V popolnem svetu bi imeli vsi čas za pripravo doma pripravljenih zdravih obrokov vse dni v tednu. Ampak hej, to ni popoln svet in imamo vse manj prostega časa. Včasih se nam zdi da je dan prekratek ali pa nimamo volje in energije za kuhanje. Kuhanje bi moralo biti prioriteta in del vsakdana vseh nas. Tudi če delaš ves dan - jesti moraš.
Med delom skrbjo za družino skrbjo za starejšo osebo in drugimi vsakodnevnimi aktivnostmi je verjetno zadnja stvar o kateri razmišljate postaviti zdrav obrok na mizo. Mnogi od nas posegajo po hitri hrani, naročajo hrano za s seboj ali se zanašajo na pripravljeno in predelano hrano da nahranijo sebe in tiste ki so od nas odvisni.
Ponujamo vam nekaj idej za katere vam ni treba biti Masterchef
Juha
Verjamemo da je ob nedeljah juha za večino izmed nas nepogrešljiva. Pripravimo jo lahko iz večine sestavin – mesa, rib, zelenjave, kosti ... Pri juhi je najpomembnejše razmerje začimb in ostalih sestavin. Če pripravljate bistro juho iz mesa in zelenjave bodite pozorni na kuhanje – zelenjava potrebuje veliko manj časa in jo dodajate kasneje, pri kremni juhi pa ni problem če vam je zelenjava nekoliko prekuhana. Kremnim juham pogosto dodamo smetano za kuhanje ali kislo smetano.
Naše priporočilo za postrežbo so stalni kompleti krožnikov Luminarc vseh barv in oblik. Tukaj poiščite svoj najljubši komplet.
Bistra ali kremna? Kakšna je vaša izbira?
Ideje za nedeljsko kosilo #1
Piščanec v omaki (Toskana)
Piščančje kosilo ki je dovolj preprosto za sredi tedna ko vam primanjkuje časa, a dovolj elegantno za nedeljsko družbo. Fine piščančje prsi brez kosti in kože ki so zunaj hrustljave, znotraj pa mehke in sočne v kremni omaki Ta jed je odlična ko želite pripraviti nekaj okusnega in nimate veliko časa. Okusi se tako lepo ujamejo da vam bo všeč okus po česnu, parmezanu, špinači in suhih paradižnikih. S kremasto omako, penne testeninami in piščancem bo ta toskanska testenina postala priljubljena družini.
Piščanca lahko postrežete na Carine plitkem črnem krožniku, da dobite kontrast med belo omako in črnim krožnikom. Okrasite lahko s svežo zelenjavo in s tem dvignete jed na višji nivo.
Ideje za nedeljsko kosilo #2
Pečena jagnjetina
Počasi pečena jagnječja pleča bodo najbolj sočna in najbolj neverjetna pečena jagnjetina kar ste jih kdaj jedli! Mnogim všečno meso v pečici se počasi zapeče do popolnosti je okusno, mehko in se dobesedno topi v ustih. Z rožmarinom in česnom, polnjenim v rezine daje tej jagnječji pečenki najbolj neverjeten okus in doda subtilno dišavo jagnječji omaki.
Jagnječje pleče je bolj okusno in ga je lažje kuhati kot jagnječje stegno. Skoraj varno minimalen napor in neverjetno meso ki je tako mehko da za rezanje tega ne boste potrebovali noža! Postrezite z mladim pečenim krompirjem in zeleno solato. Ta jagnječja pečenka je lahko pripravljena tudi kot jed v enem loncu, to pomeni da ga lahko pečete skupaj s krompirjem in zelenjavo v isti ponvi.
Pečeno serviramo na velikem plitkem krožniku skupaj z mladim krompirjem in nekaj solate. Priporočila: večji krožnik boljši učinek .
Ideje za nedeljsko kosilo #3
Ribe iz pečice
Priprava rib v pečici je preprost, razmeroma hiter način. Dodatna prednost pa je da jih lahko pečemo samo ali v kombinaciji z zelenjavo. Ribe so postale nepogrešljiv del jedilnika, saj prispevajo k normalizaciji delovanja ščitnice in pozitivno vplivajo na srčno-žilni sistem. Ribe v pečici najpreprosteje ohranijo sočnost in sladkost če jih spečemo v foliji. S peko kos ribe ohrani vse svoje okuse ki bodo verjemite božanski. Ribo postrežemo na velikem krožniku skupaj s prilogo po izbiri. Pečeno ribo lahko po želji pokapate z mešanico oljčnega olja, česna in peteršilja za še bolj intenziven "morski okus".
Idealni krožniki za serviranje rib so veliki ovalni. K ribam se priporoča tudi kuhan krompir z blitvo in začimbami. Dober apetit :)
Ideje za nedeljsko kosilo #4
Lazanja
Vsi obožujejo dobro lazanjo kajne? Klasična preprosta mesna lazanja je vrhunska italijanska hrana s plastmi nežne lazanje, mesnato nadevo, paradižnikovo omako, sirovim nadevom in topljenim sirom na vrhu. Ena mojih najljubših idej za nedeljsko kosilo. Domača lazanja ima lahko več korakov, vendar je vsak korak enostaven – in zagotavljamo vam, da je vreden časa. Bogata, neurejena mojstrovina. Sočno kremasti in s popolnoma zapečenim sirom se topijo v ustih.
Lazanjo postrezite na enem izmed enobarvnih krožnikov Luminarc. Ne pozabite jih okrasiti s svežo zeleno začimbo, da bo jed dobila wow učinek.
Za vse zaposlene prinašamo ideje za hitro nedeljsko kosilo
Hitro nedeljsko kosilo #1
Mac and Cheese (makaroni in sir)
Hiter in enostaven recept. Kremni makaroni in sir so okusen in prijeten 20-minutni obrok v eni posodi s tremi vrstami sira. Tradicionalni makaroni s sirom so lončki, pečeni v pečici, lahko pa jih pripravimo v ponvi na štedilniku. Bešamelu se pogosto najprej doda sir, ki se nato doda testeninam. Obožujejo ga otroci in odrasli.
Da bo jed tako dobra kot okusna, jo postrezite na našem krožniku za testenine.
Hitro nedeljsko kosilo #2
Mesne kroglice
Hitro in enostavno narejene domače kroglice so sočne, dišeče in okusne. Začinjeni so z zelišči, česnom in parmezanom, popraženi na oljčnem olju in dušeni v bogati in slastni paradižnikovi omaki. Najboljši del? Te mesne kroglice lahko pripravite v samo 30 minutah, zato so popolne. Postrezite jih same čez testenine ali v sendviču. Poleg tega lahko naredite večjo serijo in jo zamrznete za še hitrejši obrok na len dan.
Za serviranje izberite enega izmed setov krožnikov Luminarc.
Hitro nedeljsko kosilo #3
Kremaste kozice
Kremne kozice polnjene s sušenimi paradižniki, špinačo in česnom so kremaste, bogate in okusne. Pečene kozice plavajo v gosti in slastni kremni masleni omaki. Kremna kozica pripravljena v samo 15 minutah vam brez časa in energije prinese neverjeten okus. Ta prijeten obrok postrezite s hrustljavim kruhom za pomakanje ali čez testenine, pire krompir ali riž.
Škampe lahko postrežete v krožniku za testenine ali katerem koli posameznem krožniku.
Ne pozabite na dekoracije in podrobnosti serviranja. Videz krožnika je zelo pomemben element vsakega obroka.
Predlagamo nekaj krožnikov na katerih lahko postrežete svoje mojstrovine.