
Dobrodošli v svetu buhtlij, tistih čarobnih mehkih peciv, ki mamijo z vonjem in okusom. Ne glede na to, ali ste ljubitelj slanih ali sladkih različic, so sirove štručke popolna izbira za zajtrk, prigrizek ali sladico.
V tem blogu vam predstavljamo nekaj preprostih receptov za pripravo slanih in sladkih buhtlji, ki bodo navdušile vašo družino in prijatelje.
Puhasti buhteljni: Skrivnost popolnega testa
Skrivnost uspešnih buhtlji je v mehkobi testa. Ne glede na to, ali pripravljate slano ali sladko različico, je pomembno, da je testo dovolj mehko in zračno. V tem blogu z vami delimo nekaj trikov, s katerimi lahko vsakič dosežete popolnoma mehke buhtlje.
Pridružite se mi na tem kulinaričnem popotovanju in odkrijte preproste recepte za najmehkejše sirove štručke, kar ste jih kdaj poskusili. V vaši kuhinji bo dišalo, vaši domači pa navdušeni. Pa se skupaj lotimo priprave teh slastnih dobrot!
Slani buhteljni s sirom - recept
Za vse ljubitelje slanih prigrizkov so slani buhtlji s sirom idealna izbira. Te žemlje so popolnoma mehke, polne sira in začimb, postrežemo pa jih lahko z jogurtom, kefirjem ali rahlo kremno juho.
Spodaj vam bom predstavil preprost recept, s katerim boste v hipu lahko uživali v tej slastni poslastici.
Sestavine
Za testo:
- 1 svež kvas
- ½ čajne žličke sladkorja
- 200 ml mleka
- 600 g gladke pšenične moke
- 80 ml olja
- 1 čajna žlička soli
- 200 g tekočega jogurta
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 200 ml jogurta pri sobni temperaturi
Za nadev:
- 250 g svežega kravjega sira
- 80 g naribanega edamskega sira
- sol po okusu
- mleti črni poper po okusu
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 1 jajce
Za premaz:
- 1 rumenjak
- 1 žlica sezamovih semen, maka ali semen po izbiri
Priprava kvasa:
- Kvas nadrobimo in ga zmešamo s sladkorjem in malo toplega mleka. Pustite na toplem deset minut, da se speni.
Priprava testa:
- V veliko skledo dajte moko. Dodamo vzhajan kvas, olje, sol, stepeno jajce in rumenjak.
- Postopoma dodajamo preostalo toplo mleko in jogurt ter mešamo dokler ne dobimo gladkega testa.
- Testo postavimo na toplo in pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustite vzhajati, dokler se prostornina ne podvoji, približno 45 minut.
Priprava nadeva:
- Odcejen sveži kravji sir zmešamo z naribanim edamcem. Dodamo sol, poper, drobnjak in jajce. Dobro premešajte in ohladite, dokler testo ni pripravljeno.
Oblikovanje buhtlji:
- Ko se testo podvoji, ga prestavimo na pomokano površino in razvaljamo na približno 1 cm debelo.
- Testo narežemo na kvadrate približno 10 x 10 cm.
- Na sredino vsakega kvadrata damo 1-2 žlički nadeva. Robove kvadrata zapognemo proti sredini, da zajamemo nadev in oblikujemo kroglice.
Dvigovanje in premazovanje:
- Buhtlje položimo v pomaščen pekač s prepognjeno stranjo navzdol. Med vsako žemljico pustite presledek.
- Buhtlje premažemo s stepenim jajcem in potresemo s sezamom oz. Pustimo jih vzhajati še 15 minut.
Pečenje:
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- Buhtlje pečemo približno 25 minut, dokler niso zlato rjave barve.
Za popolno pripravo buhtlij je potrebna kakovostna posoda.
Našo ponudbo posod za pripravo buhtlij si oglejte tukaj.
Poiščite vse kar potrebujete za pripravo najmehkejših in najokusnejših puhasti buhteljni!
Buhteljni z marmelado - domači buhteljni
Če imate raje kaj bolj sladkega, so sladki buhtlji s sirom prava poslastica za vas. Kombinacija mehkega testa, kremastega sira in sladkih dodatkov, kot sta vanilija ali marmelada, naredi buhteljne sladico, ki se ji ni mogoče upreti. Priprava je enostavna, rezultat pa tako okusen, da ne boste več mogli čakati, da jih ponovno pripravite.
