
To skutino pecivo je eden tistih receptov, v katerega sem se zaljubila na prvi pogled – preprosto, hitro, a okus božanski. Moj mož ga obožuje zaradi nežnega, limonastega biskvita, otroci pa zaradi sladkega, kremastega skutnega nadeva. Priprava mi ne vzame več kot 10 minut, preostalo delo pa opravi pečica, medtem ko se igramo na dvorišču!
Preprosto in hitro skutino pecivo, ki ga bo oboževala vsa družina
*Cene so lahko spremenljive. Za najnovejše informacije o cenah in artiklih kliknite na sliko.
Sestavine za biskvit:
- 2 sveži jajci
- 1 čvrst jogurt (jogurtov lonček uporabim za merjenje ostalih sestavin)
- ¾ lončka sladkorja
- 1 lonček gladke moke
- ½ lončka olja
- 1 vrečka pecilnega praška
- 1 vaniljev sladkor
- naribana lupinica 1 ekološke limone
Kako pripraviti biskvit:
- V eni posodi penasto stepemo jajca, sladkor, vaniljev sladkor in limonino lupinico.
- Dodamo jogurt, olje in postopoma vmešamo moko s pecilnim praškom. Zmes mora biti gladka, brez grudic.
- Polovico mase vlijemo v namaščen in pomokan pekač velikosti 20 x 30 cm.
- Pečemo na 180°C približno 10 minut.
Sestavine za skutni nadev:
- 500 g sveže skute
- 1 majhen lonček kisle smetane
- 4 do 5 žlic sladkorja (glede na željeno sladkost)
- 1 jajce
Priprava skutnega nadeva:
Medtem ko se biskvit na kratko peče, skuto, kislo smetano, sladkor in jajce dobro premešamo v drugi posodi, da dobimo enotno kremasto maso.
Zaključna priprava skutinega peciva:
- Po 10 minutah biskvit vzamemo iz pečice.
- Prelijemo ga s pripravljenim skutnim nadevom.
- Preostanek biskvitne mase prelijemo čez nadev in vrnemo v pečico.
- Pečemo še 35 minut, dokler ne dobi zlato-rjave barve.
Ko se pecivo popolnoma ohladi, ga obilno posipamo s sladkorjem v prahu, narežemo na kocke in postrežemo s skodelico toplega čaja ali kave. Uživajte!
Kratka priprava in sestavine iz prakse
*Cene so lahko spremenljive. Za najnovejše informacije o cenah in artiklih kliknite na sliko.
Pri tem receptu se mi zdi ključno, da najprej penasto stepem jajca z malo sladkorja in naribano limonino lupinico, saj ravno ta korak poskrbi za posebno mehkobo. Nato s pomočjo jogurtovega lončka odmerim ostale sestavine. Najprej primešam jogurt in olje, zatem pa še moko s pecilnim praškom. Masa mora biti dovolj gladka, da se lepo razporedi po pekaču.
V ločeni posodi zmešam skuto, jajce, malo kisle smetane in nekaj žlic sladkorja. Tako pripravljeno zmes običajno pustim stati minuto ali dve, da se okusi med seboj povežejo.
Medtem v pečico že za kratek čas (približno 10 minut) potisnem prvo plast biskvitne mase, da se malo zapeče, saj kasneje, ko dodam skutino plast, ta ostane lepo na sredini in se ne pomeša.
Izkušnja peke
Vedno uporabljam pekač velikosti okrog 20 x 30 cm, ki ga dobro namažem z maslom in rahlo pomokam.
Ko se prvi del biskvita ravno prav zapeče (po navadi že zadiši po limoni), ga vzamem iz pečice in premažem s skutino maso. Na vrh nato enakomerno razporedim še preostanek biskvitne mase.
Pečem toliko časa, da se zgornja skorjica lepo obarva – pri meni je to še približno 30–35 minut. Ko je pecivo pečeno, ga pustim, da se ohladi, in ga nato narežem. Zlahka rečem, da vsakič izgine v rekordnem času.
Zakaj je to skutino pecivo tako posebno?
- Hitra priprava: Prvi del mešanja je res kratek, uporabljamo le eno merico (jogurtov lonček).
- Odličen okus: Rahlo sladek, z osvežilnim pridihom limonine lupinice in kremno teksturo skute.
- Prilagodljiv recept: Količino skute lahko prilagodite po okusu, prav tako lahko dodate rozine ali limonino lupinico za še bogatejši okus.
Kako narediti skutino pecivo?
Skutino pecivo običajno pripravim tako, da najprej rahlo zapečem polovico biskvitne mase (stepena jajca s sladkorjem, jogurtom, oljem, moko, pecilnim praškom ter limonino lupinico).
Medtem zmešam skutin nadev (skuta, kisla smetana, malo sladkorja, eno jajce). Ko je biskvitna podlaga napol pečena, nanjo razporedim skutino zmes in jo prekrijem z drugo polovico biskvitne mase. Pečem še toliko časa, da se zgornja plast lepo zlato zapeče. Pecivo nato ohladim in postrežem.
Kako narediti tri krat pečeno skutino pecivo?
Moja različica “trikrat pečenega” skutinega peciva zajema tri faze peke:
- Prva peka: Polovico biskvitne mase dam v pekač in pečem približno 10 minut, da se začne rjaviti po robu.
- Druga peka: Na delno pečen biskvit namažem skutino zmes ter pecivo vrnem v pečico za kratek čas (okrog 5–8 minut), ravno toliko, da se skutina krema na vrhu malce utrdi.
- Tretja peka: Na koncu čez skutino maso prelijem še preostanek biskvitne mešanice in vse skupaj pečem, dokler se zgornja plast lepo zlato ne zapeče.
Kljub dodatni peki se skutina krema ohrani izjemno sočna, biskvit pa dobi še bolj izrazito teksturo. Tudi to različico lahko po ohladitvi potrosite s sladkorjem v prahu ali kombinirate s sadnim prelivom.
Namig za postrežbo: Ohlajeno skutino pecivo narežite na kocke, po želji okrasite s svežim sadjem ali sadno omako. Dober tek!