
Iščete hiter in enostaven recept za torto? Pripravili smo seznam najboljših receptov za torte in kolače ki jih je enostavno narediti. Od tradicionalnega biskvita do preprostih idej imamo nekaj fantastičnih idej, med katerimi lahko izbirate kako narediti torto iz nič. Samo zato ker še nikoli niste pekli še ne pomeni da ne morete pripraviti okusnih sladkih dobrot iz pečice.
Ne glede na to ali iščete enostaven recept za sladico za zabavo, pripravo rojstnodnevne torte ali iščete preproste ideje za svojo družino, preberite naše preproste recepte ne glede na to ali ste začetnik ali profesionalec.
Hitri in enostavni kolači:
- Babičin viktorijanski biskvit
- Sticky Toffee Banoffee torta
- Brezglutenska torta iz čokolade, lešnikov in hrušk
- Torta z borovnicami, mandlji in limono
- Čokoladna-Earl Grey torta
Babičin viktorijanski biskvit
S čajem – vsak grižljaj prinese priokus nostalgije.
Sestavine
- 200 g nesoljenega masla, zmehčanega
- 200 g sladkorja
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 4 srednja jajca
- 200 g samovzhajalne moke
- približno 6 žlic malinove marmelade
- 250 ml smetane za stepanje
- sladkor v prahu
1. KORAK - Pečico segrejte na 190C/170C ventilator/plin. Dva okrogla modela namastimo in pomokamo.
2. KORAK - V skledo damo 200 g zmehčanega neslanega masla, 200 g sladkorja in 1 čajno žličko vanilijevega ekstrakta ter kremasto stepemo.
3. KORAK – Počasi stepite 4 srednja jajca, eno za drugim, nato vmešajte 200 g samovzhajajoče moke in dobro premešajte.
4. KORAK - Zmes razporedite po modelčkih za torte, postavite v pečico in pecite približno 20 minut, da naraste in postane zlato rjava.
5. KORAK – Ko je pripravljen ga vzemite iz pečice in pustite da se 5 minut ohlaja v pekaču, preden ga obrnete na rešetko da se popolnoma ohladi.
6. KORAK - Eno pecivo namažemo s približno 6 žlicami malinove marmelade in prelijemo z 250 ml stepene smetane. Kolačke razporedimo v "sendvič" in jih posujemo s sladkorjem v prahu.
Sticky Toffee Banoffee torta
Sticky toffee banoffee variacija na klasično temo Viktorijine gobice popolna za rojstne dneve in posebne priložnosti.
Sestavine:
Temelj:
- 225 g piškotov
- 100 g masla
Mlečna karamela:
- 400 g kondenziranega mleka
- 75 g masla
- 75 g rjavega sladkorja
Krema:
- 2 banani
- 400 ml nesladkane smetane za stepanje
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 čajna žlička instant kave
1. KORAK – Piškote zmeljemo, stopimo maslo in ga prelijemo čez piškote. Zmes premešamo da se vsi piškoti dobro prepojijo z maslom. Vse skupaj premešamo v modelu in z žlico enakomerno razporedimo po dnu. Naj strdi.
2. KORAK – V visoko skledo dajte maslo in sladkor. Neprestano mešajte dokler se sladkor ne raztopi v maslu. Dodamo kondenzirano mleko in med občasnim mešanjem počakamo da mešanica zavre. Nato zmes na močnem ognju in ob stalnem mešanju kuhamo eno minuto da dobimo gosto mlečno karamelo. Dobljeno karamelo premažemo po predhodno ohlajeni skorji in pustimo da se ohladi in malo stisne. Banane narežemo na tanke rezine. Eno banano razporedite po površini karamele.
3. KORAK – V veliki skledi zmešajte smetano za stepanje, sladkor v prahu in kavo. Z mešalnikom stepemo zmes v trdo stepeno smetano. Nato v stepeno smetano dodamo eno preostalo banano in jo z mešalnikom oblikujemo v kremo. Z dobljeno kremo premažemo torto in jo enakomerno razmažemo. Po površini kreme po želji potresemo grobo naribano čokolado.
Torto pustimo nekaj ur v hladilniku.
Postrežemo hladno.
Brezglutenska torta iz čokolade, lešnikov in hrušk
Z rezinami sveže hruške in koščki temne čokolade je ta okusna zdrava torta brez glutena, mlečnih izdelkov in rafiniranega sladkorja.