Sestavine
Za testo:
- 500 g gladke moke
- 1 suh kvas (ali 20 g svežega)
- 1 jajce
- 2 rumenjaka
- 40 g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- ščepec soli
- 100 g masla, stopljenega
- 250 ml toplega mleka
Za nadev:
- 500 g svežega kravjega sira
- 1 jajce
- sladkor po okusu
- kakršna koli marmelada
Za premaz:
- 1 jajce
- maslo za premazovanje
Za škropljenje:
- sladkor v prahu
Priprava kvasa:
- Če uporabimo svež kvas, ga zmešamo s ½ žličke sladkorja, 1 žličko moke in malo toplega mleka. Pustimo, da se speni deset minut. Če uporabljate suhi kvas, ga lahko takoj dodate v moko.
Priprava testa:
- V večjo skledo presejemo moko in ji dodamo suh kvas (ali pripravljen svež kvas), sladkor, vanilijev sladkor in sol.
- V drugi posodi zmešamo toplo mleko, stopljeno maslo, jajce in rumenjake.
- Tekoče sestavine dodamo v posodo z moko in gnetemo toliko časa, da dobimo gladko in elastično testo, ki se zlahka loči od sten posode.
- Testo damo v naoljeno skledo, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo na toplem, dokler se prostornina ne podvoji, približno 1 uro.
Priprava nadeva:
- V skledi zmešamo sveži sir, jajce in sladkor po okusu. Če želite, dodajte rozine.
- Za dodatno plast nadeva pripravimo marmelado po želji.
Oblikovanje mehurčkov:
- Vzhajano testo prestavimo na pomokano površino in na kratko pregnetemo.
- Testo razvaljamo na približno 1 cm debelo in narežemo na približno 10 x 10 cm velike kvadrate.
- Na sredino vsakega kvadrata položimo žličko sira in žličko marmelade. Robove kvadrata zapognemo proti sredini, da objamemo nadev in oblikujemo kroglice.
Dvigovanje in premazovanje:
- Buhtlje razporedimo v pomaščen pekač, s spoji obrnjenimi navzdol. Med žemljami pustimo razmak.
- Pokrijemo s krpo in pustimo žemlje vzhajati še 20 minut.
- Buhteljne namažite s stepenim jajcem.
Pečenje:
- Pečico segrejemo na 200 °C.
- Buhtlje pečemo približno 35-40 minut, dokler niso zlato rjave barve.
- Tople buhtlje namažemo z maslom. Ko se malo ohladijo, jih vzamemo na rešetko, da se popolnoma ohladijo.
- Ohlajene buhtlje obilno potresemo s sladkorjem v prahu.
Puhasti buhteljni so najboljši še topli, vendar bodo naslednji dan ostale mehke in sočne. Postrezite jih s skodelico vašega najljubšega toplega napitka in se posladkajte!
Buhteljni so zelo vsestranski in jih lahko polnimo z različnimi nadevi, prilagojenimi različnim okusom.
Tukaj je nekaj idej za nadeve, ki jih lahko uporabite:
Sladki nadevi:
- Marmelada ali pekmez : K buhtljima se odlično poda vsaka vrsta marmelade ali marmelade, na primer slivova, marelična, jagodna ali malinova.
- Sveži sir in sladkor: Kombinacija svežega sira, sladkanega s sladkorjem in vanilijo, poskrbi za kremast in bogat nadev.
- Nutella ali čokoladni namaz: Ljubitelji čokolade bodo uživali v žemljicah, polnjenih z Nutello ali drugim čokoladnim namazom.
- Sadje: Koščki svežega ali suhega sadja, kot so jabolka, breskve, rozine ali brusnice, dajo žemljicam osvežujoč okus.
- Mak in sladkor: Nadev iz mletega maka, sladkanega s sladkorjem, daje specifičen in bogat okus.
Slani nadevi:
- Sveži sir in začimbe: Slani nadev iz svežega sira, soli, popra in zelišč, kot sta drobnjak ali peteršilj.
- Sir in šunka: kombinacija naribanega sira (kot je edamer ali gauda) in na kocke narezane šunke naredi slastne slane žemlje.
- Špinača in sir: Mešanica kuhane špinače in sira (feta ali rikota) za bolj zdrav nadev.
- Skuta in smetana: Kombinacija skute in smetane za bogat in kremast nadev.
- Kislo zelje in slanina: Dušeno kislo zelje s slanino za nadev, ki spominja na tradicionalne jedi.
Ne glede na to, ali ste ljubitelji sladkih ali slanih okusov, buhtlje ponujajo neskončne možnosti za kreativne nadeve, ki bodo zadovoljili okus prav vsakogar.