Kako deluje ekonom lonec?
Od zdaj naprej ponujamo tudi ekonom lonec, najboljšo možnost za hitrejše kuhanje.
Odvisno od tega, kaj kuhate, lahko ekonom lonci skrajšajo čas kuhanja za polovico. Poleg ekonom loncev, Bima spletna trgovina ponuja: najkvalitetnejše komplete posode, 12-delne komplete posode, 16-delne komplete posode, lonce, ponve, pokrove za lonce, inox posodo, poceni in kvalitetno posodo.
10 stvari, ki jih morate in ne smete početi, ko kuhate pod pritiskom
5 DA:
1. Preberite navodila za uporabo. To je ena najpomembnejših stvari, ki jih morate storiti, preden začnete kuhati pod pritiskom. Vsak ekonom lonec je drugačen in ima svoj nabor navodil, ki jih morate upoštevati. Na loncu so varnostne funkcije, ki jih morate vedeti, na primer kje se nahajata ventil za izpust pare in gumb ter ali je telo ekonom lonca med kuhanjem hladno na dotik.
2. Dodajte dovolj tekočine. Ko uporabljate ekonom lonec, morate imeti v loncu dovolj tekočine, da dosežete pritisk in pravilno kuhate hrano. Pravilo tekočin pri kuhanju pod pritiskom je, da vedno dodamo vsaj 1 skodelico tekočine, razen če je v receptu navedeno drugače. Tekočina bo pomagala ustvariti dovolj pare za kuhanje obroka.
3. Začnite s preprostimi recepti. Kuhanje pod pritiskom je lahko zastrašujoče, zato je pametno začeti z nekaj preprostimi recepti, ki vam bodo olajšali ta način kuhanja. Ko se počutite varnejše, začnite eksperimentirati z naprednejšimi recepti.
4. Uporabite ta način kuhanja, da ustvarite okus. Posoda za kuhanje pod pritiskom zaklene okuse in pomaga ohranjati teksturo hrane za ustvarjanje jedi, ki imajo boljši okus. Notranji lonec uporabite za dušenje zelenjave ali pečenega mesa, da jedi popestrite pred kuhanjem pod pritiskom.
5. V ekonom loncu pripravite sladice in priloge. Če imate keramični lonec pod pritiskom lahko hkrati pripravite glavno jed in prilogo. Idealen je za obroke v enem loncu. A ste vedeli tudi, da lahko sladice pripravite v ekonom loncu? Vzemite ponev z vzmetjo, da brez napora naredite sirnike in kreme, ki ne bodo pokale.
5 NE:
1. Med kuhanjem ne odpirajte ekonom lonca . Večina sodobnih električnih kuhalnikov na pritisk onemogoča, da bi jih kdorkoli odpiral, medtem ko pritisk narašča od znotraj. Toda ne glede na to ga ne bi smeli odpreti, medtem ko je v uporabi. Če morate med kuhanjem odpreti štedilnik, ga najprej izklopite in pred odpiranjem sprostite pritisk.
2. Ne spuščajte pritiska, preden pride čas. Sledite korakom v receptu, ko gre za sprostitev pritiska. Obstajata dve možnosti, recept vam bo povedal, da izpustite paro ročno ali počakate, da se sprosti naravno. Če prehitro sprostite pritisk, vaša hrana morda ne bo v celoti kuhana.
3. Posode ne napolnite preveč. Ekonom lonec ni namenjen za polnjenje do roba. Ekonom lonec ne napolnite s hrano nad najvišjo stopnjo, ki je običajno polna. Prekomerno polnjenje lahko zamaši ventil za izpust pare ali povzroči previsok tlak.
4. Ne dodajajte zgoščevalcev. Ekspresni kuhalniki ločijo paro, ki se izloči iz tekočine v loncu, zato je pomembno, da ne dodajate zgoščevalcev, kot sta koruzni škrob ali roux, preden se hrana začne kuhati. Pri kuhanju goste omake, juhe ali enolončnice lahko prezgodnje dodajanje gostote negativno vpliva na način kuhanja, ker se iz gostejše tekočine sprosti manj pare. Če želite narediti gostejše juhe ali omake, dodajte gostilo, ko je hrana pripravljena.
5. Ne obupajte po eni slabi izkušnji. Če imate težave z ekonom loncem, ne obupajte. Potreben je čas, da ugotovite nov način kuhanja in odkrijete, kako najbolj ustreza vaši kuharski rutini.
V ekonom loncu se hrana kuha veliko hitreje, saj doseže zelo visoko temperaturo in vam prihrani čas. Ko voda, ki ste jo dali v ekonom lonec, zavre, nastala para ne more priti iz lonca, zato se tlak v njej poveča. Višji kot je pritisk, hitreje se hrana kuha. Na pokrovu ekspresnih loncev je ventil, ki sprošča paro, ko tlak doseže določeno mejo.Ventil je nastavljiv tako, da se tlak dviga ali znižuje in s tem spreminja temperaturo v loncu. Najvarnejši in najkakovostnejši način za pripravo okusne jedi. Kuhanje brez dodajanja odvečne maščobe, začimb in ohranja okuse.
Pripravili smo en recept, ki vas bo navdušil:
Chili con carne
Ta čili je mešanica govedine, fižola, paradižnika in začimb, vse skupaj praženo v ekonom loncu, dokler se ne zmehča in postane okusen. Najlažji način za pripravo čilija; vsi bodo mislili, da ste za to porabili ves dan!
SESTAVINE Chili con carne:
- 2 žlički olivnega olja
- 1 kg govejega mesa uporabim 90% pustega
- 1 čebula drobno sesekljana
- 1 1/2 čajne žličke mletega česna
- Ne odcejajte 1 pločevinke na kocke narezanega paradižnika
- 2 pločevinki paradižnikove omake
- 3/4 skodelice goveje juhe
- 2 žlici čilija v prahu
- 2 žlički mlete kumine
- 2 žlički dimljene paprike
- 2 žlički kakava v prahu
- 1 čajna žlička granuliranega sladkorja
- 1 1/2 čajne žličke košer soli
- 3/4 čajne žličke mletega popra
- Odcejena in oprana pločevinka fižola
- Pločevinko pinto fižola odcedimo in operemo
- Različni dodatki, kot so nariban sir, paradižnik, zelena čebula in kisla smetana
NAVODILA
- V lonec dodajte olivno olje. Dodamo meso in kuhamo do zlato rjave barve, med mešanjem govejega mesa z lopatko pa ga počasi ločimo.
- Dodamo čebulo in kuhamo še 3 minute oziroma dokler se ne zmehča.
- V lonec dodamo česen, paradižnik, paradižnikovo omako, govejo juho, čili v prahu, kumino, dimljeno papriko, kakav v prahu, sladkor, sol, poper in fižol.
- Postavite pokrov na lonec. Kuhajte 20 minut. Tlak sprostite ročno ali pustite, da se sprosti naravno.
- Postrezite z različnimi prelivi.
Kupite profesionalni lonec zase in prihranite čas za kuhanje! Najboljši kuhinjski pripomočki samo v Bimi po akcijskih cenah: komplet loncev, posode za kuhanje, ekonom lonci, inox lonci na bima.shop.si.
Če ste eden izmed kuharjev, ki želi imeti v svoji kuhinji kvaliteten lonec, potem ste na pravem mestu!
Ponujamo lonce v različnih cenovnih kategorijah. Celoten izbor lončkov si oglejte tukaj.