Božični čas je poseben čas v letu ko postane naše srce nekoliko toplejše, naši domovi nekoliko bolj prijetni, naši trebuščki pa veliko bolj veseli. Ena cenjena tradicija ki odlično uteleša duh sezone je umetnost peke božičnih piškotov in sladic.
Kateri so najbolj priljubljeni božični piškoti?
- Hitri in mehki medenjaki
- Tradicionalni paprenjaki
- Huzarji ali Oči
- Lebkuchen (Nemčija)
- Čokoladni piškoti (USA)
Te ikonične dobrote skrivajo še bogatejšo zgodovino in simboliko za različnimi bogatimi okusi.
V Sloveniji so še posebej priljubljeni klasični božični piškoti kot so medenjaki, poprovci, huzarji in različni orehovi piškoti v obliki božičnih motivov. Ti tradicionalni recepti se že stoletja prenašajo iz roda v rod.
Vzemite predpasnik in kozarec mleka, saj je čas da raziščete zgodovino, simboliko in različne kulturne različice sladic. Poleg tega vam bomo razkrili nekaj najboljših receptov in kreativnih idej za okrasitev da bodo vaši praznični piškoti zares posebni.
Zanimiva zgodovina božičnih piškotov
Zgodba se začne v srednjeveški Evropi, kjer je tradicija peke piškotov naredila prve korake. Takrat te sladice niso bile samo za uživanje v sladkem, bili so užitni simboli praznovanja.
Z začimbami in suhim sadjem okrašeni z začimbami in suhim sadjem okrašeni piškoti ki so bili v srednjem veku pravo razkošje, so bili popoln način za obeleževanje posebnih priložnosti. In katera priložnost je lahko bolj posebna od Božiča?
Knjiga receptov skozi stoletja
Skozi stoletja so se recepti za piškote razvijali in širili. Prvi "moderni" piškoti se pojavijo na pariških ulicah v 14. stoletju, piškote pa pripisujejo predvsem nemškim menihom ki so imeli v srednjem veku dostop do začimb ki se uporabljajo danes.
V 17. stoletju so bili v Angliji in Nemčiji medenjaki v modi. Medtem so Skandinavci pekli svojo različico pepperjacks, številne lokalne skupnosti pa so imele svoje različice biskvita. Ko se je svetovna trgovina razširila so postale sestavine kot so sladkor, začimbe in oreščki lažje dostopne, kar je pripeljalo do najrazličnejših receptov za piškote.
Globlji pomen božičnih piškotov
Poleg tega da so okusni imajo globoko simboliko. Oblike kot so zvezde, angeli in božična drevesca nas spominjajo na elemente zaradi katerih je praznični čas čaroben. A ne gre samo za estetiko - dejanje peke in deljenja teh piškotki simbolizira ljubezen, velikodušnost in povezanost v tem posebnem letnem času.
Vonj po sveže pečenih piškotih lahko prebudi občutke topline in nostalgije, k čemur pripomore dejstvo da se številni družinski recepti prenašajo iz generacije v generacijo.
Božični piškoti - sladice v različnih kulturah
Zdaj pa pojdimo po svetu in raziščimo nekaj najljubših božičnih piškotov.
Klasični ameriški božični piškoti (cookies)
Sladkorni piškoti: prazno platno za pisano glazuro in posipe.
Medenjaki: začinjeni z medom in ingverjem, pogosto oblikovani kot človeške figure ali očarljive hišice.
Čokoladni piškoti: priljubljena klasika ki jo uživamo vse leto.
Božični piškoti v Evropi
Lebkuchen (Nemčija): začinjeni medenjaki, obliti s čokolado ali glazuro.
Speculoos (Belgija/Nizozemska): Tanko, pikantno krhko testo.
Krumkake (Norveška): Tanki vaflji, zviti kot palačinka
Eksotični božični piškoti iz različnih kultur
Repostería (Mehika): čips, pokrit s cimetom ki se pogosto uživa z vročo mehiško čokolado
Polvorones (Španija): Iz mandljev ki se z užitkom drobijo.
