Odlična kuhinjska posoda je ena najboljših naložb ki jih lahko naredite, a izbire je toliko da je izbira pravega izdelka lahko težavna. Prva stvar ki jo morate določiti je, kakšno vrsto kuhanja želite izvajati za koliko ljudi najverjetneje kuhate in vašo raven strokovnega znanja. Svojo izbiro sestavite tako da najprej izberete osnovne kose in nato dodate želene posebne ponve.
Ponve na trgu
Ponev za cvrtje
Ponev je nepogrešljiva in je morda eden najbolj vsestranskih kosov posode kar jih boste kdaj imeli. Obračanje omlet, mešanje in celo cvrtje beljakovin je preprosto s pravo posodo. Te ponve imajo ravno dno in zaobljene stranice zaradi česar so odlična izbira za obračanje hrane ali kuhanje z oljem. Kako vroče lahko postanejo? Odvisno je od materiala iz katerega je ponev izdelana. Ponev z neoprijemljivo površino ne segrevajte na nizko ali srednjo temperaturo, da ohranite premaz medtem ko je visoka temperatura dobra za nerjavno jeklo. Ponve so vseh velikosti (ja, tudi za eno jajce) in običajno nimajo pokrova.
Ponev iz litega železa
Druga oblika ponve so litoželezne ponve. Litoželezne ponve so podobne ponvam razlika pa je predvsem v vzdrževanju in materialu iz katerega so izdelane. Ker so te ponve izdelane iz litega železa so lahko precej težke. Najboljši nasvet če še nikoli niste uporabljali ponve bi bil da vstopite in jo držite pred nakupom. Ko izbirate litoželezno ponev, se prepričajte da je predhodno zaprta. Težava nekonzerviranih ponv je da se nanje prijemlje hrana.
Ponev za pečenje
Pekač je namenjen za sotiranje kar pomeni da lahko hrano cvrete med hitrim premikanjem po ponvi medtem ko je vse skupaj pokrito s pokrovom. Pekači so podobni po zasnovi in imajo ravno dno, vendar je glavna razlika med ponvami in ponvami ta da imajo pekači namesto zaobljenih stranic ravne stranice. Ker so globlje od ponve jih lahko uporabite za različne namene, razen za dušenje. Nekatere od teh uporab so globoko cvrtje, cvrtje z mešanjem in priprava nekaterih omak, kot je marinara.
Žar ponev
Ponev za žar je kos posode ki ima veliko ravno ali žlebasto površino. Z dokaj majhno količino olja se lahko uporablja za pripravo jedi za zajtrk kot so palačinke, pečeni piškoti in jajca. Lahko je kvadraten ali okrogel, vendar običajno nima daljšega ročaja kot ponev. Žari ali ponve z majhnimi žlebovi na površini so popolni ko poskušate ustvariti popolne sledi žara.
Wok ponev
Voki imajo visoke kose stranice in so priljubljena azijska večnamenska ponev. Tradicionalno imajo premer 35 cm in so izdelani iz ogljikovega jekla. Te ponve imajo na dnu vročo kuhalno površino medtem ko so stranice hladnejše. Poleg tega vam možnost premikanja sestavin po posodi omogoča odličen nadzor in vsestranskost nad temperaturo. Voki so popolni za cvrtje z mešanjem, kuhanje v pari in globoko cvrtje.
Ponev za palačinke
Za razliko od navadnih ponv ima posebna ponev za palačinke zelo plitek rob ki olajša obračanje. Pogosto imajo optimalno prevleko proti prijemanju in tanke ravne kovinske podlage za hitro porazdelitev toplote in enakomerno kuhanje.
Vrste materialov
Zdaj ko veste vse o različnih vrstah kuhinjske posode med katerimi lahko izbirate je čas da se odločite kateri material vam bo najbolj ustrezal. Pomembna kakovost na katero je treba biti pozoren pri vsaki jedi je teža. Težak lonec ali ponev bo zagotovo sedel na gorilniku, vendar se prepričajte da je dovolj lahek da ga boste zlahka dvignili.
Aluminij
Aluminij je verjetno najbolj priljubljen material v kuhinjski posodi. Je odličen prevodnik toplote in enakomerno razporedi toploto po ponvi. Razporeditev toplote je še boljša če je tiker iz aluminija. Aluminij je mogoče anodizirati da utrdi površino. Trda anodizirana posoda je trša od jekla in izjemno vzdržljiva. Poleg tega se lahko pere v pomivalnem stroju. Ta vrsta posode je tudi zelo poceni v primerjavi z drugimi materiali. Slaba stran je da je aluminij neobdelan bolj nagnjen k obarvanju in reakciji s hrano. Zaradi tega priporočamo aluminij z notranjo stranjo proti prijemanju, saj je veliko manjša verjetnost da se bo razbarval ali reagiral s hrano.
Ogljikovo jeklo
Ogljikovo jeklo se uporablja v zelo dragi posodi pa tudi v nekaterih najcenejših posodah. Drži kot lito železo vendar je veliko lažji. Dobro se obnese pri kuhanju ki zahteva hitre spremembe toplote saj dobro ohranja temperaturo. Najpogostejše ponve iz tega materiala so voki in mešalne ponve.
