Eden od običajev za božični čas v Sloveniji je sejanje božičnega žita. Znan kot božično žito ali "božična pšenica", žito sejemo na god svete Barbare (4. 12.), Marijin praznik (8. 12.) ali god svete Lucije (13. 12.). Če žito med 4. in 8. decembrom ne začne kliti, ga lahko ponovno posejemo ob prazniku svete Lucije.
Zakaj sejemo božično žito?
Velja prepričanje, da bolj ko bo žito zraslo, bolj uspešno bo prihajajoče leto.
Božično žito simbolizira rodovitnost, novo življenje in prenovo. Zelenje prinaša upanje v tem zimskem času in blagoslov za prihodnjo letino. Ta običaj izvira iz časov, ko je bila kmetijstvo ključna gospodarska dejavnost, in je povezan s kultom plodnosti.
Kako sejati božično žito?
- Pred sejanjem žito namočite v topli vodi in pustite stati čez noč.
- Nato ga posušite na papirnati brisači in posejte, saj tako bolje kali.
- Najbolje ga je posejati v majhen krožnik ali plitev lonček.
Ne skoparite s semeni in popolnoma prekrijte dno posode, tako da ne ostanejo prazni prostori. Semena lahko rahlo prekrivate tudi v več plasteh.
- Posujte jih s tanko plastjo zemlje. Namesto zemlje lahko uporabite tudi navlaženo vato, kamor položite semena. Vata je primerna, saj dobro vpija odvečno tekočino.
Žita ne postavljajte preblizu virom toplote, da se ne izsuši.
Najbolje je, da ga postavite ob okno, na svetlo in zmerno toplo mesto.
- Prve dni, preden začne žito kliti, ga pokrijte z aluminijasto folijo, da ohrani vlago.
- Takoj ko začne kazati zelene poganjke, odstranite folijo in ga redno zalivajte.
Za zalivanje zadostuje ena žlica vode na dan. Za enakomerno navlaženost lahko uporabite razpršilec.
Ko žito raste, konice porežite na enako višino. Običajno ga okrasimo s trakovi v barvah slovenske trobojnice. Trak naj bo rahlo zavezan, le toliko, da drži žito pokonci.
Ko je žito posejano, je običajno, da se na treh mestih v posodi pripravi prostor za sveče. Takoj ko začne kaliti, postavimo sveče na označena mesta.
Proklijano žito je običajno okrašeno s trakovi v slovenskih narodnih barvah. Ti trakovi pomagajo ohraniti urejen videz in hkrati služijo kot dekoracija.
Na božični večer žito s svečami postavimo na mizo in ostane tam do svetih treh kraljev ali praznika Gospodovega razglašenja.
Po Božiču žita ne zalivajte preveč, saj lahko začne gniti.