mandlji in sladkorjem.
Razlog za obliko goloba je v tem da je domnevno po triletnem obleganju leta 572 pr. n. št. okrog velike noči lokalni stari pek razjarjenemu kralju Alboinu ponudil kruh v obliki goloba da bi ga pomiril pojasnjuje da je njegov poklon simbol miru. Kruh je dišal in bil tako dober da je kralj obljubil mir.
Zavitek
Ne glede na to ali naredite svaljke z vanilijo, jagodami, čokolado ali klasične z marmelado, so preprosti in nikoli, ampak nikoli zavrženi. Preprosto naredite svoj najljubši biskvit ga namažite s svojo najljubšo kremo in zvijte.
Vesele velikonočne praznike in dobre želje vam želi Bima!