
04.09.2023
Povzetek recepta za pizza Dominos:
Priprava in vzhajanje testa: 6 ur in 45 minut + noč
Čas kuhanja: 30-45 minut (odvisno od načina kuhanja)
Recept za 3 pizze s premerom 25 cm do 31 cm
SESTAVINE:
Dominos Pizza testo:
- 3 3/4 skodelice (570 g) moke tipa "OO".
- 1/4 čajne žličke (1 g) diastatičnega sladnega prahu (neobvezno)
- 1 1/2 žlice (19 g) sladkorja
- 2 čajni žlički (5 g) fine morske soli
- 1 1/2 skodelice (354 ml) vode pri 35 °C
- 2 1/4 čajne žličke (8 g) instant kvasa
- sprej za kuhanje
- moka za delovno površino
- 1/4 skodelice (44 g) finih pšeničnih semen za posipanje
Dominos pizza omaka za pizzo:
- 2 žlici (22 g) ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 stroka česna, narezana na tanke rezine
- 3/4 čajne žličke (3 g) posušenih feferonov
- 28 oz (800 g) pločevinka narezanih paradižnikov San Marzano
- Ščepec granuliranega sladkorja
- Sol in poper po okusu
- 1 čajna žlička (1 g) posušenega timijana
- 1 čajna žlička (0,5 g) posušenega origana
- 2-3 oz (56 g) tanko narezane sušene salame (neobvezno)
- 2 žlici (28 g) nesoljenega masla
Česnov maslen premaz:
- 1/4 skodelice (56 g) slanega masla
- 1/2 čajne žličke (2 g) česna v prahu
- 1/4 čajne žličke (1 g) čebule v prahu
- 1/4 čajne žličke (1 g) mononatrijevega glutamata (neobvezno)
- 3 stroki česna, nastrgani
- Ščepec grobe soli
Nadev za pizzo Dominos:
- 2 skodelici (240 g) narezane mocarele z nizko vsebnostjo vlage
- 2 skodelici (210 g) narezanega sira Monterey jack
- 1/2 skodelice (35 g) drobno naribanega Parmigiano Reggiano
- 1/2 funta (227 g) salame, narezane na 1/4-palčne kroge
- 2 žlici (22 g) ekstra deviškega oljčnega olja za namazanje robov testa pred peko
- 1 ananas, narezan na 1/2-palčne koščke (neobvezno)
NAVODILA za pripravo pizze Dominos:
Priprava testa:
- V veliki skledi zmešajte moko, slad, sladkor in sol.
- V drugi posodi zmešajte kvas s toplo vodo, dokler se ne raztopi.
- Suhim sestavinam dodamo kvas in z rokami gnetemo toliko časa, da dobimo gladko testo.
- Oblikujemo kroglo, damo v naoljeno skledo, pokrijemo s plastično folijo in pustimo vzhajati čez noč v hladilniku.
Priprava omake za pizzo:
- V srednji ponvi segrejte oljčno olje.
- Dodamo česen in pražimo 1 minuto.
- Dodamo feferone in pražimo še 30 sekund.
- Dodamo paradižnik, sladkor, sol, poper, timijan in origano.
- Na majhnem ognju kuhamo 8 minut, da se omaka zgosti.
- Dodamo maslo in mešamo, dokler se ne stopi.
- Odloži ga.
Priprava česnovo maslenega premaza:
- Na majhnem ognju stopite maslo, dodajte česen v prahu, čebulo v prahu in natrijev glutamat.
- Odstavite z ognja in vmešajte nariban česen in sol.
- Odloži ga.
- Priprava nadeva: Zmešamo narezane sire.
- Odloži ga.
Sestavljanje in peka pizze:
- Testo razvaljajte v krog debeline približno 10-12 palcev (25 cm do 31 cm).
- Omako nanesemo na testo, dodamo nadev in olivno olje.
- Pečemo v pečici na najvišji temperaturi ali v pečici s kamnom za pico.
Priprava in peka Dominos pizze
1. možnost: Predgrejte pečico za pico na 371–399 ℃.
2. možnost: Kamen za pico postavimo v pečico in jo eno uro pred peko pice segrejemo na najvišjo temperaturo.
- Vzamemo kos testa in ga položimo na rahlo pomokano delovno površino. S prsti začnite pritiskati tanjšo plast na sredini in nadaljujte navzven da ustvarite debelejši rob skorje.
- Vzemite testo ga položite na stisnjene pesti in ga vrtite, nežno raztegnite v krog 10-12 palcev ne da bi testo trgali.
- Na sredino testa damo nekaj žlic omake.
- Razporedite ga proti robom tako da z dnom žlice delate majhne kroge, dokler ni enakomerno porazdeljen.
- Po vrhu izdatno potresemo sirno zmes in robove premažemo z maslinovim oljem.
- Dodamo pepperoni salamo.
- Če pečete v pečici pizzo potisnite vanjo in pecite 25–30 sekund ali dokler ni napihnjena in zlato rjava na eni strani.
- Pizzo obrnemo za 180° in pečemo še 25 - 30 sekund oziroma toliko časa da z vseh strani zlato rjavo zapeče, skorja začne karamelizirati, sir stopi in feferoni zacvetijo.
- Če pečete v navadni pečici jo položite na kamen za pizzo in pecite 6-8 minut oziroma dokler se testo ne napihne, robovi in dno zlato rjavo zapečejo sir stopi in pepperoni ne razcvetijo.
- Pizzo odstranite in skorjo takoj premažite s česnovim maslom.
- Po želji dodamo koščke ananasa.
Narežite in uživajte!
Peka Dominos pizze v ponvi
- Dodajte maslinovo olje v ponev iz litega železa, pazite da stene in dno premažite z oljem.
- Vzamemo kos testa in ga oblikujemo v rahlo kroglico.
- Položimo ga na sredino pomaščenega pekača.
- Testo pritisnite in raztegnite čim bližje robom da se ne trgate.
- Zavijte ga v plastično folijo in pustite počivati 10 minut.
- Ponavljajte raztezanje testa dokler ne doseže robov.
- Na koncu testo pokrijemo z namaščeno plastično folijo in pustimo vzhajati 2-3 ure na sobni temperaturi.
- Pečico segrejte na največjo temperaturo približno 500 ℉ / 260 ℃.
- Nežno pritisnite sredino testa, dodajte nekaj omake in sira, tako da pustite vsaj rob za skorjo.
- Pokapljamo z olivnim oljem, potresemo s poprom in pečemo 15-20 minut ali dokler se sir ne stopi, skorja ni globoko zlato rjava, robovi in dno pa hrustljavi.
- Odstranite iz pečice in skorjo namažite s česnovim maslom.
- Po želji okrasite s tanko narezanim drobnjakom, sveže naribanim parmigianom Reggiano in pokapajte s pikantnim medom.
Narežite na kose in takoj postrezite.
Deli s prijatelji
Facebook
Whatsapp
Viber
Pošlji prijatelju v e-pošto
Uspešno ste pustili komentar.
Dodajte nov komentar
Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za namene odgovora na vaš komentar.
Povezani proizvodi
5,90 € |
4,90 € |
3,00 € |
3,30 € |
5,30 € |
5,20 € |