Ma'amoul (Bližnji vzhod): Iz krhkega testa, polnjenega z datlji ali orehi.
Piškotki za dedka Mraza
Ta izvorno ameriška tradicija iz začetka 20. stoletja se je hitro razširila po svetu. Na božični večer otroci božičku pustijo piškote in mleko, včasih tudi korenje njegovim jelenčkom, zjutraj pa pod borovcem namesto sladic najdejo darila.
Menijo da se je ta navada razvila med Veliko Depresijo v tridesetih letih 20. stoletja ker so starši želeli svoje otroke naučiti o pomenu deljenja in hvaležnosti. S komercializacijo Božiča se je ta običaj v drugi polovici stoletja s pomočjo filmov in drugih medijev razširil po vsem svetu.
Zanimiva dejstva o piškotih – svetovni rekordi
1. Največja hiša iz medenjakov: leta 2013 je mesto Bryan v Teksasu zgradilo največjo hišo iz medenjakov na svetu ki meri 60 čevljev v dolžino in 42 čevljev v širino. Za izdelavo so bile potrebne sestavine v vrednosti več kot 35 milijonov kalorij.
2. Večina ljudi istočasno pomaka piškote v mleko: Leta 2014 se je skoraj 2000 ljudi zbralo v Pittsburghu v Pensilvaniji da bi hkrati pomakali piškote v mleko s čimer so postavili rekord.
3. Največji čokoladni piškotki: leta 2003 je podjetje Immaculate Baking Company v Minnesoti v ZDA speklo čokoladni piškot ki je tehtal več kot 40.000 funtov.
4. Največ piškotk ki jih v eni uri speče ena oseba: leta 2019 je Dwayne Johnson (The Rock) postavil Guinnessov svetovni rekord ko je v eni uri spekel 7882 čokoladnih piškotov.
Recepti za božične piškote
Za vas smo pripravili nekaj klasičnih receptov za priljubljene božične piškote. Izbirajte med medenjaki, poprovimi zrni, huzarji in zvezdicami z orehi, ali če ste vešč slaščičar poskusite narediti vse našteto! Ti preprosti recepti so del večstoletne božične tradicije ki jo lahko v tem prazničnem času prinesete na svojo božično mizo.
Vse za pripravo sladic najdi tukaj!
Hitri in mehki medenjaki
Tukaj je preprost recept za sočne medenjake, ki so takoj mehki (ni jih treba pripravljati da se zmehčajo). Ti medenjaki so pripravljeni v hipu in ne boste se mogli upreti da jih ne bi takoj pograbili.
Sestavine za pripravo medenjakov:
- 150 g olja (lahko tudi mast)
- 150 g sladkorja
- 150 g medu
- 360 g mehke moke
- 1 jajce
- 2 ščepca sode bikarbone
- Ščepec cimeta ali začimb za medenjake
- Po želji: nekaj žlic mletih orehov za dodatno aromo in okras
Recept za medenjake:
1. Pečico segrejte na 200°C in rešetko postavite na najvišji položaj. Pekač obložimo z namaščenim peki papirjem.
2. V večji skledi zmešajte olje, sladkor in med. Dodajte jajce in dobro premešajte.
3. Zmesi dodamo moko, sodo bikarbono in cimet (ali začimbo za medenjake). Če želite dodajte še mlete orehe. Mešajte dokler ne dobite homogene zmesi.
4. Z rokami oblikujte kroglice iz testa in jih položite na pripravljen pekač, med vsako pustite malo prostora. Lahko jih od zgoraj rahlo pritisnete z dlanjo da se sploščijo. Če želite na vsako kroglico dajte orehe.
5. Spečemo jih v ogreti pečici. Če delamo večje kroglice jih pečemo približno 10 minut, manjše kroglice pa nekaj minut manj.