SESTAVINE:
- 4 jajca, ločena
- 75 g (1/3 skodelice) stevije za peko
- 80 ml (1/3 skodelice) medu
- 2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta
- 125 ml (1/2 skodelice) lahkega ekstra deviškega oljčnega olja
- 140 g (1 1/3 skodelice) lešnikove moke
- 35 g (1/3 skodelice) posušenega kokosa
- 35 g (1/3 skodelice) surovega kakava v prahu
- 40 g (1/4 skodelice) ajdove moke
- 2 (približno 450 g) pravkar zrelih hrušk brez koščic, narezanih na tanke rezine
- 100 g temne čokolade (85 % kakava), sesekljane
- 1 žlica sesekljanih lešnikov
1. KORAK – Pečico segrejte na 180C/160C ventilator. Namastite dno in stranice okroglega pekača za torte. Pokrijemo s papirjem za peko. S stojnim mešalnikom stepajte rumenjake, stevijo, med in vanilijo v skledi 5 minut ali dokler se ne podvojijo in se ob dvigu stojnega mešalnika ne oblikuje trak. Z mešalnikom na srednje nizki ravni dodajte olje v enakomernem toku, dokler se ne zgosti in poveže.
2. KORAK - V ločeni skledi zmešamo lešnikovo moko, kokosovo, kakavovo in ajdovo moko.
3. KORAK – S čistimi električnimi mešalniki stepite beljake v skledi dokler ne nastane čvrst sneg. Z veliko kovinsko žlico vmešajte polovico lešnikove zmesi in polovico beljakov v rumenjakovo zmes dokler se ne poveže. Primešajte preostalo lešnikovo zmes in beljak dokler se ne združita. Polovico testa vlijemo v pripravljeno posodo. Obložimo s polovico hruške in čokolado. Prelijemo s preostalim testom za piškote. Na vrh položimo preostalo hruško ki jo razporedimo v koncentričen krog. Potresemo z lešniki in preostalo čokolado.
4. KORAK – Pecite 50–60 minut ali dokler vstavljeno nabodalo ne pride ven čisto. Hladimo v modelu 15 minut. Prenesite na rešetko da se ohladi.
Torta z borovnicami, mandlji in limono
Nič ni boljšega od preproste torte ki bi vas prepričala da je vse v redu.
SESTAVINE:
- 150 g nesoljenega masla sobne temperature
- 190 g sladkorja
- 2 limoni: lupinico na drobno nastrgamo, da dobimo 2 žlički, nato sok, da dobimo 2 žlički
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 3 velika jajca, pretepena
- 90 g presejane samovzhajalne moke
- 1/8 čajne žličke soli
- 110 g mletih mandljev
- 200 g borovnic
- 70 g sladkorja v prahu
1. KORAK – Pečico segrejte na 180°C (ventilatorsko). Pekač namastimo in obložimo s peki papirjem. Dati na stran.
2. KORAK – Dodajte maslo, sladkor, limonino lupinico, 1 žlico limoninega soka in vanilijo. Stepajte na visoki hitrosti 3-4 minute dokler ne postane svetla, nato zmanjšajte hitrost na srednjo. Dodajte jajca v majhnih serijah s strganjem po stenah posode. Zmes se lahko nekoliko loči vendar ne skrbite vrnila se bo. V treh delih dodamo moko, sol in mandlje. Na koncu ročno vmešamo 150 g borovnic in vlijemo v pripravljen pekač.
3. KORAK – Pečemo 15 minut, nato po vrhu torte potresemo preostalih 50 g borovnic. Vrnite v pečico še za 15 minut dokler torta ni zlato rjava vendar še vedno nepečena.
4. KORAK - Ohlapno pokrijte s folijo in nadaljujte s peko 25-30 minut dokler ne vzhaja in ni pečen. Odstranite iz pečice in pustite v pekaču da se ohladi 10 minut nato ga odstranite iz pekača in postavite na rešetko da se popolnoma ohladi.
5. KORAK – Medtem naredite glazuro. Preostalo 1 žlico limoninega soka dajte v skledo s sladkorjem v prahu in mešajte do gladkega. Prelijte po torti in nežno razmažite: borovnice na vrhu torte bodo nekoliko prodrle v glazuro, vendar ne skrbite dodale bodo videz.
Čokoladna-Earl Grey torta
Za vse ljubitelje čaja Earl Grey.
SESTAVINE:
- 6 čajnih vrečk Earl Grey ali 2 žlici čaja Earl Grey v razsutem stanju
- 1 skodelica vode
- ½ skodelice (1 palčka) masla
- 3 jajca
- 2 skodelici granuliranega sladkorja
- 115 g nesladkane čokolade, stopljene in ohlajene
- 2 skodelici večnamenske moke
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- ¼ čajne žličke soli
- ½ skodelice navadnega jogurta
- sladkor v prahu
1. KORAK - Pečico segrejte na 180° C. Pekač namastite z maslom.
2. KORAK – Čaj kuhajte v vodi 3 do 5 minut. Odstranite čajne vrečke ali precedite liste in skuhan čaj odstavite.
3. KORAK – Z mešalnikom penasto stepite maslo, jajca in sladkor v prahu. Vmešamo čokolado. Zmešajte moko, sodo bikarbono, pecilni prašek, sol, jogurt in skuhan čaj. Vlijemo v pekač.
4. KORAK – Pečemo 50 minut. Odstranite iz pečice in pustite stati 5 minut. Odstranite iz posode in ohladite. Potresemo s sladkorjem v prahu.
Dober apetit