Lito železo
Lito železo je zelo debelo in težko. Čeprav se segreje nekoliko dlje zadrži in enakomerno porazdeli toploto. Če radi cvrete, dušite, počasi kuhate in pečete, bi bila to najboljša izbira za vas. Lito železo je na voljo v Bare Iron ali z emajlirano prevleko.
Ko gre za nego litoželezne ponve je treba upoštevati nekaj stvari. Za začetek posode iz litega železa po pranju nikoli ne namakajte v vodi ali sušite. To je zato ker lahko posode iz litega železa rjavijo če so dalj časa izpostavljene vodi.
Če želite očistiti posodo iz litega železa morate upoštevati nekaj stvari da jo boste pravilno očistili. Za začetek na ponev nasujte pol skodelice soli nato jo zdrgnite s papirnato brisačo; s tem odstranite prah ali umazanijo. Ko je to končano ga operite z vročo vodo in milom ter takoj posušite. Po pogosti uporabi boste morda morali ponev naoljiti z rastlinskim oljem ali oljem oljne repice, ponev pa boste morda celo morali 30 minut segrevati v pečici na 450°, dokler površina ne postane temnejša kot je bila na začetku.
Keramika
Keramične posode so odlični izolatorji zato se na toploto ne odzivajo hitro. Običajno ga najdemo v obliki pekača ali drugih oblikah ki so odlične za počasno kuhanje pri konstantni temperaturi. Je lažji od litega železa a tudi bolj krhek. Obstajajo tri kategorije: porcelan, lončenina in fajansa.
Nerjaveče jeklo
Nerjaveče jeklo je zelo dobra posoda za splošno uporabo. Je lahek, vzdržljiv in enostaven za čiščenje. Vendar pa je slab prevodnik toplote zato so običajno številni deli iz nerjavečega jekla izdelani z bakreno ali aluminijasto ploščo na dnu da se toplota enakomerneje porazdeli. Zaradi svoje gladke površine je nerjaveče jeklo enostavno za čiščenje in ga je mogoče prati v pomivalnem stroju. Če opazite razbarvanje lahko uporabite čistilo za nerjaveče jeklo ki povrne naravni sijaj. Kovinsko posodo lahko uporabljate na površini iz nerjavečega jekla ali aluminija.
Lončena posoda
Lončena posoda je manj močna in nagnjena k pokanju in praskam. Ta vrsta se običajno uporablja kot namizni pribor namesto kuhinjskih pripomočkov.
S kombinirano uporabo dveh vrst materialov za posodo da bi dobili vse prednosti obeh materialov se razvijejo obložene posode. Največkrat je nerjavno jeklo prevlečeno z aluminijem. Aluminij vam daje debelino in odlično toplotno prevodnost, nerjaveče jeklo pa ščiti pred korozijo in je enostavno za vzdrževanje. Ta vrsta posode vam bo služila vse življenje. Edina slaba stran te vrste posode je da je na splošno težka in zelo draga. Če denar ni problem in želite najboljše od najboljšega vam vsekakor priporočamo obloženo posodo.
Baker
Baker je najboljši prevodnik toplote. Najbolje je če kuhate na štedilniku kjer morate nadzorovati temperaturo. Baker pa lahko reagira s hrano in je lahko strupen. Zato so bakreni lonci in ponve običajno obloženi z drugim materialom ki je običajno nerjavno jeklo. Največja slabost uporabe bakra je vzdrževanje. Baker se lahko obarva zato ga občasno zloščite da odstranite razbarvanje. Poleg tega je baker nagnjen k lahkim luknjicam in praskam.
Premaz proti prijemanju
Posoda proti prijemanju ima na notranji strani posode premaz ki otežuje prijemanje hrane nanjo. Tako je zelo enostavno kuhati zdravo hrano z nizko vsebnostjo maščob. Ker se hrana ne prijemlje je čiščenje zelo enostavno. Najdemo ga v kombinaciji s številnimi kovinami iz katerih je posoda izdelana. Pomanjkljivost te vrste posode je da se lahko zlahka opraska. Posoda iz nerjavečega jekla ali druga posoda lahko opraska ponev, zato priporočamo uporabo najlonske silikonske posode.
Obstaja še nekaj nasvetov ki jih morate upoštevati ko se odločate kateri komplet posode boste kupili: Veliko kompletov posode je primernih za pomivanje v pomivalnem stroju, vendar zelo priporočamo da jih pomivate ročno saj jim bo to podaljšalo življenjsko dobo. Poleg tega če želite najboljši komplet kuhinjske posode izberite težje lonce in ponve saj so izdelani iz kakovostnejših materialov in so varnejši, vendar se prepričajte da jih boste zlahka dvignili z gorilnika! Če je pretežka za vas lahko povzroči druge nevarnosti. Nenazadnje ni nobene vrste materiala ki bi bil boljši od drugih. Vsi so enako uporabni glede na vaše specifične kuharske potrebe. Veselo kuhanje!