6. Medenjaki so pripravljeni ko dno začne rahlo temneti, čeprav se to od zunaj morda ne vidi dobro. Če niste prepričani po približno 7 minutah odprite pečico da preverite stanje. Ne prepecite jih saj se bodo po tem ko jih vzamete iz pečice nekoliko strdili.
Tradicionalni paprenjaki
Tukaj je recept za pripravo okusnega paprenjaka, tradicionalnih sladic ki so prisotni že od renesanse.
Sestavine:
- 400 g gladke moke
- 150 g mletih orehov
- 130 g maščobe
- 150 g sladkorja
- 3 rumenjaki
- 1 jajce
- 2 žlici medu
- 1/4 čajne žličke cimeta
- 1/4 čajne žličke nageljnovih žbic v prahu
- 1/4 čajne žličke belega popra
- 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka
Recept :
1. Zmešajte moko in maščobo: V večjo skledo dajte moko in maščobo. Maščobo s prsti razdrobimo v moko, podobno kot bi delali krhko testo.
2. Zamesimo testo: V skledo dodamo sladkor, mlete orehe, jajce, rumenjake, med in začimbe. Vse sestavine z rokami previdno zmešamo v kompaktno zmes. Testo prestavimo na delovno površino in gnetemo dokler ne dobimo gladke zmesi.
Po potrebi dodajte malo vode ali mleka da olajšate postopek. Testo oblikujte v kepo in zavijte v folijo za živila, nato pa za 30 minut postavite v hladilnik.
3. Segrejte pečico: Pečico segrejte na 200 stopinj. Testo vzamemo iz hladilnika in pustimo na kratko počivati na sobni temperaturi. Delovno površino potresemo z moko in testo razvaljamo na 1 cm debelo.
4. Oblikujte piškote: Po želji testo oblikujte z modelčkom za piškote. Če uporabljamo modelčke z motivi, jih dobro potresemo z moko, nežno vtisnemo v testo, da obdržijo obliko, in z nožem zarežemo testo po modelčku.
5. Peka: Pripravljene paprike položimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo jih 10 do 15 minut dokler rahlo ne porjavijo. Po pripravi jih pustimo da se za kratek čas ohladijo in so pripravljene za postrežbo.
Huzarji ali oči
Tukaj je recept za Huzarje ali Oči, piškote ki so priljubljeni ob vsakem praznovanju še posebej pa v Božičnem času.
Sestavine:
- 200 g hladnega masla
- 100 g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- ščepec soli
- 2 rumenjaka
- 100 g praženih, olupljenih lešnikov
- 300 g moke (100 g trde in 200 g mehke)
Recept husari ali oči:
1. Maslo narežemo na kocke in ga damo v večjo posodo. Dodamo sladkor, vanilijev sladkor, sol in rumenjake. Testo hitro pregnetemo, pri tem pa se pazimo da se ne segreje. Testo zavijemo v prozorno folijo in pustimo v hladilniku 2 uri.
2. Ko se testo ohladi oblikujte majhne kroglice in vsako posebej nežno pritisnite z ročajem lesene žlice. Polagamo jih na pekač obložen s papirjem za peko.
3. Kroglice oblikujemo s pomočjo 1/2 žličke.
4. Pečemo jih toliko časa da ostanejo svetli, na temperaturi 140-160°C, približno 10-15 minut.
5. Ko so piškoti pečeni in ohlajeni jih lahko po želji nadevate s segreto marmelado. Pogosto se uporablja kombinacija temnega in svetlega džema, da postanejo bolj vizualno učinkoviti.
Orehove zvezdice
Tukaj je recept za pripravo piškotov zvezdic iz mletih orehov:
Sestavine:
- 300 g mletih orehov
- 1 žlica mletega cimeta
- 3 beljaki
- ščepec soli
- 350 g sladkorja v prahu
- 2 čajni žlički limoninega soka
- 1 čajna žlička naribane limonine lupinice
Recept za orehove zvezdice:
1. Pečico segrejte na 170°C (temperaturo prilagodite vaši pečici).
2. Mlete orehe zmešamo s cimetom in naribano limonino lupinico.
3. Beljake s ščepcem soli stepemo v trd sneg. Približno tretjino snega odstavimo, preostanku pa primešamo mlete orehe in sladkor v prahu.
4. Delovno površino potresemo s sladkorjem v prahu in testo razvaljamo na približno pol centimetra debelo. Izrežemo zvezdice in jih položimo na pekač, obložen s papirjem za peko.
5. V sneg ki ste ga odstavili vmešajte limonin sok in z njim premažite zvezdice.
6. Pečemo jih približno 20 minut in pazimo da ostanejo svetli.
Nasveti za okraševanje božičnih piškotov
1.Pripravite delovno mesto
Organizirajte čisto in urejeno delovno območje s potrebnimi okrasnimi materiali vključno z glazuro, pisanimi perlicami, barvili za živila, okrasnimi vrečkami in okrasnimi nastavki.
2. Uporabite royal icing
Royal icing (iz beljakov in sladkorja) je odličen za okrasitev piškotov ker se strdi in postane gladek. Uporabite ga lahko za obris in polnjenje površin.
3. Začnite z obrisi
Z debelejšim royal icingom najprej obrišemo obris biskvitne oblike. To ustvari okvir za polnjenje glazure in preprečuje da bi se glazura razlila.
4. Nadevaj biskvit
Ko se obrisi strdijo z nekoliko tanjšim royal icingom zapolnite notranjost oblike. Za enakomerno porazdelitev glazure lahko uporabite palčko ali žebljiček.
5. Svojim kolačkom in sladicam dodajte okraske
Dokler je glazura še sveža lahko dodate pisane perlice, užitne konfete ali užitne bleščice za okrasitev vaših piškotov. Perle se bodo prijele ko se bo glazura posušila.
6. Uporaba barv
Za ustvarjanje različnih odtenkov glazure uporabite barvila za živila v gelu ali prahu. Dodajte jih previdno da dosežete želene barve. Upoštevajte, da se barve mešajo, zato bodite previdni ko prehajate iz ene barve v drugo.
7. Plasti in podrobnosti
Če želite dodati plasti in podrobnosti pustite da se vsaka plast glazure popolnoma posuši preden dodate naslednjo plast ali podrobnost. To je še posebej pomembno pri delu s kompleksnimi modeli.
8. Bodite potrpežljivi dokler se posuši
Ko končate z okraševanjem, pustite da se piškoti popolnoma posušijo preden jih postrežete ali zapakirate. Čas sušenja je odvisen od debeline in vlažnosti glazure.
9. Shranjevanje piškotov
Da ohranite svežino okrašenih piškotov jih shranjujte v hermetično zaprtih posodah ali škatlah. Med plasti položite pergamentni papir da preprečite lepljenje.
10. Bodite ustvarjalni in uživajte
Ne bojte se eksperimentirati z različnimi vzorci, tehnikami in barvami. Vsak okrašen piškotek je priložnost da izrazite svojo kreativnost in dodate osebno noto prazničnim dobrotam.
11. Vaja
Okraševanje piškotov je veščina ki se izboljša z vajo. Če se vaši prvi poskusi ne izkažejo za popolne, ne skrbite. Sčasoma boste postali boljši pri okraševanju.
Najpomembneje je da uživate v procesu in se zabavate ob ustvarjanju čudovitih božičnih piškotov in sladic zase in za svoje najdražje.
S pestrimi recepti in kreativnimi idejami za okrasitev postanejo piškotki posebno doživetje ki popestri naše praznike. Ne glede na to ali pripravljate klasične medenjake, paprenjake ali kaj drugega, vsak piškot nosi zgodbo in tradicijo ki jo lahko delite z družino in prijatelji.
Vesel Božič vsem!